Verslag tot 27 maart 2016

zaterdag 26 maart 2016 20:24

Deze week staat binnen de christelijke kerken bekend als de Stille Week die vooraf gaat aan het Paasfeest. In onze kerk zijn er deze week iedere dag korte diensten van een ½ uur. Ze hebben  een bijzondere lading gekregen na de terreurdaden in Brussel. Tijdens de bijeenkomsten is hier ook bij stil gestaan.

Maandagavond waren er 2 commissievergaderingen, De commissie SOB kende te weinig agendapunten en ging niet door. De commissie MO stond voor een groot deel in het teken van de ontwikkelingen rondom de Rugbyclub.

Bij Bestuur en middelen waren er 2 onderwerpen die discussie gaven. De eerste betrof de achtervang-garantstelling voor Woontij. Dit is in feite voortzetting van bestaand beleid, maar wel voor een lager bedrag. De ChristenUnie vindt dat er veel minder garantstellingen en leningen moeten zijn, maar tegen deze had ik heel weinig bezwaar. Wel wilde ik weten of deze garantstelling alleen voor de activiteiten in Den Helder gold. Woontij is zowel op Texel als in Den Helder actief. Het lijkt dan ook logisch dat ook Texel zijn verantwoordelijkheid neemt. In eerste instantie zegde de wethouder toe dat ik die informatie voor de raadsvergadering zou krijgen zodat eventueel nog wensen en bedenking ingebracht konden worden. Vervolgens stelde hij dat ik die informatie tijdens de raadsvergadering zou krijgen. Ik vond dat niet juist: we hebben juist extra tijd tussen commissies en raad om dit soort informatie vooraf te krijgen. Voor de ChristenUnie is dit dus een bespreekpunt. De VVD betwistte mij het recht om het als bespreekpunt aan te merken en na 3x dezelfde vraag naar het onderwerp van bespreking vroeg ik of hij “wat doof was”. Dat was natuurlijk niet gepast omdat je niet persoonlijk moet worden maar ik voelde me erg getergd.

Het andere onderwerp was de integriteitsnota voor bestuurders. Enerzijds is dat verplichte kost, opgelegd vanuit het Rijk. Anderzijds is het gewoon een farce, want met die verordening “in de hand” wordt er gewoon onfatsoenlijk gehandeld zonder dat dit tot enige sanctie komt (zo dat al kan). Denk maar aan de laatste raadsvergadering waarbij men gewoon de oppositie monddood maakte via een ordevoorstel.

De verordening ging de VVD echter niet ver genoeg. Men overwoog een amendement waarin raadsleden opgeroepen werden hun uitspraken te motiveren en indien bleek dat men ongelijk had dit ook openlijk toe te geven. Dit was een niet zo subtiele verwijzing naar uitspraken van de ChristenUnie tijdens de Algemene beschouwingen. Hoewel ik hier nogal om moest lachen heb ik wel gewezen op de regels met betrekking tot politieke bestuurders. Voor hen geldt een zekere mate van onschendbaarheid, juist om zonder angst zaken aan de kaak te stellen. Zelfs al zou dit amendement het halen, is er geen enkele mogelijkheid om raadsleden hiertoe te dwingen. Handhaving is namelijk een groot probleem bij deze verordening zoals een lid van Beter voor Den Helder terecht opmerkte.

Dinsdag was er een bijeenkomst over het Geminiziekenhuis, georganiseerd door Behoorlijk Bestuur. Verschillende (ex)-specialisten wilden hun zorgen met ons delen. Ook een actieve specialist uit Alkmaar was aanwezig. Naast alle oppositiepartijen waren ook vertegenwoordigers van 2 coalitiepartijen aanwezig. Het college ontbrak. Na een schets van de problematiek, o.a. dat we als gemeente garant staan voor €6 mio zonder dat de voorwaarden hiervoor na gekomen zijn maar ook dat de 24-uurs zorg niet volledig geregeld is en dat afwezigheid van Spoedeisende hulp tot gevolg heeft dat geboortezorg en alle operaties onder volledige narcose niet meer in Den Helder plaats kunnen vinden vond er een goede discussie plaats.  Het geld van Minister Schippers was tijdelijk om knelpunten in de exploitatie op te lossen. Zonder deze extra middelen is het voortbestaan van het Gemini, ondanks onze perifere ligging niet vanzelfsprekend. Alle aanwezige politici vonden dat er reden was tot vervolgstappen en men was het er over eens dat we gezamenlijk moesten optrekken en het niet tot onderwerp voor politieke tweespalt maken. De meest praktische aanpak leek om tijdens de eerstkomende raadsvergadering aandacht voor de problematiek te vragen en het college op te roepen om bepaalde zaken aan te pakken. Eén van de coalitieleden wierp zich op om ruimte te vragen bij de agendacommissie voor dit onderwerp. Vervolgens heeft datzelfde coalitielid op eigen titel een motie opgesteld, die we “mee mogen tekenen”. Het is toch weer teleurstellend om te moeten constateren dat mensen zich onbetrouwbaar opstellen. De motie is dermate algemeen dat hij weinig kwaad kan, maar of hij veel effect sorteert is nog maar de vraag. We worden hiermee klem gezet vanwege de afspraak om het Gemini niet tot inzet voor politieke strijd te maken.

Gelukkig waren er deze week verder weinig politieke activiteiten en kon ik mee doen met de voorbereidingen op Pasen. Vrijdagavond een speciale kerkdienst ter herdenking aan het offer van Gods’ Zoon voor verloren mensen. Hij werd van God verlaten opdat wij nimmermeer van God verlaten worden. Samen met Pasen is dit het hart van het Evangelie. Ik verheug me op de verschillende diensten met Pasen.

Tjitske Biersteker

« Terug