Verslag tot 14 maart 2016

zaterdag 12 maart 2016 21:14

Als je naar het vergaderschema kijkt lijkt het of er weinig gebeurt binnen de politiek. Toch zijn er de nodige bijeenkomsten geweest de afgelopen week.

Maandagmiddag de eerste bijeenkomst van de werkgroep veteranendag. Afgesproken is dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. We konden ons beperken tot het kiezen van een datum en een voorstel voor een locatie. Voorlopig is dat het belangrijkste.

Ook maandagmiddag nog een overleg met de oppositie over de vergaderingen die afgezegd worden, terwijl de bestuurlijke agenda vol staat van zaken die besloten dienen te worden. Dat betekent dat de organisatie niet op tijd stukken aan kan leveren, of dat het college niet tot een voorstel kan komen. Aan de andere kant zien we veel collegebesluiten die ook meteen maar de status van uitvoering hebben. Dat kan niet in een normaal politiek proces. Het lijkt er ook op dat onvoldoend afgewogen wordt wat de verschillende belangen zijn. Als oppositie hebben we gevraagd om de vergadering van 14 maart toch door te laten gaan. We hebben verschillende agendapunten aangedragen.

Maandagavond een informatiebijeenkomst over de planning en control cyclus binnen de organisatie. Dat klinkt niet heel interessant, maar is het wel degelijk. Het is ook een belangrijk onderwerp omdat het er op gericht is om de controlerende taak van de gemeenteraad inzichtelijker te maken. Ook moet het hiermee mogelijk worden voor inwoners om inzicht te krijgen in de gemeentelijke financiën omdat alles digitaal ontsloten wordt. De uitleg was duidelijk, het enthousiasme van de medewerkers groot. Ze vinden het een mooie uitdaging.

Dinsdagavond waren er verschillende bijeenkomsten. Ik koos voor de bijeenkomst over de cultuurvisie. Deze werd gehouden in Triade en daarom dacht ik dat we in gesprek zouden gaan met de cultuurorganisaties. Dat was een misvatting, alleen de locatie was beschikbaar gesteld en we gingen het gesprek aan met de wethouder en de ambtelijke ondersteuning. Volgens de wethouder waren de eerdere sessies met vertegenwoordigers van de culturele organisaties erg positief en inspirerend. Van de vertegenwoordigers zelf kreeg ik toch een ander beeld. Ook de avond voor de politiek was niet echt inspirerend. Immers een visie die beheerst wordt door een opgelegde bezuiniging van €400.000 levert niet veel creatieve mogelijkheden op om cultuur op een hoger plan te brengen in Den Helder. De wethouder was teleurgesteld dat wij die bezuinigingen niet zagen zitten en ook geen ideeën hadden om die te bereiken. Dat was bij de organisaties ook al het geval geweest. Ze werken al zo intensief samen dat zij geen verdere voordelen meer zien in samenwerking.

De oorsprong van het bezuinigingsbedrag was zelfs bij coalitiepartners niet helemaal duidelijk meer. Toen wilde de wethouder het mij/de vorige coalitie in de schoenen schuiven, maar namens de ChristenUnie hebben we bij de begroting van 2016 (waarvoor dit college verantwoordelijk is) een amendement in gediend om te voorkomen dat die bezuinigingen alleen Triade treffen.

Donderdagmiddag een symposium over Niet aangeboren hersenletsel en de participatiesamenleving, georganiseerd door Esdegee Reigersdaal, maar ook bedoeld voor politici. We maakten er ook kennis met de nieuwe interim teamleider van de afdeling Zorg van de gemeente. Er zijn veel personele mutaties binnen de organisatie. We hopen dat dit niet ten koste van de uitvoering gaat. Van verschillende kanten werden de gevolgen van de participatiewet voor mensen met niet aangeboren hersenletsel belicht. Naast alle negatieve berichten, was het verhaal van een ervaringsdeskundige bijzonder positief. Die eindigde zijn verhaal met een huwelijksaanzoek. Toch wel een mooie ervaring.

Daarna haastje-repje naar de eerste Noordkopraad, eigenlijk commissie. Die Noordkopraad is een bestuurlijke laag boven de lokale politiek van de 4 Noordkop gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Ik ben wel voorstander van samenwerking waar je daar allemaal beter van wordt, maar zo’n feitelijk bestuurlijke laag vind ik eigenlijk niets. Helemaal bezorgd werd ik toen wethouder Meskers in zijn inleiding aangaf dat burgerparticipatie geen item was. De burgers mochten 1x per 4 jaar kiezen en daarmee was het wel klaar. Hij wilde graag een convenant voor 4 jaar om te voorkomen dat dit tijdens de komende verkiezingen een issue zou zijn. Dat klopt dan natuurlijk niet. Uitgaande van zijn redenatie moeten we juist over 2 jaar dit op de agenda zetten tijdens de verkiezingen.

Het was wel leuk om nu weer eens een fractie van meerdere personen te zijn. IN Hollands Kroon is JohanPaul de Groot fractielid en in de Noordkopraad vormen wij samen een fractie. Zie hiervoor ook het aparte verslag over deze bijeenkomst van JohanPaul.

Toen bleek dat de raadsvergadering a.s. maandag inderdaad doorgaat, wilden we vrijdagmiddag als oppositie die vergadering goed voorbereiden. We zullen met een aantal moties komen.

Zaterdag een interview bij de LOS samen met de fractievoorzitter van de Vrije Socialisten. Altijd een leuke sfeer en nog even lekker nieuwtjes uitgewisseld over andere zaken.

Kortom: politiek, je kunt het er druk mee hebben. Gelukkig was er in deze week ook nog tijd voor bezinning. In onze kerken vieren we nog steeds “biddag voor gewas en arbeid” met een dienst midden in de week. De kerk was bomvol omdat we een samenwerkingsverband met andere gereformeerde kerken hebben. Dat zingt wel lekker. Morgen weer een eredienst die in het teken van de Lijdenstijd staat. We zijn onderweg naar Pasen en dat vind ik altijd een bijzondere periode.

Tjitske Biersteker

« Terug