Verslag tot 23 november 2008

zaterdag 22 november 2008 19:55

Rust?

Eigenlijk meende ik dat na de vaststelling van het Uitwerkingsplan en de Begroting voor 2009 e.v. er wel een rustige tijd aan zou breken, politiek gezien. Tot op heden is dat maar ten dele waar. Immers het volgende belangrijke onderwerp staat al weer op de agenda, namelijk de bestuurlijke herindeling. Hierover ging het dan ook voornamelijk tijdens de  raadsvergadering van afgelopen maandag.

 

In de omliggende gemeenten, die voorheen samenwerkten in het "gewest kop van Noord Holland" is dit onderwerp al langer aan de orde. Er zijn ook verschillende samenwerkingsvormen opgestart en ook weer afgeblazen. Nu zijn de verschillende gemeenten opnieuw in verschillende stadia van overleg over nieuw te vormen gemeenten en de "provincie" doet ook een stevige duit in het zakje door brieven te sturen met hun visie op het tijdpad en de (on)wenselijkheid van de vorming van 1 grote gemeente.

Hiermee is de zaak voor Den Helder eigenlijk in een stroomversnelling gekomen. We kunnen er eigenlijk niet meer op ons gemak over debatteren vanuit de gedachte dat dit mogelijk ooit in de toekomst een optie is. We moesten er vrij vlot een standpunt over in nemen. Dit hebben we eerst informeel gedaan en afgelopen maandag hebben we aan de hand van 7 aandachtspunten die naar alle 9 gemeenten zijn gestuurd (initiatiefnemer is de gemeente Wieringen) een gemeentelijk standpunt ingenomen. Dit was ook nodig omdat op 21 november jl. er een bijeenkomst gepland was met vertegenwoordigers van alle 9 gemeenten. Dan moet er wel een gezamenlijk standpunt uitgedragen worden.

 

Tijdens de raadsvergadering werd uitgesproken dat we openstaan voor besprekingen over samenwerking in de vorm van een gemeentelijke herindeling of fusie. Dit moet dan wel gebeuren op basis van een gezamenlijk opgestelde regiovisie. Je moet immers wel een beeld hebben bij de meerwaarde van welke herindeling of fusie dan ook. We hebben gekeken naar hoe dat elders tot stand is gekomen en vanwege de positieve geluiden over de herindeling in Zuidwest Friesland vonden we dat ook hier een taak weg gelegd kan zijn voor een informateur (wellicht dezelfde als in Zuidwest Friesland?) die door de "provincie" betaald zou moeten worden. Deze wil immers faciliteren. De besprekingen over fusie/herindeling zouden geen onderdeel moeten uitmaken van de verkiezingen, dus het besluit hierover moet of voor eind 2009 worden genomen of ergens in de loop van de volgende bestuursperiode. De voorkeur gaat uit naar de eerste optie. Als gemeente willen we ons niet buiten de besprekingen rondom fusie of herindeling houden om niet volledig geïsoleerde te worden. Daarin kunnen we ons als ChristenUnie ook vinden. Verder hebben we nog wel wat moeite met het tempo waarin de zaken nu geregeld lijken te moeten worden. Er was geen gelegenheid om hierover van gedachten te wisselen met onze achterban, terwijl het wel om een ingrijpend besluit gaat. Wellicht kunnen we het er op de komende ledenvergadering over hebben.

 

Vergaderorde

Een ander punt op de agenda was de vergaderorde. We hebben nu ruim een jaar geëxperimenteerd met het nieuwe vergadersysteem en dit ook geëvalueerd. Vooral de input vanuit de raad en de commissies was hierbij nogal teleurstellend. Op grond van de evaluatie zijn een aantal veranderingen voorgesteld waarover de raad zou moeten besluiten. Tijdens de commissiebehandeling over dit onderwerp werd vooral het gemis aan debat opnieuw aan de orde gesteld. We waren nog niet enthousiast over de uitwerking van de bestaande afspraken. Na afloop van de vergadering ontstonden er toch nog ideeën om dit meer vorm te geven en ik stelde voor om dit alsnog in een voorstel te gieten. Dit heb ik de verschillende fractievoorzitters van te voren gemaild omdat ik er tijdens de raadsvergadering niet te veel tijd aan wilde besteden. (Ik vond het vorige onderwerp veel belangrijker en moet rekening houden met onze beperkte spreektijd). Omdat ik, ook van coalitiepartijen, gematigd positieve reacties kreeg, heb ik een amendement gemaakt voor een wijziging op het voorstel. "Het kan verkeren" ... aldus Brederode en dat gold voor dit amendement ook. Ineens was er bij de coalitie geen positiviteit meer te vinden en had de VVD het er zelfs over dat een dergelijk voorstel alleen bij volstrekte unanimiteit kon worden genomen. Het zij zo, maar ze mogen dan ook niet meer zeuren over het gebrek aan debat in de raad. Ook blijft het logisch dat een deel van de commissievergaderingen over gedaan wordt in de raad. Zolang voorstellen niet of nauwelijks gewijzigd worden naar aanleiding van bespreking in de raad, moeten dezelfde opmerkingen over die voorstellen opnieuw gemaakt worden omdat ze onderdeel zijn van de besluitvorming.

 

Schriftelijke vragen

De afgelopen week over verschillende onderwerpen schriftelijke vragen ingediend, samen met het CDA, D'66 en Groenlinks. Ook deze week weer de nodige vragen over de bewindvoering. Het zijn vooral vragen op het gebied van Welzijn en maatschappelijke ontwikkeling. Dat heeft te maken met het feit dat de betreffende wethouder tijdens overleggen hierover niet met antwoorden komt en vaak later aangeeft zich er niet mee te mogen of te kunnen bemoeien. Wij denken dat een wethouder altijd verantwoordelijk is voor het beleid en dat we hierover niet met ambtenaren kunnen onderhandelen. Via schriftelijke vragen krijgen we  hopelijk wel antwoorden, wellicht opgesteld door ambtenaren maar onder verantwoordelijkheid van de wethouder die hierop dan ook aan te spreken is.

 

Raadslid in de klas

Het was weer zover: we mochten weer gastlessen geven in het kader van het vak maatschappijleer. Ik vind het iedere keer weer heel erg leuk om te doen. Deze keer deed ik het samen met Kieskees.nl en hij kon de jongeren mooi uitdagen om na te denken over hoe besluiten tot stand komen en welke belangen gediend worden. Het was ontzettend leuk om te doen en de tijd vloog om. Volgende week nog een keer en ik kijk er al naar uit.

 

Paal slaan

Aan de Molengracht/Molenstraat zal eindelijk een begin gemaakt worden met een woningbouwproject in het kader van het Uitwerkingsplan. De uitvoering heeft heel  lang op zich laten wachten. Naar later bleek vanwege gebrek aan geïnteresseerden waardoor het plan in de oorspronkelijke vorm te duur werd. Nu het een appartementencomplex wordt voor begeleid wonen wilde Woningstichting er wel aan beginnen, ondanks een geraamd verlies van ruim €700.000. Volgens zeggen is geen van de geplande projecten in het Stadshart rendabel te krijgen, zelfs niet de mogelijke nieuwbouw op de oude Rijkswerf. Toch staan de projectontwikkelaars te springen om hier te starten. Waarom komt mij dit nu zo ongeloofwaardig over, ook van de Woningstichting aangezien het hier de commerciële poot van de Woningstichting betreft? Ik geloof er niet in dat projectontwikkelaars filantropische instellingen zijn. Ik ben wel blij met de start van dit project, want dit is wel een van de gaten waaraan de bevolking zich mateloos ergert. Nu nog een voortvarende aanpak van het terrein van Oudijk zou het aanzien van de binnenstad verrijken.

 

Kritische vrienden

Donderdag was een drukke dag want 's avonds was er nog een overleg met de Kritische vrienden. Hoewel ik het hele aardige en ook kundige mensen vind, heb ik niet veel op met het fenomeen. Ik zie nog steeds niet erg de meerwaarde van deze groep in relatie tot het op koers  houden van het gemeentebestuur. We zijn bijgepraat over hun activiteiten voor de komende tijd.

 

Symposium

Er was vrijdag een symposium over de omvorming van het industrieel monument Oude Rijkswerf. Ik had me er voor opgegeven, maar was verhinderd. Ik ben blij met datgene wat ik er over las in de krant. Vooral de bijdrage van prof. Asselbergs vond ik bijzonder verheugend. Als fractie van de ChristenUnie zijn we persé geen voorstander van woningbouw op de ORW, maar willen we juist versterking  van het maritieme concept door economische ontwikkelingen en of  toeristische. We hopen dan ook dat de inbreng van prof. Asselbergs belangrijke invloed heeft op de toekomstige ontwikkelingen.

 

Bijeenkomst

Ook op vrijdag was de bijeenkomst met de verschillende gemeentebesturen gepland over de bestuurlijke herindeling. De bijeenkomst was goed georganiseerd en verliep ontspannen ondanks dat er nog wel "oud zeer" zat. Het belangrijkste deel was eigenlijk na de pauze als er een samenvatting en analyse gemaakt zou worden. Dat deel moest ik missen omdat ik nog een andere afspraak had.

 

Oude Rijkswerf

Die afspraak speelde zich af op de oude Rijkswerf en was georganiseerd door de Helderse historische vereniging. We kregen een lezing door D. Reitsma over de restauratie van het project en konden het boek hierover aanschaffen.

 

Pompstation

Na jarenlange stagnatie werd dit voorjaar het pompstation in gebruik genomen door kunstenaars. Het oude pompstation was omgetoverd in een atelierruimte voor gasten uit de kunst en cultuur. De eerste kunstenaars waren tevens kwartiermakers voor anderen en nu mochten we het resultaat van hun aanwezigheid bekijken. Ik vind het heel bijzonder wat hier ontstaan is en hoop dat er veel creativiteit los gemaakt wordt in deze boeiende omgeving. Hoewel niet creatief zou ik het geen straf vinden om hier een poosje te verblijven.

 

En zo zit de week er al weer op wat betreft de politieke activiteiten. Ook voor de volgende week staan er weer de nodige zaken op de agenda dus ben ik blij dat het eerst nog zondag mag worden. Geen bijzondere diensten deze keer maar wel de bijzondere ontmoeting met God en zijn gemeente.

« Terug