Waterschaps verkiezingen.

zaterdag 15 november 2008 09:30

In de afgelopen periode heeft u kunnen merken dat er verhoogde aandacht is voor de waterveiligheid van ons land. Die aandacht werd gevraagd door de adviezen die door de commissie Veerman werden uitgebracht aan de regering onder de bekende titel Deltaplan 2008. Voor Noord-Holland is van belang het op sterkte brengen van de zeeweringen en het voorstel om het peil van het IJsselmeer mee te verhogen met de zeespiegelstijging, waarmee een belangrijke zoetwaterbuffer voor ons gebied ontstaat. Het betekent wel dat dan ook de IJsselmeerdijken moeten worden verhoogd, en dat havens, sluizen en gemalen moeten worden aangepast. 

In een ander opzicht is er ook verhoogde aandacht gevraagd in het kader van de komende waterschapsverkiezingen, die tussen 13 en 25 november worden gehouden in alle 26 waterschappen van ons land. Voor het eerst worden deze verkiezingen van de oudste democratische rechtsvorm van ons land niet op basis van een personenstelsel gehouden, maar op basis van een lijstenstelsel. U hoeft dus niet meer te stemmen op individuele personen maar op kieslijsten die een meer programmatische opzet bevorderen. Op deze wijze mogen de ingezetenen 23 zetels kiezen. Daarnaast zijn er 8 zetels die volgens benoeming bezet worden, dat zijn er 6 voor ondernemersorganisaties, 1 door de Kamer van Koophandel en 1 door natuurorganisaties.

Ook politieke partijen zijn in de gelegenheid mee te doen. Met intensief werken is het gelukt om ook voor de ChristenUnie in combinatie met de SGP in ons Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met een eigen lijst uit te komen. De lijst wordt aangevoerd door ons oud statenlid Jan Bezemer uit Amsterdam. Tweede op de lijst is de u welbekende Hendrik Oudekerk uit Den Helder, daarna staan twee SGP kandidaten op de lijst. Wij hebben uit een loting lijst nummer 7 toegewezen gekregen.

Ik ben aangezocht vanwege de vele contacten die ik als civieltechnisch ambtenaar heb met het Hoogheemraadschap en daardoor de organisatie van binnenuit al aardig goed ken. Die contacten ontstaan op het vlak van een goed waterbeheer in onze gemeente, waarbij het functioneren van onze riolering een grote rol speelt. Verder zorgen wij er gezamenlijk voor dat bij bouwplannen voldoende waterbergingscapaciteit wordt ingebouwd om ons natte landje droog te houden ook in tijden van overvloedige regenval.

Verder hebben wij regelmatig contact met het Hoogheemraadschap als dijkbeheerder. Die contacten zijn in Den Helder zeer intensief omdat alle havenwerken die wij uit voeren, langs de hoogwaterkering langs Het Nieuwe Diep liggen.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is ontstaan na meerdere opvolgende fusies van kleine naar grotere waterschappen en voor het laatst in 2003 uit een fusie van 5 waterschappen met het zuiveringsschap. Het HHNK beheert het water in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal inclusief Texel. Het waterbeheer omvat tweeërlei taakvelden, namelijk het bewaken van de kwaliteit van het water voor mens, dier en natuur, en de zorg voor het houden van droge voeten door het beheer van waterkeringen, zoals de duinenrij, de zeedijken en de binnendijken. Dat beheer en onderhoud wordt betaald uit de omslagheffingen die u krijgt voor het zuiveren van afvalwater en voor het droog houden van de polders.

Naast de andere reeds bekende democratische bestuursvormen doen wij nu ook aan de waterschapsverkiezingen mee vanuit ons geloof dat deze aarde, en in het bijzonder dit landsdeel, ons door onze Schepper is gegeven om die te bebouwen en te bewaren. Dit betekent niet dat wij andere veiligheidsnormen aanleggen voor waterkwaliteit en waterveiligheid, maar wel dat wij ons afhankelijk weten van zijn zegen over ons werk. Dit betekent ook dat wij als overheidsorgaan voor onze medemens hebben te zorgen als medeschepsel van God. Onze kijk op het water is dus niet eenzijdig op een bepaald waterbelang gericht, maar meer gericht op het belang van schoon en veilig water voor de samenleving als geheel. Daar hoort dan ook bij dat de beantwoording van watervraagstukken breed beschouwd wordt met al zijn effecten op de gehele samenleving in maatschappelijk, economisch en duurzaam opzicht.

In ons verkiezingsprogramma ligt een flinke nadruk op het solidariteitsprincipe zodat iedereen naar draagkracht wordt aangeslagen voor de waterschapslasten. Die solidariteit zien we ook in de noodzaak om voldoende in de zeeweringen te investeren om veilig te kunnen blijven wonen en werken. Omdat die veiligheid een landelijk belang kent pleiten wij voor het behoud van het beleid dat investeringen die de veiligheid moeten verbeteren door de landelijk overheid worden gedragen. Hieronder worden dus ook de effecten van de adviezen van de commissie Veerman begrepen.

Van groot belang is ook het verder ontwikkelen van samenwerkingsvormen tussen tussen ons waterschap en de inliggende gemeenten. Die samenwerking op het punt van inzamelen en transporteren en zuiveren van afvalwater moet er toe leiden dat de meest economische samenwerkingsvorm wordt gezocht tegen de laagst maatschappelijke kosten.

Vanouds werden de waterschapsverkiezingen door een beperkt meest agrarisch gezelschap gedomineerd. Voor het eerst krijgen de verkiezingen nu een bredere uitstraling en aandacht met name voor stads-, en dorpsbewoners. Met ondersteuning van het Hoogheemraadschap wordt een regiotour georganiseerd onder de naam waterparade. Die waterparade zal op ludieke wijze aandacht vragen voor de verkiezingen in het algemeen maar ook op de in totaal 10 deelnemende partijen. De steden Amsterdam-noord, Hoorn, Zaandam, Den Helder en Alkmaar zijn gekozen om de verkiezingen breed onder de aandacht te brengen.

Den Helder was op zaterdag 1 november aan de beurt met het Julianaplein als centrum van actie. U kunt kennismaken met kandidaten en programma's en u kunt genieten van  in water verpakte thema's.

 

U kunt informatie vinden op de landelijke website van de ChristenUnie (in opbouw) http://hollandsnoorderkwartier.christenunie.nl/  

Wij ropen u op om ook voor deze bestuursvorm die voor ons gebied letterlijk en figuurlijk van levensbelang is uw stem uit te brengen op lijst 7 van de ChristenUnie-SGP. U zult uw stem uit kunnen brengen door het insturen van een stemkaart die u begin november zult ontvangen. Laat uw stemkaart niet verloren gaan. Met uw stem en Gods zegen lukt het wellicht een zetel te mogen innemen, om zo mee te besturen in de watertaken van ons prachtige afwisselende Noord-Hollandse landschap.

 

Hendrik Oudekerk

 

 

 

« Terug