Verslag tot 8 november

zaterdag 07 november 2009 21:16

Zoals gewoonlijk om deze tijd van het jaar wordt er veel vergaderd. De begroting moet vast gesteld worden en daarnaast wordt er nu haast gemaakt met besluitvorming rond een aantal heikele punten. Dat roept vragen op omdat bijv. het onderwerp “de Nollen”maar niet op de agenda komt terwijl we daar als fractie van de ChristenUnie al weer een poosje geleden om hebben gevraagd.

 Presidium en raad

Maandagavond was het presidium en raad. In het presidium kwam het over de agenda voor de raadsconferentie die eind november gehouden wordt. Ook de bestuurlijke toekomst van de Noordkop hebben we besproken. Verder wil men vanuit het stadhuis ook gericht aandacht besteden aan de komende verkiezingen door allerlei communicatie-activiteiten in gang te zetten. Zelf ben ik vooral benieuwd naar de effecten van de komende jongerendag in het stadhuis.

 Parkeervisie

Het belangrijkste agendapunt van de raadsvergadering was natuurlijk de parkeervisie. Eigenlijk was het opnieuw een onvoldragen stuk omdat er voortdurend verwarring was over de cijfers en aantallen parkeerplaatsen. Uiteindelijk heeft een amendement van de ChristenUnie unanieme ondersteuning gekregen. We wilden nadrukkelijk benoemd hebben dat na de reorganisatie er tenminste net zo veel parkeerplaatsen zijn als op dit moment. We hopen hiermee ook voor de bewoners het parkeren te kunnen borgen.

Julianaplein

Daarnaast hadden we als ChristenUnie ook nog een motie “vreemd aan de orde van de dag” ingediend om de sloop van het Julianaplein op te schorten. Dit vanuit de gedachte dat de financiële ontwikkelingen een herijking van het Uitwerkingsplan vragen en dat er binnenkort een raadsconferentie is waar dit uitgebreid aan de orde zou kunnen komen. Persoonlijk heb ik altijd veel moeite met de enorme sloopdrift die verschillende gemeentebesturen ten toon spreiden terwijl van opbouw nog steeds te weinig sprake is. Ik ben geen kunstkenner of liefhebber van abstracte kunst, maar om kunstwerken zomaar te vernietigen dat gaat mij veel te ver. De motie kon niet op veel steun rekenen.

Begrotingsdebat

Woensdagavond was een raadbrede commissievergadering over de komende begroting. Deze is niet sluitend maar wordt sluitend gemaakt met de extra middelen van de verkoop van Nuon aandelen. Als je het vertaalt naar een gewoon huishoudboekje dan zeg je dus: eigenlijk kunnen we niet met ons geld uitkomen, maar we zijn voorlopig gered door een extraatje. Dit betekent dat je niet iets extra’s kunt doen. Daarbij komt ook nog dat de begroting sluitend is gemaakt door verschillende posten niet te benoemen. Dus is het tekort nog groter dan genoemd. Als fractie van de ChristenUnie hadden we daarover verschillende vragen die de wethouder van financiën niet wilde beantwoorden. Hij zei dat wij zoveel vragen hadden dat zijn 20 meeschrijvende ambtenaren het niet konden volgen. Daarmee geeft hij zijn organisatie een brevet van onvermogen. Voor belangstellenden voeg ik de vragen als bijlage toe.

Nadat alle vragen waren gesteld en het college die gedeeltelijk had beantwoord was het ruim 23.00 uur. Normaal gesproken heb je dan als raad nog de gelegenheid om in een 2e termijn om verduidelijking te vragen. Dat had sowieso dus niets geworden gezien het tijdstip. We hadden echter al als vergaderorde aangenomen dat we het bij die eerste termijn zouden laten en dan een vervolg in de raadsvergadering van 11 november. Ook wij hadden hier op voorhand mee ingestemd er van uitgaande dat onze vragen adequaat beantwoord zouden worden. Toen dat niet het geval bleek (de wethouder wou mij wel antwoorden in een bilateraaltje ( onder 4 ogen) op een ander tijdstip) was ik erg boos over deze gang van zaken. De volgende dag kregen we de informatie dat het woensdag een gewone raadsvergadering betreft met de normale spreektijd en een uiterlijk einde van 20.00 uur (we beginnen om 17.00 en dat op St.Maartenavond) en dat vind ik dus onbehoorlijk gezien de gang van zaken.

Concept wijkactieplan

Donderdagavond was er een presentatie van het concept wijkactieplan voor de stad binnen de linie. ER was bijzonder veel belangstelling voor. Van te voren werd gezegd dat het niet om vragen/argumenten bij de grote projecten ging, maar dat het hier echt de kleinere projecten betrof waarbij de buurtbewoners zelf actief kunnen zijn. Er volgden een behoorlijk aantal presentaties, meer of minder interessant. Het duurde de bewoners in elk geval te lang en men vond dat er weinig ruimte was voor vragen. De emoties liepen hoog op. Ik vond de avond slecht in elkaar zitten. Presenteren en plannen uitleggen, anticiperen op emoties uit de zaal is een kunst apart en ik vond niet dat die beheerst werd door de presentatoren. Opmerkelijk was de irritatie rondom het verhaal van de politie. Het was erg algemeen, niet direct toegespitst op het werk in de wijken. Voor mijn gevoel was het grootste bezwaar van de avond dat het een te groot gebied betrof. Hier zou je wellicht moeten kiezen voor buurtplannen.

De avondvoorzitter had gezegd dat mensen het conceptplan pas na afloop zouden krijgen. Zegt een wat oudere mijnheer tegen mij: “ik voel me gegijzeld voor dit plan”. Na afloop heb ik de voorzitter mijn bezwaren tegen de avond kenbaar gemaakt. De wethouder, die er bij kwam staan verzekerde mij dat er ook veel tevreden mensen waren, net als op de informatieavond rondom de Californiëstraat.

Stadhuis

Tussendoor worden we als raadsleden bestookt met brieven over het al of niet verplaatsen van het stadhuis. De HOB kondigt opschorting van medewerking aan plannen aan als we niet besluiten om het stadhuis op de plek van het postkantoor te bouwen. Ook de kritische vrienden doen hiervoor een duit in het zakje en vervolgens geeft de provincie aan dat we €10 MIO verdeeld over 4 jaar kunnen krijgen als we aan de huidige plannen vast houden.

Opmerkelijke acties als je bedenkt dat andere overheden allang aan het plannen herzien zijn. Kijk maar naar de ontwikkelingen rondom het IJmeer, de ophoging van de dijk bij Petten, het Wieringerrandmeer enz. Maar wij zouden dat niet mogen doen? Ook lokale overheden hebben de plicht om voorzichtig met belastinggelden om te gaan en bij verandering van tijden ook kritisch naar de eigen plannen te kijken. Ik vind die druk eigenlijk gewoon onfatsoenlijk omdat het meer is dan een lans breken voor de eigen belangen, iets wat ik wel kan begrijpen.

AOW

Vrijdagavond kreeg de landelijke discussie omtrent de AOW-leeftijd een aparte dimensie. We vierden als kerkelijke gemeente het 50-jarig ambtsjubileum van een van onze vorige voorgangers. Hoewel met emeritaat (kerkelijk pensioen) gaat hij nog regelmatig voor in verschillende gemeenten. We hebben dat informeel gevierd en zondag hopen we daaraan nog een officiëel tintje te geven. ’s Morgens gaat hij zelf nog eens voor bij ons en ’s middags zijn schoonzoon, ook predikant. Daar kan ik me wel op verheugen.

Cursus

Zaterdag weer op cursus geweest in Amersfoort. Het is goed om ervaringen met elkaar te delen ondanks dat er grote verschillen zijn tussen de gemeenten waarin de ChristenUnie actief is. Er gaat veel bemoediging van uit.

Voor deze week zitten de activiteiten erop. Volgende week is het weer een drukke week: maandag het debat over het stadhuis en woensdag de begrotingsraad.

Tjitske

« Terug