Verslag tot 10 juli 2005

zaterdag 09 juli 2005 15:30

Het leek een rustige week te worden. Er waren geen commissievergaderingen, alleen een paar bijpraatsessies. Dat kwam goed uit, dan kon ik wat werk maken van een aantal privé-activiteiten.
Het tegendeel bleek aan de orde; heel veel politieke drukte

 
Het leek een rustige week te worden. Er waren geen commissievergaderingen, alleen een paar bijpraatsessies. Dat kwam goed uit, dan kon ik wat werk maken van een aantal privé-activiteiten.
 
Het tegendeel bleek aan de orde; heel veel politieke drukte en vrijwel geen tijd voor privé-aangelegenheden.
 
Er leefde al een tijd de behoefte aan een regelmatige bidstond voor de gemeentelijke politiek en de activiteiten van de ChristenUnie. Sinds deze week is dit een feit  en ik ervaar het als heel bemoedigend.
Iedere maandagmorgen vanaf 9.30 uur komen we bij elkaar. Als u mee wilt doen, kunt u bellen of mailen met Henk Vos: tel. 0223613353 of h.vos@quicknet.nl
 
U zult begrijpen dat de ontwikkelingen rondom Cape Holland veel beslag op onze tijd leggen. We proberen ons zo goed mogelijk te informeren en spreken met verschillende betrokkenen. Uiteindelijk bleek vrijdag het OM dan toch tot een afronding van haar onderzoeksperiode te zijn gekomen.
Wat daarbij opvalt is dat vrijwel niet verwezen wordt naar de oorspronkelijke aanklachten, maar dat er nu wel 2 nieuwe feiten genoemd worden waarop vervolging wordt ingesteld, dan wel schikkingen worden getroffen.
 
Er wordt niets gezegd over de relatie tussen sponsoring basketbal en de gebouwgebonden investeringen, ook niet over de boekhoudkundige verwerking van deze gebouwgebonden investeringen richting de onderhuurders.
 
Het OM komt tot de conclusie dat de gang van zaken rondom de aankoop van de Prins Willim geen aanleiding geeft tot vervolging. De boekhoudkundige truc om de waarde van de Prins Willim, via verkoop aan eigen bv’s op te drijven en de gemeente de rekening daarvoor te presenteren lijkt geoorloofd.
 
Het OM constateert ook dat de extra betalingen aan gemeenteambtenaren geen reden zijn voor vervolging. Daaruit moet je dan ook concluderen dat ze rechtmatig zijn. Volgens mij kan dat ook niet anders, want het college heeft ze, in elk geval voor 1 ambtenaar, ook overgenomen en vastgelegd. Het is volkomen geëigend om personeel via bonussen extra te waarderen.
 
De strafbare feiten die genoemd worden, zijn: een ambtenaar heeft werkzaamheden aan zijn huis laten doen door een bedrijf in 2002 en daar pas in 2004 voor betaald. Hoewel dit een ernstige zaak is, staat dit los van de Oude Rijkswerf. Het enige is dat de ambtenaar op de Rijkswerf gedetacheerd is.
 
Het andere strafbare feit betreft het tekenen van een factuur voor geleverde goederen, die op dat moment nog niet geleverd waren. Het werk is gedaan en de goederen zijn geleverd maar op een  wat later tijdstip. Strikt genomen is dit inderdaad onjuist. Er zijn  vergelijkbare situaties waarbij dit gebeurt om bijv. subsidiegelden veilig te stellen.
 
In het licht van alle geruchten en de enorme investeringen zijn de gevonden strafbare feiten geen geweldige zaken en betreffen in het eerste geval vooral een privé-situatie. Het is natuurlijk goed dat dit boven tafel komt. Wat de fractie van de ChristenUnie betreft; uit alle informatie, zowel schriftelijk als mondeling was ook bij ons het idee ontstaan dat er geen sprake was van een grote fraude. Interessant is dan de vraag; wie meende dat er zoveel mis was op de Oude rijkswerf dat dit aangifte rechtvaardigde, met alle suggesties van dien en waarom dan? We zullen er wel nooit antwoord op krijgen, maar diegene heeft wel een enorme verantwoordelijkheid op zich genomen.
 
Het college lijkt zo snel mogelijk om tafel te willen gaan met Libema over mogelijkheden voor doorontwikkeling. Uit de informatie van Lips blijkt vooral dat dit de gemeente nog veel geld moet gaan kosten omdat zowel de inrichting van de buitenruimtes (met attracties) als wel de problemen met de onderhuurders op het bordje van de gemeente worden geschoven. We zijn er nog lang niet klaar mee.
 
Typisch Dennis
Vorig jaar stond Den Helder in het teken van Helder gekaapt, een cultuurspektakel in de zomer. Een van de deelnemende kunstenaars was Typisch Dennis, dromenvanger. Hij is nu, los van Helder gekaapt, opnieuw door de gemeente benaderd voor een fotoproject in Nieuw Den Helder. De bedoeling is dat kinderen met een wegwerpcamera de wijk in gaan en dingen fotograferen die hen aanspreken. Na een week worden de foto’s ontwikkeld en door een jury worden 4 foto’s uitgekozen die dan op de caravan van Dennis worden gemonteerd.
 
Bij zijn tocht door Nieuw Den Helder is hij in contact gekomen met de Stichting Karpatula en de samenwerking komt vlot tot stand. Er volgt een leuk artikel in de Helderse courant waarin vermeld wordt dat de foto’s zaterdag gepresenteerd worden in een tent op het veld naast Corma.
Dit is voor de afdeling veiligheid, vergunningen en handhaving reden om contact te zoeken met de kunstenaar en hem te melden dat er geen tent op het terrein mag staan en dat als dit wel gebeurt de gemeente handhavend zal optreden, ook zijn caravan mag niet op het openbaar groen staan.
De reden hiervoor is gelegen in de samenwerking met Karpatula. De stichting traint al een aantal weken op het veld voor het komende Kwaku festival. Ieder weekend wordt dan zo’n open partytent neergezet. Volgens de afdeling VVH is er sprake van veel overlast en klachten. Bovendien zou er een vergunning nodig zijn om zo’n partytent op gemeentegrond neer te zetten. De voormalige beleidsambtenaar Antillianenzaken heeft echter aangegeven dat dit niet noodzakelijk is. De huidige afdeling VVH meent dat zij daartoe niet bevoegd was.
 
Hoewel het  om een heel ander project gaat, vooral gericht op kinderen, en in samenwerking met een kunstenaar van buitenaf, wordt het over een kam geschoren en mag het dus niet plaats vinden. Naast alle commotie rondom Cape Holland is dit waarschijnlijk een marginale zaak, maar het gevolg is wel dat kinderen teleurgesteld worden. We zoeken nog wel naar oplossingen, maar de tijd dringt.
Omdat de fractie van de ChristenUnie zich altijd erg betrokken voelt bij de Antilliaanse gemeenschap hebben we veel tijd geïnvesteerd om tot oplossingen te komen. Gelukkig deelden ook andere raadsleden onze mening.
 
Homestart
De vereniging Humanitas wil een nieuw project starten in Den Helder. Omdat ik er niet zoveel vanaf wist, heb ik me laten informeren samen met een vertegenwoordiger van het CDA. Opvallend is dat er bij Humanitas geen sprake is van een tekort aan vrijwilligers. Ook voor dit nieuwe project denken zij genoeg vrijwilligers te kunnen werven. De bedoeling van het project is dat vrijwilligers in gezinnen met jonge kinderen waar het even niet zo goed gaat (om welke reden dan ook) en met een klein sociaal netwerk 1x per week hulp bieden voor maximaal een jaar.
 
Stadshart
In kleine groepjes zijn de raadsleden bijgepraat over de ontwikkelingen rondom de structuurvisie voor het Stadshart. Er hebben enkele wijzigingen en aanpassingen plaats gevonden. Voor het grootste deel is het een duidelijk verhaal voor de toekomst. Immers het ontwikkelen van een structuurvisie wil niet zeggen dat e.e.a. ook uitgevoerd wordt. Dit is voor een deel afhankelijk van de markt. Je kunt als gemeente wel aangeven wat je dan wilt als er een marktpartij zich aandient.
Er zitten wel een aantal pijnpunten in, waarover ook binnen de fractie nog nader van gedachten gewisseld gaat worden, o.a. over de noodzaak om een schouwburg en bibliotheek te verplaatsen en de enorme hoogbouw bij het station.
Daarnaast hanteert Gall de visie dat de wijken rondom het centrum meer openheid en onderlinge verbinden zouden moeten krijgen en dat er middels sloop lucht in de wijken gebracht moet worden. Volgens mij stralen de wijken een bepaalde sfeer van beslotenheid en knusheid uit die door veel mensen worden gewaardeerd en is dat juist de kracht van die wijken. Ik beluister in de visie van Gall vooral een afstandelijkheid van de eigen identiteit van Den Helder en het neerleggen van zijn visie over waar Den Helder naar toe zou moeten.
Realistisch was hij over de verhouding tussen Stadshart en de Oude Rijkswerf. De gemeente zou zich moeten concentreren op het Stadshart en moeten zorgen voor een echte afronding door het niet toestaan van activiteiten op de Oude Rijkswerf die in het centrum thuishoren. De exploitatie van de Rijkswerf is aan de ondernemers daar. Die visie deel ik van harte. De verschillende overheden hebben hun deel gedaan door het investeren in de “hardware”. Ook als er voorlopig geen rendabele exploitatie plaats vindt, is het een waardevol industrieel erfgoed.
 
Julianadorp
Opnieuw speciaal voor raadsleden een sessie over de voortgang van de structuurvisie voor Julianadorp oost. Er waren er niet zoveel, maar het weer was ook erg slecht.  We werden bijgepraat over de voortgang en de betrokkenheid van de bewoners. Gaandeweg de uitleg vond ik het enorm jammer dat deze werkwijze niet gevolgd was bij de invulling van het Stadshart. Wellicht kunnen alsnog onderdelen van deze werkwijze ingevoegd worden. Door Injo Pröper (bestuursdeskundige) werd ons voorgehouden wat onze taken in dit proces zijn en waarop door de raad besluitvorming dient plaats te vinden.
 
Den Helder en het nieuws
Natuurlijk is er voldoende nieuws over Den Helder, maar het betreft vrijwel voortdurend dezelfde onderwerpen dus echt nieuws is het niet.
Het valt dan ook in het niet met de gruwelijkheden in Londen. Het is telkens schokkend te constateren dat  mensen  in staat zijn anderen zo verschrikkelijk veel leed te bezorgen uit naam van welke ideologie ook.

« Terug