Verslag tot 17 juli 2005

maandag 18 juli 2005 06:58

Dit weekverslag van de fractie van de ChristenUnie is het laatste voordat het zomerreces begint. De komende periode zal ik niet wekelijks verslaan. Het zijn wel echt de laatste loodjes, want er speelt nog veel waar we met elkaar besluiten over moeten nemen.

Dit weekverslag van de fractie van de ChristenUnie is het laatste voordat het zomerreces begint. De komende periode zal ik niet wekelijks verslaan. Het zijn wel echt de laatste loodjes, want er speelt nog veel waar we met elkaar besluiten over moeten nemen. Heel even terugkijkend op het afgelopen jaar, vond ik het weer een roerige en intensieve periode. Eigenlijk is er in deze raadsperiode nog geen jaar geweest waarin niet allerlei crises hebben gespeeld. Het begint langzamerhand wel wat op te breken en pleegt ook een enorme aanslag op het privé-leven. De komende tijd hoop ik hierin wat meer evenwicht te brengen.
 
Onderzoekscommissie
Wel ga ik deel uitmaken van de onderzoekscommissie Cape Holland. Hierover zal geen verslaglegging naar buiten toe plaatsvinden totdat er conclusies te trekken zijn. Het volgende weekverslag zal waarschijnlijk weer in september verschijnen tenzij zich heel bijzondere situaties voordoen.
 
Bidstond
Sinds kort houden we op maandagmorgen een korte bidstond voor de gemeente en onze politieke activiteiten. Het is heel bemoedigend om op deze wijze de noden en behoeften van deze stad en van ons als partij bij de Heer te brengen. We hopen dit in de zomerperiode te continueren. Als u wilt deelnemen, kunt u bellen met Henk Vos: tel. 0223621998 of mailen: h.vos@quicknet.nl.
 
Zomervakantie
Hoewel de zomervakantie aanbreekt, betekent dat niet dat er niets gebeurt op politiek gebied. Met een aantal steunfractieleden gaan we ons verder voorbereiden op de komende verkiezingsperiode.
 
Marinierskapel
De raadsvergadering is verschoven van woensdag naar dinsdag. De uitloop raad op woensdag is gebruikt voor de situatie rondom Cape Holland. Dit omdat er op donderdag een concert van de Marinierskapel is, in het kader van de Vlootdagen, waarvoor het gemeentebestuur is uitgenodigd.
 
De agenda van de raadsvergadering bevatte veel hamerstukken. Deze onderwerpen zijn allen uitgebreid in commissieverband besproken en behandeling ervan zou kunnen volstaan met stemming ware het niet dat er altijd wel een partij is die alsnog de hele discussie over wenst te doen. Dit frustreert enorm en levert geen enkele meerwaarde op voor de besluitvorming.
 
Mudplant
Een mudplant is een voorzieningenproject voor de offshore (mud = boorspecie). In Den Helder hebben we deze voorziening aangelegd. Het grootste deel van de investeringen zit onder de grond in de vorm van opslagmogelijkheden voor o.a. drinkwater. Het is een geweldig project dat op verschillende niveau’s veel waardering oogst. Vervelend is wel dat de procedures met betrekking tot vergunningverlening niet juist zijn verlopen. U kunt zich voorstellen dat iedereen zoiets heeft van: zorg maar dat het zo gauw mogelijk in orde is, maar feitelijk gezien gaat het om onjuiste volgorde in procedures.
 
Fietspad
Eindelijk is er een oplossing gevonden voor het slechte fietspad langs de N250 en is er een einde gekomen aan het gekissebis wie nu waarvoor verantwoordelijk is (Provincie en Gemeente). Het zal een enorme opwaardering zijn voor de entree van Den Helder.  We moeten wel tijdelijk voorfinancieren vanwege de subsidiesystematiek. Het werk moet in een keer aanbesteed worden, de subsidie wordt in 4 jaar uitgekeerd.
 
Politiek Plaza
Het belangrijkste onderwerp van deze vergadering was de invoering van een nieuw vergaderregime. In februari hebben we als raad besloten om te komen tot een vergadersysteem dat afgeleid is van wat ze in Almere, Apeldoorn en vele andere plaatsen al ingevoerd hebben. Het gaat daarbij om een wekelijkse vergaderavond met daarin verschillende stadia van informatie en besluitvorming. Als fractie van de ChristenUnie waren we erg enthousiast over dit systeem en hoopten dat het al in mei ingevoerd zou worden. Een aantal partijen wilde alleen akkoord gaan als aan bepaalde voorwaarden was voldaan, dan wel dat er zekerheid zou zijn over de financiering. Hierom is de invoering uitgesteld tot september. Tijdens deze raadsvergadering moest hierover worden besloten. Vanuit de ambtelijke organisatie heeft men hard gewerkt om aan alle voorwaarden te voldoen. Toch heeft de raad nu besloten het systeem niet in te voeren. Wat ons betreft een grote teleurstelling en wederom een staaltje van bestuurlijke inconsequentie. Slechts 3 partijen bleven vasthouden aan invoering in september omdat er geen beletselen meer waren. De overigen hadden ineens allerlei bedenkingen. De Stadspartij zei zelfs dat het huidige systeem en de huidige manier van vergaderen nog niet zo slecht was. Ook de partij van de bestuurlijke vernieuwing kwam met allerlei nieuwe argumenten om vooral niet nu te starten met dit nieuwe systeem. Er zouden nog wel andere problemen op te lossen zijn. Dat is ook gerust zo, maar dit vergadersysteem had hieraan wel een bijdrage kunnen leveren. De motie van de Pv/dA haalde het ook niet. Hierin werd voorgesteld om niet nu te starten maar in maart 2006 en tot die tijd met deelaspecten ervan te oefenen en mensen op te leiden tot bijv. voorzitter. Dat lijkt weinig zinvol omdat je na de verkiezingen pas weet wie er verder gaan en wie niet. We hebben tegen deze motie gestemd vanuit de gedachte dat je of nu moet veranderen of het aan de volgende raad moet overlaten  om haar eigen organisatievorm te kiezen.
 
Cape Holland
Als fractie hebben we erg opgezien tegen deze discussie. We hebben de indruk dat er vooral sprake is van veel emotie. Dit verhindert een goed zicht op wat de taken en bevoegdheden van de raad zijn in deze kwestie. Er waren partijen die vonden dat de raad moest bemiddelen in de problematiek van de onderhuurders, richting hun verhuurder.
D66 wilde een reuzenrad op het terrein op kosten van de gemeente als compensatie voor de slechte bezoekersaantallen. Dat voorstel haalde het gelukkig niet. Het is immers niet de gemeente die in gebreke is gebleven ten aanzien van de exploitatie van Willemsoord. Het is aan Libema om te investeren.
Wat ik vooral zorgelijk vind is het gemak waarmee men zich een oordeel aanmeet over het functioneren van de directie van Willemsoord. Het gaat tamelijk onnadenkend. De fractievoorzitter van de ChristenUnie waarschuwde hier tegen.
 
Veel discussie was er over de te vormen onderzoekscommissie. Oorspronkelijk had de raad besloten tot een commissie volgens artikel 155 van de gemeentewet. Toen men zich realiseerde wat dit in tijd, energie en geld zou kosten, heeft men besloten over te gaan tot de vorming van een commissie volgens artikel 82 van de gemeentewet. Dit tot teleurstelling van de indiener. De fractie van de ChristenUnie heeft wel vrede met deze oplossing. Indien noodzakelijk kan als vervolg alsnog besloten worden tot de instelling van een commissie 155. We zullen ook deelnemen aan de commissie dit in tegenstelling tot partij die het voorstel heeft ingediend.
De Stadspartij was absoluut tegen een commissie volgens artikel 82, maar gaf in één adem aan wel aanwezig te willen zijn bij de bijeenkomsten om te horen hoe het er aan toe gaat. Of de vertegenwoordiger nu werkelijk lid wordt van de commissie is dus niet echt duidelijk. D66 doet niet mee omdat de bijeenkomsten besloten zijn. De fractie van de ChristenUnie denkt dat dit de openheid van de mensen die gehoord worden ten goede kan komen. De uitkomsten zijn wel openbaar en we moeten nog met elkaar besluiten in hoeverre de verslaglegging tijdens het proces openbaar zijn.
 
Er werden nog een aantal moties en amendementen ingediend. De meesten haalden het niet. Als raad zijn we er niet aan toe om al een intentieverklaring over onderzoek naar doorontwikkeling te ondertekenen. Dit wordt afhankelijk gesteld van de uitkomsten van het onderzoek.
 
Den Helder monumentaal in beeld
Esther Bruul, eigenaar van Golden Wings (bedrijf in luchtfotografie) wilde aan fondsvorming doen om monumentale gebouwen in Den Helder voor het nageslacht te bewaren. Ze heeft daarvoor een stichting opgericht en verkoopt  hiervoor sets briefkaarten met hele kunstzinnige foto’s. Ze zijn door haar zelf gemaakt en ook de kleding van het model wordt door haar verzorgd. De oprichtingshandeling vond plaats voor het oude stadhuis en er was flink belangstelling voor. Daarna kregen we een korte rondleiding door de restanten van het stadhuis. Ik vind het bijzonder om te zien dat mensen de moed hebben om een dergelijke puinhoop nieuw leven in te blazen.
Tijdens een kopje koffie op de Schorpioen konden we al kennis maken met de bijbehorende prachtige  website. Hij is nog niet actief maar dat duurt niet lang meer.
 
Schootenweg
De Schootenweg werd op donderdag geopend. Er was keihard gewerkt om dit voor de Vlootdagen voor elkaar te krijgen en iedereen was bijzonder verheugd dat het ook gelukt was. De openingshandeling vond plaats met een paardentram. Het waren hele brave paarden want op aandringen van de koetsier liepen ze zo het rood/witte lint aan flarden.
 
WMO-sessie
Vrijdagmorgen was er in 3 delen overleg met verschillende betrokkenen bij de WMO over de uitgangspuntennotitie. Eerst was er overleg met de zorgaanbieders, welzijnsinstellingen en vrijwilligersorganisatie. Hierin kwam naar voren dat vooral de welzijnscomponent sterk onderbelicht was gebleven. Dat was een opmerkelijke situatie omdat de nieuwe wet vooral een beroep wil doen op voorliggende voorzieningen voordat tot zorgverlening wordt overgegaan. Er moet hierop nadrukkelijker worden ingegaan in de uiteindelijke notitie.
Een andere zorg was dat het één-loket-systeem een moloch zou worden met een enorme hoeveelheid aan taken. Gepleit werd om een bescheiden loketsysteem op te zetten dat zich vooral richt op vraagverheldering en advisering. Veel professionele organisatie hebben hun eigen expertise en veel klanten weten de weg naar die instellingen prima te vinden. Dit zou niet verloren moeten gaan. Bovendien is de angst voor toenemende bureaucratie groot.
 
GGD en CIZ
De volgende sessie was gepland met de beide indicatieinstellingen. De GGD liet verstek gaan dus bleef het verhaal van het CIZ over. De manager schetste de problematiek van de dubbele diagnose: zowel voor huishoudelijke hulp als voor AWBZ-voorzieningen. De cliënt krijgt dan te maken met 2 indicatie-instellingen. Het was een helder betoog en ik wou dat dit gehouden was ten tijde dat de raad een besluit moest nemen over het sluiten van overeenkomsten met indicatie-instellingen. Gelukkig moeten er opnieuw beslissingen over genomen worden in het kader van de WMO, juli volgend jaar. We kunnen deze, naar mijn idee onwerkbare situatie, dan herstellen.
 
Cliëntenparticipatieplatform
De laatste sessie werd gehouden met cliëntenorganisaties. De verschillende organisaties hebben zich onlangs verenigd in een cliëntenparticipatieplatform. De voorzitter wilde binnenkort met de ambtelijke organisatie om tafel om de kritiek te bespreken. Men was nog maar zo kort actief dat nog niet volledig duidelijk was wat de consequenties waren van de uitgangspuntennotitie. Benadrukt werd dat participatie iets anders is dan inspraak en daarmee moest wel rekening gehouden worden, vond men.
 
Den Helder en het nieuws
Er stond een opmerkelijk bericht in de krant over het Antillianenbeleid. Uit een onderzoek bleek dat de projecten ten behoeve van Antillianen niet veel opleverden en weinig succesvol waren. Wel hadden ze veel geld gekost. Op zichzelf kloppen deze feiten met wat wij als fractie van de ChristenUnie ook ervaren. Tot zover dus niets opmerkelijks. Het onderzoek werd echter gepresenteerd als recent en nieuw en dat was wel opmerkelijk. De uitkomsten van dit onderzoek staan al sinds eind 2004 op de website van het ministerie van justitie en zijn in jan/feb al onderwerp van een kamerdebat geweest. Het onderzoek heeft ook gediend als basis voor een notitie die ik namens de fractie van de ChristenUnie heb geschreven over het Helderse Antillianenbeleid.  Tijdens een interview voor radio Noord Holland noord werd door D66 verwezen naar de uitkomsten van een notitie uit 1993 die nog steeds actueel zouden zijn. Tijdens de speciale avond over Antillianenbeleid was al vermeld dat deze notitie, voorzien van een nieuw jaartal ongewijzigd naar de 2e kamerfractie van D66 was gestuurd. De uitkomsten van het Antillianenbeleid zijn bedroevend en zelfs een actuele nota kan er niet aan gewijd worden.
 
Een andere opmerkelijke situatie betrof nieuws dat niet in de kranten verscheen. Er was blijkbaar geen journalistieke vertegenwoordiging bij de raadsvergadering van afgelopen dinsdag. Hierdoor is er op geen enkele wijze aandacht besteed aan de uitkomst van de beraadslaging over het Politiek Plaza, maar de raadsleden moeten wel meer aandacht besteden aan hun PR volgens een artikel in het NHD.

« Terug