Verslag tot 30 november 2008

zaterdag 29 november 2008 19:37

Commissies

De agenda's zijn niet overvol, maar er staan wel de nodige belangrijke onderwerpen op de agenda.

Bij SOB was er een presentatie van de nieuwbouw op Huisduinen. Het plan is ten opzichte van de eerste plannen drastisch gewijzigd. Niet iedereen is hiervan gecharmeerd. Men ziet liever een wijkje zoals Woningstichting nu realiseert in Nieuw Den Helder. Dat zou beter bij Huisduinen passen dan dat wat nu geopperd werd. Ik vind dat zelf ook, maar heb sowieso niet zo veel op met hele moderne bouw. Ik vind er weinig sfeer in zitten.

Bij MO ging het vooral om integraal jeugdbeleid: de nota is voor een deel herschreven. Vooral technisch, maar ook inhoudelijk. Voor ons belangrijk: het kerkelijk jeugdwerk is nu  benoemd. Men wil jongeren ook stimuleren om maatschappelijk actief te zijn, door bijv. vrijwilligerswerk. Dat vinden we op zichzelf een positieve insteek. Wat we wel betreuren is dat dit niet "beloond" wordt. Volwassenen kunnen een koninklijke onderscheiding krijgen of een lokale "pluim". Zoiets zou je ook voor jongeren moeten organiseren om hen te stimuleren en te bedanken voor hun inzet. We hebben al eerder het idee van "kinderlintjes" geopperd naar  voorbeeld van Amersfoort. Dat is toen niet overgenomen. Nu is de wethouder hierover wel  positief, maar het blijft bij gedachten en concrete uitvoering ontbreekt.

Ook werd gesproken over de voortgangsrapportage wijkgericht werken. Er gebeurt al veel, maar er moet ook nog veel. Het moet vooral binnen de ambtelijke organisatie goed ingebed raken.

Bij B en M was het belangrijkste onderwerp het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet voor de planvoorbereiding voor de bouw van een nieuw stadhuis (wat een mondvol trouwens J). Hieraan vooraf gaand hebben werkgroep, stuurgroep en klankbordgroep al hun licht over het plan laten schijnen. De taak van de klankbordgroep was vooral visie ontwikkelen op de werkwijze van de ambtelijke organisatie en de ruimtelijke uitwerking hiervan. Tot zover kon ik dan ook van harte deel nemen aan deze klankbordgroep. Vervolgens moest een kostenberaming gemaakt worden en volgens mij had dit voor verschillende locaties moeten gebeuren. Men wilde echter maar 1 locatie onderzoeken, nl. het oude postkantoor. Al snel werd toen ook duidelijk dat dit niet behouden kon blijven. Ik vond dat deze conclusie gemanipuleerd was en overwoog om mij uit de klankbordgroep terug te trekken. Dat hoefde inmiddels niet meer want men was klaar en het resultaat lag dus afgelopen maandag bij de commissie.

Gelukkig waren er meer kritische opmerkingen, zeer tot teleurstelling van de burgemeester die het plan met verve verdedigde. Hij refereerde aan de klankbordgroep: iedereen was toch gehoord? Ik vond mezelf geen "excuus-truus" en heb niet impliciet ingestemd met de gemaakte keuzes. Bovendien vind ik dat de raad zelf ook nog wel het nodige uit te leggen heeft: het structuurplan zegt dat het Julianaplein de plek is voor het stadhuis en het Uitwerkingsplan heeft het over het oude postkantoor. Het structuurplan is niet buiten werking gesteld door het uitwerkingsplan. Volgens mij straks voer voor juristen om te komen met jurisprudentie over welk plan leidend is voor de bestemmingsplannen.

Al met al vonden we het plan nog niet besluitrijp, dus het komt nog eens terug in de commissie.

Windenergie geen gebakken lucht

Vooraf gaand aan de commissievergaderingen was er nog een bijeenkomst bij ATO over windenergie en de toekomst van de groene stroomhaven. Heel interessant en kansrijk. Ook een kijkje genomen in de assemblagehallen. Bijzonder om zulke joekels van windmolens op de grond in onderdelen te zien.

Raadslid in de klas

Opnieuw een gastles gegeven op het ROC, nu samen met de PvdA. Ik vind het erg leuk om te doen en de ll. zijn geïnteresseerd. Volgende week nog een paar keer naar Scholen aan zee.

Over de kook

's avonds gingen raadsleden en inwoners met elkaar koken en eten. Het eten vond ik prima, maar ik had al gewaarschuwd dat mijn talenten niet op dit vlak liggen. Toch werd er een aantal foto's gemaakt waarop ik nadrukkelijk aan het werk lijk te zijn. Kwestie van goede timing mijnerzijds. Het initiatief wordt door bewoners gewaardeerd.

Ledenvergadering

Woensdagavond was de ½ jaarlijkse ledenvergadering van de ChristenUnie. Willem nam de honneurs waar. Het was een fijne avond waarop we elkaar weer even bijgepraat hebben.

Offshore meeting

Donderdag was er op de ORW een druk bezochte off-shore meeting. Veel sprekers, veel vakgerichte informatie. Een internationaal gebeuren met een positieve uitstraling voor Den Helder.

3e kamer

Het is weer van start gegaan: het politieke praatprogramma van de LOS. Het heeft even stil gelegen vanwege intern verschil van mening. Nu dan weer begonnen, maar er was weinig belangstelling voor. Alleen de gasten waren er. Misschien toch het gevolg van de bemensing van het programma? De onderwerpen waren interessant genoeg: bestuurlijke herindeling, gemeentelijke financiën in relatie tot het sociale gezicht van Den Helder en verschillende maatschappelijke organisaties. Nieuw was het onderdeel "zendtijd voor politieke partijen". In de aanloop naar de verkiezingen mogen partijen zich korte tijd profileren. De start was voor de voorzitters van de verenigingen van de ChristenUnie en Groenlinks.

 

Kortom, de week zat weer vol politiek. Tijd voor een rustdag.

« Terug