Nieuwsbrief ChristenUnie Den Helder maart 2016
Aan: de leden van de ChristenUnie in Den Helder en op Texel,
Politieke partijen hebben een grote diversiteit aan functies, waaronder het samenbrengen van een aantal eigen idealen tot een realistisch geheel en het vinden en vormen van vertegenwoordigers die deze inbreng publiek verwoorden. Christenen vormen, ook in de Nederlandse samenleving, een wijdvertakte beweging. Zij kunnen de partijvorm gebruiken om ten dienste van de gehele Nederlandse samenleving hun, soms opvallend tegendraadse, christelijke politieke visies in te brengen, te actualiseren en te vertalen naar concrete voorstellen.
Uit: de bundel 'Wat is wijsheid', blz. 18, door Rob Nijhoff.
Dit boek is pas verschenen en het heeft me direct al aangesproken. De ondertitel is: 'Toekomst voor christelijke politiek'. Het boek is een pleidooi voor politiek met inhoud. Christenen kunnen putten uit een rijke traditie, met waarden die cruciaal zijn voor onze democratische rechtsstaat. Het inbrengen en actualiseren van die traditie blijft van belang, juist in deze tijd.
In deze Nieuwsbrief willen we graag de nodige informatie aan u doorgeven.
In de eerste plaats een aantal antwoorden op vragen rond het referendum op 6 april. Doe er uw voordeel mee en laat - indien mogelijk - uw stem horen.
Dan een bijdrage van Gert-Jan Segers, over een bijzondere week in februari en twee weekverslagen waarin Tjitske Biersteker verslag doet van het politieke en bestuurlijke werk in Den Helder. Het is bemoedigend om te zien dat plaatselijk, provinciaal, landelijk en ook op Europees niveau het werk van de ChristenUnie door gaat en dit geluid wordt gehoord.
Namens bestuur en fractie een hartelijke groet,
Piet Bras,(secr.) Violenstraat 55, 1782 KA Den Helder, tel. 617532. p.f.bras@quicknet.nl
Op 6 april 2016 wordt er een referendum gehouden over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De ChristenUnie adviseert iedereen om gebruik te maken van dit stemrecht en voor het associatieverdrag te stemmen. Waarom?
Waar gaat het raadgevend referendum precies over?
Bij het raadgevend referendum wordt de vraag gesteld of u voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne bent. Zo’n referendum kan sinds 1 juli 2015 door de Nederlandse bevolking worden afgedwongen. Dat gebeurt nadat de Tweede en Eerste Kamer een voorstel hebben aangenomen, in dit geval over goedkeuring van het verdrag, maar de zogenaamde goedkeuringswet nog niet van kracht is geworden.
Wat gebeurt er met de uitkomsten van het referendum?
Als de meerderheid van de kiezers in het referendum tegen de nieuwe wet stemt én de opkomst hoger is dan dertig procent, dan moet de regering de wet en dus het verdrag opnieuw in overweging nemen en eventueel opnieuw voorleggen aan het parlement. De overheid bepaalt dan opnieuw of het achter het verdrag staat. Is de opkomst lager dan dertig procent of stemt de meerderheid voor de wet, dan treedt de wet in werking en kan het verdrag worden gesloten. Het verdrag zal in werking treden zodra alle andere EU-landen het verdrag ook goedgekeurd hebben.
Waar gaat het associatieverdrag over?
Het associatieverdrag met Oekraïne heeft tot doel om handelsbelemmeringen weg te nemen. Hierdoor zal Oekraïne steeds meer deel uit gaan maken van de Europese interne markt, waarvan ook Nederlandse bedrijven kunnen profiteren. Het verdrag bevat ook bepalingen over samenwerking op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid en over financiële steun waarmee de EU wil bijdragen aan de Oekraïense inspanningen op het gebied van economische hervormingen. Ook zijn er afspraken gemaakt over mensenrechten- en anti-corruptiebeleid in Oekraïne. Zulke associatieverdragen heeft de EU al met veel meer landen afgesloten, waaronder kandidaat-lidstaten, potentiële kandidaat-lidstaten en voormalige koloniën van de EU-lidstaten. Zo zijn er associatieverdragen met bijvoorbeeld Noorwegen en IJsland, maar ook met Egypte, Israël en veel landen in Afrika.
Gaat het referendum echt alleen maar over het verdrag met Oekraïne?
Het referendum gaat over dit verdrag, dat zich beperkt tot de samenwerking met Oekraïne. Er zijn op hetzelfde moment ook associatieverdragen gesloten met Georgië en Moldavië, maar deze zijn minder uitgebreid, staan formeel los van het verdrag met Oekraïne en maken dus geen onderdeel uit van het referendum. Het referendum staat voor de initiatiefnemers wel in een breder perspectief. Zij zeggen het ondemocratisch karakter van de besluitvorming in de EU aan te willen kaarten en zien dit referendum als een mogelijkheid voor de Nederlandse burger om zijn stem te laten horen. De initiatiefnemers hebben de goedkeuringswet over het associatieverdrag met Oekraïne uitgekozen omdat dit nu eenmaal een van de eerste wetten was die door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen nadat de nieuwe referendumwet van kracht is geworden (op 1 juli 2015).
Wat vindt de ChristenUnie van het raadgevend referendum als instrument?
Hoewel wij u aansporen om bij elke gelegenheid die zich voordoet uw stem uit te brengen, was de ChristenUnie geen voorstander van de introductie van een raadgevend referendum. Een volksvertegenwoordiger moet zonder bezwaar kunnen stemmen in het parlement en een raadgevend referendum belast een volksvertegenwoordiger met een moment-peiling onder het volk. Tegelijkertijd is de ChristenUnie van mening dat bij een overdracht van nationale soevereiniteit aan de EU of bij een inperking van democratische bevoegdheden van het nationale parlement sprake zou moeten zijn van een zware toets met een hoge drempel. In dergelijke gevallen kan een raadgevend referendum een dergelijke drempel zijn.
Wat vindt de ChristenUnie van het associatieverdrag met Oekraïne?
De ChristenUnie heeft ingestemd met de goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne omdat goede betrekkingen met landen die grenzen aan de EU belangrijk zijn. De ChristenUnie ziet graag dat Oekraïne als buurland meer gericht wordt op de EU. Daarom hebben we ingestemd met een verdrag dat de samenwerking tussen de EU en Oekraïne op meerdere vlakken verbetert. Dan gaat het niet alleen om economische en politieke samenwerking, maar om ondersteuning op het gebied van mensenrechten- en anti-corruptiebeleid. Op deze manier is er sprake van een win-win situatie die de stabiliteit aan de oostgrenzen van de EU moet verbeteren.
Wil de ChristenUnie dat Oekraïne ook lid wordt van de EU?
Nee, de ChristenUnie ziet het associatieverdrag met Oekraïne nadrukkelijk níet als een stap in de richting van een EU-lidmaatschap. Toetreding van Oekraïne tot de EU is niet aan de orde, dit staat ook niet in het verdrag. Het is nu zaak om pas op de plaats te maken met de uitbreiding van de EU. Alleen lopende onderhandelingen met een aantal landen op de Balkan, zoals Albanië, Macedonië, Montenegro en Servië kunnen worden voortgezet. Deze landen kunnen alleen toetreden als ze aan de strenge toetredingsvoorwaarden voldoen. De ChristenUnie wil geen nieuwe onderhandelingen starten met andere landen. Dus voor Oekraïne geldt: samenwerking ja, toetreding nee.
Vindt de ChristenUnie dat burgers voldoende invloed hebben op het beleid van de EU?
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de besluitvorming over Europa zo dicht mogelijk bij de burger plaatsvindt. Nationale parlementen (Tweede en Eerste Kamer) moeten daarom zoveel mogelijk zeggenschap hebben over Europese besluiten. We zien echter dat er steeds meer bevoegdheden aan Brussel worden overdragen, terwijl daar niet altijd sprake is van een goede democratische controle. Strikt genomen hebben burgers natuurlijk wel invloed via de verkiezingen van het Europees Parlement, maar de opkomst is laag: bij de laatste verkiezingen in 2014 was de opkomst 37,3 %. Dit vindt de ChristenUnie zorgelijk. De vraag is of de opkomst bij referenda over Europese besluiten hoger zal zijn.
Adviseert de ChristenUnie mij om te gaan stemmen bij het referendum?
Ja, de ChristenUnie vindt het belangrijk dat burgers gebruik maken van hun stemrecht, ook bij referenda. Wat adviseert de ChristenUnie mij om te stemmen?
De ChristenUnie is zelf vóór het associatieverdrag met Oekraïne onder het motto samenwerking JA, toetreding NEE .
Meer informatie kunt u vinden via www.christenunie.nl/associatieverdrag
Beste ChristenUnie-lid, 20 febr. 2016
We hebben in Den Haag een bijzondere en hoopvolle week achter de rug. Ik wil daar graag wat over delen, want het is dankzij uw steun dat we daar ons werk mogen doen.
Deze week zijn op een indringende manier opnieuw vragen gesteld over medisch-ethische onderwerpen die ons zeer na aan het hart liggen. Zo ging het over de NIPT, een test waarbij gekeken wordt of het ongeboren kind het syndroom van Down heeft. De test bestaat al enige tijd, maar nu overweegt de overheid deze test standaard aan te bieden aan alle zwangere vrouwen. En wij maken ons daar grote zorgen over. Door de test standaard aan te bieden lijkt het alsof Down een levensgevaarlijk probleem is, dat eigenlijk maar het beste voorkomen zou moeten worden. Ik geloof dat God ons allemaal gemaakt heeft en dat daarom ieder leven waardevol is. Oók een kind met Down is uniek, geliefd en moet zich welkom weten.
Collega Carla Dik-Faber is al jaren bezig met dit onderwerp. Ze kent zoveel verhalen van bijzondere kinderen en trotse ouders, trekt op met ouderverenigingen en strijdt samen met hen voor een volwaardige plaats voor mensen met Down in onze samenleving. En deze week lukte het om met die brede alliantie dit onderwerp volop op de agenda te krijgen. Alle kranten schreven erover, op sociale media ontstond een heftige discussie, bekende Nederlanders schreven columns met een hoopvol, nieuw geluid en Carla kon dinsdag aanschuiven bij Jinek om ook daar ons perspectief te delen. Een onderwerp dat ons zo na aan het hart ligt, werd zo het gesprek van de week.
Daarnaast maakte ook een reportage over euthanasie op o.a. een dementerende vrouw veel emotie en debat los. Al eerder had een genuanceerd advies van de commissie-Schnabel duidelijk gemaakt dat goede zorg voor ouderen cruciaal is en dat euthanasiewetgeving niet verder verruimd moet worden. Ook dat advies was heilzaam voor de ethische bezinning op de vragen van leven en dood. En wat daarbij opvalt zijn de hernieuwde openheid voor een waarde als beschermwaardigheid van het leven en onderstreping van het belang van (palliatieve) zorg.
We zijn dankbaar voor deze nieuwe openheid, zoals we die al eerder hebben gezien rond het thema van mensenhandel en prostitutie. We merken onverwachte steun uit verrassende hoeken en sluiten bijzondere allianties met nieuwe bondgenoten. Zo zetten we ons ook de komende tijd met nieuwe energie en moed in voor kwetsbare mensen, wie en waar ze ook zijn. Ondertussen waait Gods Geest waarheen Hij wil en opent Hij soms zomaar nieuwe deuren voor ons. Een hoopvol perspectief voor christelijke politiek. Ik hoop dat dat ook u bemoedigt.
Dankzij uw stem, steun en gebed mogen we dit werk doen en daar wil ik u heel hartelijk voor danken, zeker na zo'n bijzondere week.
Met hartelijke groet,
Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamer
De gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Den Helder doet vrijwel wekelijks verslag.
Op zaterdag 27 februari 2016 schreef fractievoorzitter Tjitske Biersteker o.a.:
Er worden nog steeds weinig onderwerpen geagendeerd voor de commissies. Afgelopen maandag ging alleen de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) nog door. De overigen werden afgelast. We hebben als steunfractie wel gewoon onze fractiebijeenkomst gehouden. Gezellig met elkaar gegeten en ondertussen nieuwtjes en ontwikkelingen uitgewisseld. Na alle perikelen rond het stadhuisplan hebben we nog eens bekeken hoe we er zelf in staan. In de loop van de week nog een emailwisseling over dit onderwerp met een raadslid dat er heel anders instaat. Of dat iets oplevert? Ik weet het niet.
Tijdens de commissie MO heb ik namens de oppositiepartijen het voorstel 'anders omgaan met de uitvoering van de participatiewet' gepresenteerd. Hiermee willen we het college oproepen om experimenten binnen de participatiewet op te starten om mensen die uitzichtloos in de bijstand zitten meer perspectief te bieden. Er is ruime belangstelling voor, maar men wil nog wel meer informatie. Daar gaan we voor zorgen.
Dinsdagavond een bijeenkomst over Toerisme in Den Helder, georganiseerd door de Stichting Strandexploitatie Noordkop. Ze hadden een inspirerende spreker uitgenodigd van het NBTC met een duidelijke visie op de toeristische promotie van Nederland. Er zijn veel mogelijkheden voor Den Helder om hierbij aan te haken. Vervolgens werd informatie gegeven over het onderzoek dat in opdracht van Provinciale Staten heeft plaats gevonden om de onderscheidende kracht van de kustgemeenten boven water te krijgen. Het onderzoek dateert al uit 2012 en het bleek dat veel gemeenten er voortvarend mee aan de slag waren gegaan maar dat Den Helder niet verder was gegaan dan de 1e fase. Bij navraag bleek dat de visie van de Provincie niet matchte met die van City marketing. Na afloop riep dat zowel bij de VVD en als bij de ChristenUnie vragen op en die hebben we dan ook gezamenlijk ingediend. Het kan toch niet waar zijn dat we een uitgestoken hand van de Provincie niet aangrijpen om ons toeristisch product beter te profileren.
Woensdagavond uitleg over de Jeugdhulp en -zorg zoals die via de gemeente tot stand is gekomen. Het was een heldere uitleg en veel gaat ook al goed. We blijven vragen houden over de inrichting van het sociale wijkteam.
Ook nu werd dat weer anders uitgelegd dan bij voorgaande gelegenheden. Lastig en misschien onderwerp voor vragen. Ondertussen dreigen ook in Den Helder thuiszorgmedewerkers en zorgvragers in de kou te komen staan door het faillissement van TSN.
Donderdagmiddag werden we vanuit de politiek bij verschillende evenementen verwacht. Mijn steunfractieleden hadden overdag andere bezigheden. Ik heb gekozen om naar de ingebruikname van de soepfiets van het Leger des Heils te gaan. Ik vind het een erg goede organisatie. Ik ben blij dat ze dit ook in Den Helder willen gaan doen, al is het triest dat het nodig lijkt.
En op zaterdag 12 maart 2016:
Als je naar het vergaderschema kijkt lijkt het of er weinig gebeurt binnen de politiek. Toch zijn er de nodige bijeenkomsten geweest de afgelopen week. Maandagmiddag de eerste bijeenkomst van de werkgroep veteranendag. Afgesproken is dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. We konden ons beperken tot het kiezen van een datum en een voorstel voor een locatie. Voorlopig is dat het belangrijkste. Ook maandagmiddag nog een overleg met de oppositie over de vergaderingen die afgezegd worden, terwijl de bestuurlijke agenda vol staat van zaken die besloten dienen te worden. Dat betekent dat de organisatie niet op tijd stukken aan kan leveren, of dat het college niet tot een voorstel kan komen. Aan de andere kant zien we veel collegebesluiten die ook meteen maar de status van uitvoering hebben. Dat kan niet in een normaal politiek proces. Het lijkt er ook op dat onvoldoend afgewogen wordt wat de verschillende belangen zijn. Als oppositie hebben we gevraagd om de vergadering van 14 maart toch door te laten gaan. We hebben verschillende agendapunten aangedragen.
Maandagavond een informatiebijeenkomst over de planning en control cyclus binnen de organisatie. Dat klinkt niet heel interessant, maar is het wel degelijk. Het is ook een belangrijk onderwerp omdat het er op gericht is om de controlerende taak van de gemeenteraad inzichtelijker te maken. Ook moet het hiermee mogelijk worden voor inwoners om inzicht te krijgen in de gemeentelijke financiën omdat alles digitaal ontsloten wordt. De uitleg was duidelijk, het enthousiasme van de medewerkers groot. Ze vinden het een mooie uitdaging.
Dinsdagavond waren er verschillende bijeenkomsten. Ik koos voor de bijeenkomst over de cultuurvisie. Deze werd gehouden in Triade en daarom dacht ik dat we in gesprek zouden gaan met de cultuurorganisaties. Dat was een misvatting, alleen de locatie was beschikbaar gesteld en we gingen het gesprek aan met de wethouder en de ambtelijke ondersteuning. Volgens de wethouder waren de eerdere sessies met vertegenwoordigers van de culturele organisaties erg positief en inspirerend. Van de vertegenwoordigers zelf kreeg ik toch een ander beeld. Ook de avond voor de politiek was niet echt inspirerend. Immers een visie die beheerst wordt door een opgelegde bezuiniging van 400.000 levert niet veel creatieve mogelijkheden op om cultuur op een hoger plan te brengen in Den Helder. De wethouder was teleurgesteld dat wij die bezuinigingen niet zagen zitten en ook geen ideeën hadden om die te bereiken. Dat was bij de organisaties ook al het geval geweest. Ze werken al zo intensief samen dat zij geen verdere voordelen meer zien in samenwerking.
De oorsprong van het bezuinigingsbedrag was zelfs bij coalitiepartners niet helemaal duidelijk meer.
Toen wilde de wethouder het mij/de vorige coalitie in de schoenen schuiven, maar namens de ChristenUnie hebben we bij de begroting van 2016 (waarvoor dit college verantwoordelijk is) een amendement in gediend om te voorkomen dat die bezuinigingen alleen Triade treffen.
Donderdagmiddag een symposium over Niet aangeboren hersenletsel en de participatiesamenleving, georganiseerd door Esdegee Reigersdaal, maar ook bedoeld voor politici. We maakten er ook kennis met de nieuwe interim teamleider van de afdeling Zorg van de gemeente. Er zijn veel personele mutaties binnen de organisatie. We hopen dat dit niet ten koste van de uitvoering gaat. Van verschillende kanten werden de gevolgen van de participatiewet voor mensen met niet aangeboren hersenletsel belicht. Naast alle negatieve berichten, was het verhaal van een ervaringsdeskundige bijzonder positief. Die eindigde zijn verhaal met een huwelijksaanzoek. Toch wel een mooie ervaring.
Daarna naar de eerste Noordkopraad, eigenlijk commissie. Die Noordkopraad is een bestuurlijke laag boven de lokale politiek van de 4 Noordkop gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Ik ben wel voorstander van samenwerking waar je daar allemaal beter van wordt, maar zo’n feitelijk bestuurlijke laag vind ik eigenlijk niets. Helemaal bezorgd werd ik toen wethouder Meskers in zijn inleiding aangaf dat burgerparticipatie geen item was. De burgers mochten 1x per 4 jaar kiezen en daarmee was het wel klaar. Hij wilde graag een convenant voor 4 jaar om te voorkomen dat dit tijdens de komende verkiezingen een issue zou zijn. Dat klopt dan natuurlijk niet. Uitgaande van zijn redenatie moeten we juist over 2 jaar dit op de agenda zetten tijdens de verkiezingen.
Het was wel leuk om nu weer eens een fractie van meerdere personen te zijn. In Hollands Kroon is Johan Paul de Groot raadslid en in de Noordkopraad vormen wij samen een fractie. Zie hiervoor ook het aparte verslag over deze bijeenkomst van Johan Paul.
Toen bleek dat de raadsvergadering a.s. maandag inderdaad doorgaat, wilden we vrijdagmiddag als oppositie die vergadering goed voorbereiden. We zullen met een aantal moties komen.
Zaterdag een interview bij de LOS samen met de fractievoorzitter van de Vrije Socialisten. Altijd een leuke sfeer en nog even lekker nieuwtjes uitgewisseld over andere zaken.
Kortom: politiek, je kunt het er druk mee hebben. Gelukkig was er in deze week ook nog tijd voor bezinning. In onze kerken vieren we nog steeds biddag voor gewas en arbeid met een dienst midden in de week. De kerk was bomvol omdat we een samenwerkingsverband met andere gereformeerde kerken hebben. Dat zingt wel lekker. Morgen weer een eredienst die in het teken van de Lijdenstijd staat. We zijn onderweg naar Pasen en dat vind ik altijd een bijzondere periode.
Tjitske Biersteker
De ledenwerfactie loopt nog door tot 21 april! Kent u mensen die (nog) geen lid zijn?
Door lid te worden steunt u ons structureel. Hiermee kunnen wij onze mensen trainen tot goede politici, lokale besturen ondersteunen en maken we samen christelijke politiek zichtbaar door duidelijk campagne te voeren. Ook heeft u invloed op de koers en keuzes van de partij. Kortom: u maakt de ChristenUnie mede mogelijk.
Word lid en ontvang een van de drie bijzondere boeken als welkomstgeschenk.
Zie www.christenunie.nl
maandag 14 maart 2016:
Het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie heeft Gert-Jan Segers unaniem voorgedragen als lijsttrekker van de ChristenUnie bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Partijvoorzitter Piet Adema: "Ik ben blij en dankbaar dat Gert-Jan deze belangrijke en zware taak op zich wil nemen. We hebben hem leren kennen als een betrokken en inspirerend ChristenUnie politicus die in staat is grote thema's dicht bij mensen te brengen."
Segers volgde vorig jaar Arie Slob op als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Adema: "Met een hoopvolle boodschap weet hij binnen en buiten de ChristenUnie mensen aan te spreken en samen op te trekken om het goede te zoeken voor onze samenleving. Hij heeft inmiddels veel gezag opgebouwd. Daarbij laat hij zien wat hem drijft als christen. Ik heb veel vertrouwen in het lijsttrekkerschap van Gert-Jan en de rol die onze partij onder zijn leiding kan spelen in de politiek en de samenleving. Ik wens hem van harte Gods zegen in deze zware maar ook uitdagende rol."
Gert-Jan Segers: ,,Ik ben het bestuur dankbaar dat het me deze positie toevertrouwt. We willen navolgers van Jezus zijn en ons sterk maken voor waardevol leven, godsdienstvrijheid en een sterke samenleving waar we omzien naar elkaar. Daarmee willen wij geloof een stem geven. Ik zie er zeer naar uit om met die missie straks een hoopvolle campagne te voeren."
Op het partijcongres van zaterdag 23 april wordt de voordracht van Segers aan de leden van de ChristenUnie gepresenteerd. Zij beslissen uiteindelijk over wie de lijsttrekker wordt. Het Landelijk Bestuur vraagt het partijcongres om met deze voordracht van Segers in te stemmen.
De rest van de kandidatenlijst wordt later in het jaar vastgesteld. Het Landelijk Bestuur heeft hiervoor een selectiecommissie voorgesteld onder leiding van voormalig Eerste Kamerlid Remmelt de Boer. De leden van de ChristenUnie zullen 23 april a.s. ook stemmen over de samenstelling en opdracht van deze selectiecommissie.
Belangrijke data in 2016 richting de TK-verkiezingen
18 maart - 2 mei - Sollicitatie- en voordrachtprocedure kandidatenlijst TK-verkiezingen
23 april - Partijcongres, met o.a. stemming over voordracht Gert-Jan Segers als lijsttrekker
medio oktober - Conceptkandidatenlijst en -verkiezingsprogramma worden bekend gemaakt
14 november – Uiterste datum dat amendementen op programma en lijst kunnen worden ingediend door lokale afdelingen en individuele leden
26 november – Partijcongres waarop de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma worden vastgesteld.
Op vrijdag 29 april brengt Gert-Jan Segers met o.a. ons Statenlid Michel Klein een bezoek aan Noord Holland en ‘s avonds wordt de voorjaarsvergadering gehouden. De locatie wordt begin april bekend gemaakt.
In de tweede week van mei (12e ) hopen we de voorjaarsvergadering van de ChristenUnie in Den Helder te houden. Hier ontvangt u in april ook meer informatie over.
Archief > 2016 > maart
- 26-03-2016 26-03-2016 20:25 - Nieuwsbrief ChristenUnie Den Helder maart 2016
- 26-03-2016 26-03-2016 20:24 - Verslag tot 27 maart 2016
- 22-03-2016 22-03-2016 20:06 - Verslag tot 20-3-2016
- 12-03-2016 12-03-2016 21:14 - Verslag tot 14 maart 2016
- 12-03-2016 12-03-2016 21:08 - Verslag van de eerste Noordkopraad