Laatste verslag voor de vakantie 2008
Het mag dan het laatste verslag zijn van dit seizoen, het is wel een behoorlijk lang verslag want er is wat af vergaderd de afgelopen week. Gelukkig begint de week altijd met een zondag. Deze keer een hele rijke zondag: onze kleinzoon werd “opgedragen”in een feestelijke dienst. Hoewel wij zelf meer bekend zijn met de kinderdoop, hebben we van deze viering ook heel erg genoten. ’s Middags zaten we onder het gehoor van een professor. Met 2 van zulke hoogtepunten op 1 zondag konden we de week wel weer aan.
Uithoudingsvermogen
Het vergde wel wat uithoudingsvermogen om de vergadering van afgelopen maandag helemaal uit te zitten. Ik had dan ook grote bewondering voor de afgevaardigden van het ROC die zo ongeveer de hele tijd de protestbordjes omhoog hielden. En met succes!
De vergadering begon om 16.00 uur met een samenvatting van de algemene beschouwingen van alle politieke partijen. In het algemeen wordt hierin nog eens benadrukt waar de betreffende partij voor staat, wat men wil en wat hiervoor gedaan moet worden. Op die manier kunnen kiezers de ontwikkeling van “hun” partij blijven volgen, maar ook de visie van de raad in het algemeen. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er nu geen aandacht in de media voor deze Algemene Beschouwingen. Alleen de samenvattingen werden nu ook door de LOS uitgezonden. Helaas was de kwaliteit van uitzenden niet erg bijzonder en viel het beeld regelmatig uit. Cynici onder ons zullen wel zeggen dat er niets aan gemist is. Het is echter wel een moment van verantwoording afleggen.
De PvdA had een opmerkelijke bijdrage vond ik. Geen samenvatting maar de dreiging om hun wethouder(s?) terug te trekken als de bezuinigingen niet ongedaan werden gemaakt. Vorige week dacht ik nog dat alleen al het weg lopen van de fractievoorzitter uit de vergadering voldoende was voor een herziening van de bezuinigingen, nu bleek dat er toch meer voor nodig was om dit te bewerkstelligen. Dat pleit toch wel voor de standvastigheid van dit college, toch????
Groenlinks vond dat de stekker er wel uit mocht voor wat dit college betrof,
De SP had een mooie metafoor voor de huidige situatie: een kleiner wordend gezin dat meent dat de oplossing voor dit kleiner worden gezocht moet worden in het kopen van een groter huis. Toen dit niet het gewenste resultaat had en de lasten van het huis steeds duurder, moesten de nog aanwezige kinderen het met steeds minder doen en ook die verlieten toen alras het pand, de ouders verdwaasd achter latend.
Kieskees.nl vertelde een sprookje, waarvan ik de strekking inmiddels wat kwijt ben.
Verschillende partijen gingen ook serieus in op de huidige situatie en de door het college voorgestelde bezuinigingen. Algemeen was niemand enthousiast over de koers van het college, ook de coalitie niet.
Namens de ChristenUnie heb ik vooral ingestoken op het zoeken naar vrede voor de stad vanuit Jeremia 29;7.
Zoekrichting
De voorjaarsnota is bedoeld om het financiële beleid voor het komende jaar richting te geven. Daarvoor moet je al een beeld hebben van wat je te wachten staat, wat je wilt aan nieuw beleid en wat je financiële ruimte is. Wensen lijstjes waren er genoeg, wat we niet wilden was ook wel duidelijk, wat de financiële ruimte is, is erg onduidelijk maar zeker niet positief. Een begroting is tamelijk dwingend richtinggevend, een voorjaarsnota niet. Het verbaasde me dan ook dat er toch totaal geen bereidheid was om bepaalde zaken te willen onderzoeken op hun haalbaarheid. Er werd veel in dezelfde patronen gedacht en heel sterk gefocust op beperkte ontwikkelingen. De belangen van de hele stad worden ondergeschikt gemaakt aan die van het Uitwerkingsplan. De geamendeerde voorjaarsnota dient nu als zoekrichting voor het opstellen van de begroting van 2009 e.v. en daarmee heeft de fractie van de ChristenUnie ook ingestemd. Dit neemt niet weg dat we bij de begrotingsbehandeling opnieuw keuzes kunnen maken aan de hand van de dan beschikbare feiten.
Hoewel de ergste kou op voorhand al uit de lucht was door de raadsinformatiebrief over het intrekken van bezuinigingsvoorstellen was er nog genoeg af te wegen. Het college suggereerde dat de “mei-circulaire” de welzijnssector had gered. In de mei-circulaire stelt het rijk de vergoedingen aan gemeenten bij. Voor Den Helder pakte dit positief uit. Echter het rijk geeft wel aan waarvoor men dit extra geld krijgt, zonder dat dit overigens dwingend geoormerkt is. Het college meent de voorgestelde bezuinigingen uit deze mei-circulaire te betalen. Dat betekent echter dat straks weer andere welzijnsvoorzieningen in de problemen komen omdat de hiervoor beschikbaar gestelde middelen dus anders ingezet worden. Dit is gewoon het voor je uitschuiven van de problemen in de hoop dat de oplossingen vanzelf wel komen.
De PvdA bepleitte lobby-werk door burgemeester en wethouder en een havendirecteur in vaste dienst. Daarnaast extra jongerenwerkers in Nieuw Den Helder en Tuindorp evenals het afzien van middelen t.b.v. “broedplaatsen voor kunstenaars”. Gezamenlijk met CDA, Kieskees, D’66 en VVD wilde men de blauwe zones handhaven. Ook wij konden hiermee instemmen. Stadsprofilering en Citymarketing waren omstreden maar het amendement van het CDA en VVD haalde het. Hierin wordt gepleit om de gelden hiervoor te reserveren totdat er een citymarketingplan is.
Onze amendementen over wijk- en buurgerichtwerken, raadsliedenwerk, tegengaan van arbeidsmobiliteit, het meer inzetten van vrijwilligers voor buurtbeheer kregen ook een meerderheid. De wethouder zegde ons ook toe om bij de nota “verbonden partijen” extra aandacht te besteden aan burgerparticipatie. Het amendement hierover hebben we toen ingetrokken. Op een gegeven moment ontstond er de nodige verwarring bij het stemmen, dus ik weet nu nog niet zeker of ons amendement over het niet aanstellen van een 3e directeur het nu gehaald heeft. Ik heb staan van wel, maar twijfel zelf een beetje. Noch de raad, noch het college was bereid om te laten onderzoeken of een andere manier van omgaan met het hondenpoepbeleid wellicht lucratiever is (er zijn een aantal gemeenten die het op de door ons voorgestelde wijze doen en in Ierland is het ook de gewone gang van zaken). We zijn er van overtuigd dat dit meer geld oplevert en reëler is voor de mensen die zich aan de regels houden.
Ronduit bizar vond ik het dat zowel raad als college menen volstrekt in “eigen wijsheid” de ontwikkelingen in Den Helder vorm te kunnen geven. Er was geen bereidheid om gedegen onderzoeken van onpartijdige instellingen of hogere overheden te betrekken bij de toekomstvisie van Den Helder. Een amendement hierover kon op geen enkele meerderheid rekenen. Ik maak me grote zorgen hierover.
Een gezamenlijke motie van Kieskees, CdA, VVD, D’66 en PvdA over het voortbestaan van het ROC-projectencentrum kon op aller steun rekenen en dat was wel het belangrijkste pluspunt in deze lange vergadering. We hebben daar in de tijd ook zelf ons aandeel in gehad. Het indienen van amendementen is een bondige manier om invloed uit te (proberen) oefenen op de besluitvorming. Dit lukt niet door alleen maar algemene beschouwingen te houden. Vanzelfsprekend redde ons amendement om het met een wethouder minder te doen de rest van de tijd het niet, maar in wezen zaten we hiermee op de lijn van de PvdA die alleen maar dreigde om zijn wethouder terug te trekken. Om 0.30 uur was het hele circus afgelopen.
Moeizaam
De dinsdag was een moeizame dag. Ik kon er niet toe komen om me voor te bereiden op de volgende raadsvergadering.
Opnieuw vergaderen
Woensdag opnieuw een raadsvergadering. Nu voor alle restzaken die nog beslist afgewikkeld moesten worden voor het zomerreces.
Belangrijk was de 1e programmarapportage. Dit is een verantwoording van het financiële beleid van het 1e kwartaal in 2008. De bedoeling is dat de raad eventueel bij kan sturen als de zaak danig uit de hand dreigt te lopen. Dit is echter een farce omdat er geen vuist richting college wordt gemaakt. Voor mezelf gaf het wel voldoening (al ben ik er niet blij mee) dat de zorgen die ik bij de begrotingsbehandeling van 2007 al had geuit ook inderdaad nu problemen geven. Het betekent dat er in ieder geval binnen de ChristenUnie de nodige financiële know-how is. Er is bijv. geen sprake van een 4% rendement op de exploitatie van Willemsoord. Ook de rekening-courant verhouding levert problemen op. Verder was men niet in staat om juiste prognose t.a.v te verwachten winst te produceren. Ook dit moet nu bijgesteld worden. Dit betekent dat de financiële positie nog zorgelijker is dan we al vermoeden. Er moet dus beslist heel wat gebeuren om een gezond financiëel beleid te creëren. Ook taakstellingen zijn niet gehaald en worden verondersteld ook niet gehaald te worden.
Een ander bespreekpunt was de verdeling van middelen die oorspronkelijk volledig bedoeld waren voor het opzetten van een marien- maritiem kenniscluster. Nieuwe ontwikkelingen en andere financiers lijken het mogelijk te maken om slechts de helft van het bedrag hiervoor te reserveren. De andere helft moet dan aan een lobbyïst en onderzoek besteed worden. Hiervoor was een meerderheid te vinden. Dit verbaasde mij hogelijk aangezien maandagavond de PvdA zich nog sterk maakte voor bestuurlijke vertegenwoordigers als lobbyïsten. Ik neem het u echt niet kwalijk als u de draad kwijt raakt, want het gebeurt mij ook nogal eens.
De rest van de agenda bestond uit hamerpunten en de vergadering had dus vlot afgelopen kunnen zijn. Er waren echter nog 3 moties ingediend.
Ëén betrof het houden van een referendum over het Uitwerkingsplan ingediend door de SP. Men vond dat het UP zover afweek van het structuurplan dat niet gesteld kon worden dat kiezers hiermee impliciet ingestemd hadden tijdens de verkiezingen. De SP meende dat de partijen van hun kiezers vervreemd waren en kreeg als repliek dat men alleen over de eigen partij kon oordelen. De burgemeester hield een betoog om aan te tonen dat een referendum helemaal niet kon. Het bestemmingsplan was al in de inspraak en hierop kon alleen door belanghebbenden worden gereageerd. Als nu het UP referendabel werd dan werden die belanghebbenden in hun rechten geschaad. Hoe krom kan het zijn. Bestemmingsplannen horen afgeleid te zijn/worden van een al vast gestelde structuurvisie. Dat hebben we nog helemaal niet. IN september gaan we besluiten over het UP en dit zou dan de structuurvisie kunnen zijn. Daarna zouden pas bestemmingsplannen mogen worden opgesteld.
Hoewel we als ChristenUnie geen voorstanders zijn van het houden van referenda, vonden we deze redenatie wel erg krom.
De PvdA kwam met 2 moties: 1 over het Teso-verkeer en 1 over de situatie rondom het Multicultureel centrum
Volgens de PvdA moet het Tesoverkeer per 1 juli aanmerkelijk minder overlast bezorgen door een aantal korte termijn maatregelen. Al in mei heeft W. Koning namens de ChristenUnier hierover de nodige opmerkingen gemaakt, maar ook dat leidde niet tot maatregelen, hoewel wel toegezegd. Dus deze dwang zal ook echt niet lukken. De wethouder meende bovendien dat hij toegezegd had dat de korte termijn maatregelen per september van kracht zouden zijn. Ik vond dat wat onhandig, maar hij werd hierin gesteund door het CDA. Hoewel de maatregelen, voorgesteld in de motie, mij in het algemeen wel sympathiek voorkwamen, heb ik van het recht om niet te stemmen gebruik gemaakt. Ik vond de termijn niet realistisch ik de opmerking over wisseltijden voor toeristische accomodaties op Texel vond ik niet aan ons.
Ik ben er even uit gelopen.
De laatste motie ging over het multifunctioneel centrum in Nieuw Den Helder. Volgens de PvdA en de overige coalitiegenoten waren de benodigde toezeggingen vanuit de gemeente nog niet gestand gedaan, ontbraken nog de nodige handtekeningen en opdrachten. Gezien de onbetrouwbaarheid van de gemeente als partner had het bestuur van Woningstichting geen toestemming gegeven aan de directie om verder te gaan met de ontwikkeling van het MFC. IN de motie werd het college opgeroepen om hieraan zo snel mogelijk iets te doen, ook weer voor 1 juli. Volgens de wethouder was er diezelfde middag net overleg geweest met de Woningstichting en alles was weer pais en vree. De coalitie trok daarop de motie in. Al ras werd duidelijk dat de situatie volgens Woningstichting toch anders lag. Maar ja, nu is er geen druk meer op het college, dus ik ben benieuwd.
Laatste loodjes
Donderdag nog de nodige overleggen, onder meer met de klankbordgroep voor onderzoek naar een nieuw stadhuis. Tijdens deze bijeenkomst werd mij duidelijk dat het hele onderzoek volledig toegeschreven is naar de locatie Postkantoor en het feit dat raadsleden in de klankbordgroep zitten werd ook als legitimatie voor deze handelswijze gebruikt. Zo heb ik mijn aanwezigheid niet uitgelegd en ik voel me hier bijzonder ongemakkelijk onder. In de vakantie zal ik mij er op beraden of ik nog wel deel wil uitmaken van deze klankbordgroep.
Afsluiting
Er was een heerlijke BBQ georganiseerd. De raad en het college en alle commissieleden waren uitgenodigd evenals het management en de Kritische vrienden. De opkomst was wat teleurstellend. Alleen de Kritische vrienden waren in grote getale op gekomen. De rest liet het wat afweten. Dat lijkt in het algemeen een beetje de houding te zijn, zeker voor wat betreft de raads- en commissieleden: de evaluatie-enquete over de vergaderingen werd maar door 14 raadsleden en 9 commissielden ingevuld. De vragen over het functioneren van de griffie maar door 6 raadsleden. Ook cursussen en bijeenkomsten ter bevordering van de deskundigheid binnen raad en/of commissies worden in het algemeen mager bezocht. Ik hoop dat velen de vakantie gebruiken om na te denken over het eigen functioneren (ik zal dat ook doen) en de mogelijkheden tot verbetering.
Zorg
De SP had een manifestatie rondom de WMO georganiseerd. Ze hadden vragen gesteld over de thuiszorg en de uitkomsten waren zorgelijk hoewel men tevreden was over de geboden hulp. Vooral het indiceren leverde veel kritiek op. De wethouder beloofde natuurlijk beterschap en toonde zich geschokt over een van de trieste verhalen. Hij hoorde dit voor het eerst. Toch weet ik heel zeker dat wij juist over die situatie intensief contact hebben gehad. De onwil om tot oplossingen te komen was toen bijzonder groot.
Toen ik naar buiten liep, kwamen net de veteranen aanlopen om naar de Schouwburg te gaan. Het was er bijzonder druk en werd ook erg gewaardeerd. Hulde dan ook aan de burgemeester voor zijn initiatief.
3e kamer in het Kombuys
Het LOSprogramma de 3e kamer werd ook nu weer live uitgezonden. Nu in de Kombuys, voorheen de 2e kamer. Het was er druk deze keer, wellicht omdat er ook veel genodigden waren, nl. het complete college. Ze mochten vertellen hoe het ging, en wat ze er van vonden. OM het hardst beweerden ze samen een bijzonder sociaal hart te hebben en tot de conclusie te zijn gekomen dat ze het over een andere boeg moesten gooien. Toen ik refereerde aan de PvdA-uitspraken en de dwang die daarvan uitging, ontkenden ze dat dit gezegd was of aan de orde was geweest. Ik heb kennelijk een rijke fantasie, maar zal er de beelden van de raadsvergadering nog maar eens op naslaan. Het ging ook over duurzaamheid in Den Helder en de ontwikkelingen rondom het nieuwe winkelcentrum in Julianadorp. Er was nogal wat kritiek op de vertegenwoordiger van de ondernemers. Voorheen was hij betrokken bij de Vomar en men refereerde er aan dat die verschillende plannen in Den Helder heeft geprobeerd tegen te houden, dus nu niet zeuren. Hoewel ik de zorgen deel van de ondernemers vind ik wel dat erg laat in het geweer kwamen. Toen kon je al niet meer terug qua besluitvorming. Nu het er op lijkt dat Julianadorp oost nog wel even in de ijskast terecht komt, lijkt het mij voor de ontwikkelaars een ongewisse zaak en dat is zorgelijk.
Een van de wethouders moest het in de maandelijks column wel erg ontgelden, vooral in het persoonlijke vlak. Daar voel ik mij ongemakkelijk bij.
Stilte
Voor wat betreft de wekelijkse verslaglegging; het zal stil worden. Alleen in bijzondere situaties volgt er nog een verslag. Anders weer eind augustus. Tot die tijd iedereen een heel goede vakantie toegewenst en bovenal Gods Zegen.
Archief > 2008 > juni
- 30-06-2008 30-06-2008 06:05 - Laatste verslag voor de vakantie 2008
- 23-06-2008 23-06-2008 18:43 - Kort verslag van de commissies SOB en MO
- 23-06-2008 23-06-2008 18:39 - Verslag tot 22-6-2008
- 23-06-2008 23-06-2008 18:24 - Moties en amendementen van de ChristenUnie
- 17-06-2008 17-06-2008 23:37 - Integrale tekst algemene beschouwingen ChristenUnie 2008
- 14-06-2008 14-06-2008 23:28 - Voorjaarsnota veroorzaakt onrust
- 10-06-2008 10-06-2008 22:22 - Letterlijke tekst motie van afkeuring
- 09-06-2008 09-06-2008 16:47 - Den Helder, stad met de meeste zonuren
- 04-06-2008 04-06-2008 17:21 - Visie op het concept uitwerkingsplan Stadshart.