Verslag tot 17 juni 2012

maandag 18 juni 2012 19:44

Het was de afgelopen weken zo druk dat zelfs het verslag er bij gebleven was. Als je dan terug kijkt dan merk je pas hoe snel nieuws verouderd, hoe snel er al weer nieuwe zaken zijn om besluiten over te nemen.

 Nu is “nieuw” een relatief begrip. Zo snel werkt de politiek niet. De meeste zaken hebben een lange looptijd, maar veel van die zaken lijken nu tot een finaal besluit te komen.

Een uitzondering hierop is eigenlijk de Kadernota. Hierin doet het college een voorstel om te komen tot een sluitende begroting voor het volgende jaar en verder. Dit is natuurlijk een jaarlijks terug kerend fenomeen. Onderdeel hiervan is het houden van de Algemene Beschouwingen, waarin je als politieke partij aangeeft wat je visie voor de komende tijd is en hoe je denkt dat er sprake is van een sluitende begroting. Onze beschouwingen staan al op de site. Het is voor het eerst dat we vanuit een coalitiepositie het politieke gebeuren beschouwen. Het is ons nog niet mee gevallen. Dat is natuurlijk ook logisch want juist nu zijn er zware beslissingen te nemen.

Voor wat de Kadernota betreft: we vonden het aantal bezuinigingen binnen het Sociale Domein onaanvaardbaar. Samen met een andere coalitiegenoot hebben we direct in eerste instantie al een flink aantal amendementen ingediend en een dekkingsvoorstel gedaan. Dit werd door de overige coalitiepartners niet echt juichend ontvangen. Het leverde weer de nodige bijeenkomsten op om tot een vergelijk te komen. Vanzelfsprekend wisten we wel dat het dekkingsvoorstel erg driest was, maar ook vooruit liep op de nog te voeren discussie over het stadhuis. Daarom vond ik het wel opmerkelijk dat we in eerste instantie in gezamenlijkheid het dekkingsvoorstel naar buiten brachten.

Uiteindelijk zijn vrijwel alle voorgenomen bezuinigingen op het Sociale Domein terug gedraaid dan wel verminderd. Ook wilden we geen onkruidbestrijding via de DOB-methode en geen verhoging van de toeristenbelasting net zo min als bezuinigingen op de handhaving. Dat is dus een aanzienlijk lijstje en dan ben je wel verplicht om tenminste  voor een groot deel de dekking aan te geven. Uiteindelijk is die gevonden in het de post “reservering prioriteiten coalitieprogramma 2010-2014”.  Dat potje was voor een deel van de coalitie bijzonder belangrijk, dus het heeft wel even wat overleg gekost. Het was ook de enige oplossing, terwijl het qua systematiek zelfs een verkeerde oplossing is: het is geen gebruik om structurele bezuinigingen op te lossen met incidenteel geld. We konden niet anders dan de bezuinigingen voor slechts 1 jaar terug te draaien. Dat heeft alles te maken met de vele onzekerheden vanuit het Rijksbeleid, de eigen taakstellingen en de uitwerking van bijv. een eventueel nieuw stadhuis en wijzigingen in de grondexploitatie. Dit laatste is een redelijk technisch verhaal.

Er is uiteindelijk voor gekozen om alle bezuinigingen en de dekking in 1 amendement te vatten. Dat maakte het eenvoudiger om tot besluitvorming te komen. Veel andere partijen hadden in elk geval op onderdelen van dit amendement eigen amendementen en die waren dus al opgenomen, inclusief dekking. Dat mankeerde er bij sommigen nog aan. Door deze gang van zaken waren we veel vroeger klaar dan gepland en dat zal velen deugd gedaan hebben vanwege de belangrijke voetbalwedstrijd.

Ik vond het ook wel eens heerlijk om bijtijds klaar te zijn en het idee te hebben dat we nu even wat lucht hebben tot komende maandag. Afgelopen maandag kwam ik terug van een weekend weg met de kinderen en kleinkinderen en keek ik onderweg even op mijn tablet om te zien dat er een extra coalitiebijeenkomst gepland was om 14.00. Mijn man kon mij nog net op tijd uit de auto zetten. Tot 16.00 uur vergaderd om vervolgens om 17.00 een afspraak te hebben met een raadslid over een sociale kwestie waar we al langere tijd ons samen voor inzetten en om 19.30 begonnen we aan de raadsbrede commissie over de jaarrekening. Dat is nog eens thuiskomen, dacht ik zo. Gelukkig verliep de avond vlot. De auditcommissie had een uitgebreid advies gegeven en de jaarrekening zelf wordt steeds leesbaarder. Dus dat scheelde weer.

Ik had een beetje het gevoel dat ik het weekend weg moest “bevechten” want de donderdag ervoor was de eerste instantie over het raadsvoorstel aanbesteding nieuwbouw stadhuis. IN een orde voorstel hadden we al voorgesteld het alleen te hebben over dit onderdeel en niet ook nog over het stedebouwkundig plan dat hierbij hoort. Dat voorstel werd over genomen en dat was maar goed ook. We konden slechts 1 ronde argumenten wisselen en zijn niet eens aan 2e ronde toegekomen. Dus deze discussie krijgt nog een vervolg. Ondertussen wordt de druk opgevoerd: Zeestad had een uitje bedacht naar het stadhuis van Zaanstad om te laten zien hoe succesvol dit was. Voor ons niet interessant omdat je gewoon moet weten hoe de financiering is verlopen en hoe goed dit bewaakt is binnen de begroting. Daarvoor hoef ik niet op reis, maar wil ik informatie. Het programma “slag om Nederland” was hierin ook een eye-opener.

We waren niet blij met de subjectieve wijze waarop de contouren van het nieuwe stadhuis voor het station werden getekend. Dit is slechts een deel van de rooilijn en laat absoluut niet zien hoe het voor het postkantoor uitpakt en wat dit betekent voor bijv. Het Bolwerk.

Er zijn nog veel vragen te stellen en we vermoeden dat de volgende bijeenkomst over het Stadhuis nog een lange avond wordt.

Toevallig las ik dat er een protest tegen de nieuwbouwplannen  werd georganiseerd voor afgelopen zaterdag. De berichtgeving was laat en summier. Toch nieuwsgierig ben ik even wezen kijken. Ik ben bang dat een slecht georganiseerde actie anderen in de kaart speelt. Zelf zijn we nog niet toe aan een definitief standpunt. Er valt nog veel informatie te vergaren en met onze achterban te overleggen.

Kortom nog drukke weken voordat de definitieve besluitvorming plaats vindt. Mede vanwege drukte in mijn privéleven (voor zover ik dat nog heb met al die overleggen enz.) is dit verslag er opnieuw bijna bij in geschoten.

Zelfs de zondag lijkt onder druk te staan door een behoorlijke hoeveelheid leeswerk. Dan zijn de grenzen, wat mij betreft wel bereikt. Ik denk dan ook dat ik de komende commissievergaderingen voor deze keer oversla en me concentreer op de extra vergadering opnieuw over het stadhuis.

Tjitske Biersteker

« Terug