Verslag tot 3 juli 2005

zaterdag 02 juli 2005 22:16

Het vorige weekeinde stond bol van de activiteiten. Naast veel muziek ook nostalgie en bijzondere festiviteiten.

Het vorige weekeinde stond bol van de activiteiten. Naast veel muziek ook nostalgie en bijzondere festiviteiten. Deze keer hebben we tijdens de kerkdienst niets gemerkt van de optocht van de oude voertuigen omdat de Schootenweg is opgebroken. Normaal gesproken vergaat horen en zien je tijdens dit gebeuren en we vergeten meestal om er rekening mee te houden. Het Tamilfeest was weer een kleurrijk spektakel.
 
Cultuurnota
Maandagavond was er een bijeenkomst over de concept cultuurnota. De status van de avond was erg onduidelijk. Als raadsleden waren we nadrukkelijk uitgenodigd om medewerking te verlenen aan een debatavond. Tijdens de commissie educatie en cultuur bleek dat het ging om een inspraakavond voor instellingen. Dan word je als raadslid geacht niet mee te spreken. Wethouder Waltmann verkeerde ook in de veronderstelling dat het een debatavond was. Het werd een inspraakavond. Tijdens de inleiding bleek dat voor wethouder Waltmann de koppeling tussen cultuur, erfgoed en planologie veel sterker was gaan leven bij de ontwikkeling  van deze nota. Wethouder de Groot verkeerde in de veronderstelling dat de belangstellenden de nota niet gelezen hadden, want hij las een groot deel uit de nota voor.
De instellingen hadden flink kritiek op de nota; een aantal van hen is niet gehoord of vindt niet terug wat gezegd is.
Bizar vond ik het dat het initiatief van dhr. De Jong om met eigen middelen een museum voor moderne kunst te ontwikkelen geen plek in de nota had gekregen omdat, volgens de wethouder er nog besprekingen gaande zijn over de locatie. Dhr. De Jong wil dit graag op het O,S&O terrein ontwikkelen. Toch had het initiatief vermeld moeten worden als een ambitie. Het plan was niet bekend bij raadsleden, maar is volgens dhr. De Jong al tijden geleden ingediend.
De fractie van de ChristenUnie heeft de nodige bemerkingen op de nota. IN een later stadium zullen we het nog in de commissie bespreken.
 
Antillianenproblematiek
Dinsdag heb ik een dag opgetrokken met een medewerker van bureau Jeugdzorg die zich vooral bezig houdt met problematiek onder de Antilliaanse gemeenschap. Ik dacht dat ik al het een en ander gezien had, maar vandaag heb ik kennis gemaakt met een aantal gezinnen met problemen op velerlei gebied. Een vrouw met 3 kk. leeft al een jaar zonder water. Het jongste kind van ongeveer 2 jaar heeft een ernstige schimmelinfectie waar niets aan te doen is omdat er niet regelmatig gedoucht kan worden en het huis niet schoon gehouden kan worden. Het ziet er naar uit dat binnenkort gas en elektra ook afgesloten worden. Het is afschuwelijk zo uitzichtloos als dit soort situaties zijn. Ook zijn we bij verschillende gezinnen geweest waar sprake is van begeleid wonen door Triton. Ik ben eens te meer gesterkt in mijn overtuiging dat hier geen adequate hulpverlening plaats vindt. Na de zomervakantie zal er opnieuw specifiek aandacht zijn voor de Antillanen in Den Helder, vooral vanwege de problematiek die Triton ervaart met de afnemende middelen. Bureau Jeugdzorg wordt ook geconfronteerd met vermindering van gelden waardoor het project Helpende Hand waarschijnlijk op houdt te bestaan. Hier wordt juist sterk ingestoken op de multiproblem gezinnen. De wethouder lijkt gekozen te hebben voor een nieuw project dat moet gaan draaien met vrijwilligers van Humanitas. Gezien de ernst van de zaken die ik ben tegen gekomen lijkt me dit geen vrijwilligersproject en zeker niet als vervanging van een sterk hulpverleningstraject.
 
Kadernota wet maatschappelijke ondersteuning
Na een themabijeenkomst op 27 mei met zorgvragers en zorgaanbieders was het nu aan de raadscommissie welzijn om zich te buigen over de concept uitgangspuntennotitie. Deze is voor een deel tot stand gekomen op grond van de inbreng van de deelnemers aan de themadag.
De raadscommissie kon zich voor het overgrote deel vinden in de geformuleerde uitgangspunten. We hadden een aantal keuzes te maken, zoals het aantal loketten waar geïnfomeerd en bemiddeld kan worden tussen zorgvraag en zorgaanbod. De commissie vond dat er zowel wat betreft het takenpakket van het loket als wat betreft de visie op de zorg nog verschillende zaken uitgewerkt moeten worden.
Voor wat betreft de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de inkoop van de zorg moet nog onderzocht worden of het noodzakelijk wordt om Europees aan te besteden. De vraag deed zich voor of je dan bepaalde kaders kunt stellen of voorwaarden inbouwen. Hierover krijgen we ook nog nadere informatie. De gekozen methode om te komen tot een heldere kadernota is een heel plezierige; er is veel ruimte voor inspraak en terugkoppeling naar de deelnemers.
 
Lips/Libema
Bij thuiskomst vond ik een brief op de mat van Libema, waarin men de raadsleden in kennis wilde stellen van de feiten achter de verdachtmakingen. Ik vond het een opmerkelijke actie. Immers Libema prees het gemeentebestuur voor haar terughoudendheid gedurende de onderzoeksperiode van het OM om dan vervolgens richting media weer de aandacht op de hele kwestie te vestigen. De vraag is wat mij betreft ook: hoe juist is deze weergave van de feiten. Uit de schriftelijke  informatie die we als raadsleden hebben gekregen blijken zaken toch anders te liggen.  Kortom het is een complexe materie en het zal nog heel wat van raadsleden vergen om tot een afgewogen oordeel te komen over die zaken waarover de raad moet besluiten. Dan gaat het  natuurlijk niet over de juridische kant van de zaak, maar wel over de vraag of er bestuurlijk juist en integer is gehandeld. Ook over de toekomst van Cape Holland moet nagedacht worden.
Wat me beslist ergerde in de brief van Libema is de wijze waarop  met de situatie rondom de beide ambtenaren wordt omgegaan. Nu zijn ook de namen aan de publiciteit prijs gegeven en dat vind ik ongepast en bijzonder beschamend. Ik hoop dat nu binnen afzienbare tijd er duidelijkheid komt van het OM opdat we zaken kunnen afronden. Ik verwacht dat dit nog wel de nodige commotie  en emotie met zich meebrengt.
 
Onderzoekscommissie volgens artikel 155 of 82
Tijdens een extra bijeenkomst van de commissie BPOV kwam de uitvoering van het raadsbesluit over de onderzoekscommissie rondom Cape Holland aan de orde. Na aanvankelijke eenduidige besluitvorming komt de raad nu tot het besef dat een onderzoekscommissie volgens artikel 155 een lang traject is dat niet helpt bij de besluitvorming over de voortzetting van contracten met Libema. Zo’n onderzoekscommissie moet een hele duidelijke vraag hebben op bestuurlijk gebied. Veel commissieleden hebben de intentie om met de onderzoekscommissie waarheden boven tafel te halen op juridisch gebied: nl. is er fraude gepleegd. Leefbaar DH noemde zelfs als onderzoeksvraag: waarom zijn er geen disciplinaire maatregelen getroffen? Het lijkt bij veel raadsleden vooral te gaan om  de emotie: de waarheid moet boven tafel komen. Bij een ad hoc commissie kun je sneller tot onderzoeksuitgangspunten komen, sneller maar beperkter mensen horen. Zo’n commissie zou wel kunnen helpen bij de besluitvorming in september. Als compromis is er nu zo ongeveer uitgekomen dat er eerst een ad hoc commissie wordt gevormd en op grond van de uitkomsten kan alsnog besloten worden tot een onderzoekscommissie. Lijst Prins  heeft aangegeven niet mee te willen werken aan een dergelijke commissie terwijl het wel zijn  voorstel was. De fractie van de ChristenUnie kan zich wel vinden in de gekozen vorm.
 
Werkgroep bezuinigingen
D66 wilde met een raadswerkgroep  onderzoek doen naar de ambtelijke capaciteit met als doel om te komen tot bezuinigingen. Als fractie van de ChristenUnie konden we ons niet vinden in deze opzet. Vorig jaar heeft een werkgroep zich gebogen over de wettelijke en autonome taken van de gemeente om te bezien wat daarin gesnoeid kon worden. Dat zou dan gevolgd kunnen worden door vermindering van het ambtelijk apparaat. De raad heeft toen geen besluiten durven of willen nemen. Nu een werkgroep die wil snoeien in het ambtelijk apparaat zonder een kerntakendiscussie lijkt bijna onfatsoenlijk. Bovendien is het maar de vraag of dit een raadsaangelegenheid is. De raad moet kaders stellen, het college moet uitvoeren en bepaalt dan ook hoe, binnen de daarvoor beschikbaar gestelde budgetten.
D66 was zeker ook tot die conclusie gekomen en had het voorstel gewijzigd. Nu moet toch opnieuw, nu aan de hand van de afdelingsplannen bezien worden hoe de verhouding is tussen producten en middelen, waarbij ook sprake kan zijn van positieve herschikking.
Dit voorstel stond de fractie van de ChristenUnie meer aan. We zullen niet deelnemen aan een dergelijke commissie omdat er nog genoeg te doen is.
 
Drukke zaterdag
Eerst even verschillende elftallen aangemoedigd tijdens het interkerkelijk voetbaltoernooi. Mooi weer en gezellig. Heel  bijzonder om een overtreder tegen zijn opponent te horen zeggen: sorry, mijn fout.
 
In de Kamer vond het maandelijkse politieke radioprogramma van de LOS plaats. De fractievoorzitter van de ChristenUnie was hiervoor ook uitgenodigd, samen met de burgemeester en vertegenwoordigers van de Stadspartij en de Pv/dA. Vanzelfsprekend haast was het onderwerp Cape Holland.  De interviewers benoemden het negatieve imago van de stad als gevolg van de commotie rondom het park. De verschillende vertegenwoordigers vonden dat op een andere manier over het gebeuren zou moeten worden gesproken, maar verschillenden kwamen zelf toch ook weer terug op het negatieve imago. De Stadspartij is hier fenomenaal in; eerst voortdurend terugkomen op wat er mis is en hoe ambtenaren zich misdragen hebben. Als ze hierover dan gekapitteld worden, zeggen ze dat er nu eens gestopt moet worden met dat negatieve gepraat en dat zij iets goeds voor de stad willen.
De column van Martin van Exter was weer scherp.
 
Ook nog even gekeken bij het trainen voor het Kwakoe festival dat in juli en augustus plaats vindt in Amsterdam. Veel enthousiasme en inzet.  
 
Den Helder en het nieuws
Het strand van de Noordkop is een goed alternatief voor het Randstadzand behalve voor miljonairs, want die gaan naar Noordwijk.
 
Het scheppingsverhaal hoort volgens D66 niet thuis in de biologieles. Besturen moet anders, volgens deze partij, maar andersdenken mag niet. Zo verwordt een ideologie tot dictatuur. Ondertussen geniet ik gewoon van de natuur rondom Den Helder, die ik ervaar als door God geschapen.
 
Het amendement van de (landelijke) ChristenUnie op de voorjaarsnota heeft het gehaald. Het lesgeld voor 16/17 jarigen wordt afgeschaft. Er was een ingewikkelde constructie voor nodig om dit alsnog uitgevoerd te krijgen, maar het resultaat zal voor velen merkbaar zijn ook in Den Helder.

« Terug