Verslag tot 21 februari (Tjitske)
Hectische tijden
De laatste loodjes naar de verkiezingen zijn zwaar en ik moet me goed voorhouden dat het maar voor een beperkte periode is, want anders zou ik het wel erg zwaar vinden. En dan valt het kabinet ook nog. Dat voelt heel onwezenlijk aan. Ik had nooit gedacht dat men het zover zou laten komen omdat we ook financiëel/economisch in zwaar weer zitten en eigenlijk alle zeilen bij moeten zetten. Bovendien was er nog tijd en ruimte om met alternatieven te komen omdat de deadline op 1 maart was gesteld.
Lokale hectiek
Hoewel het natuurlijk in het niet valt bij de landelijke problematiek kennen we lokaal onze eigen perikelen die de gemoederen bezig houden zo vlak voor de verkiezingen. Veel onrust en commotie concentreert zich rondom het gebied Californiëstraat/Diaconiestraat. Ik kan me niet vinden in de manier waarop met bewoners is omgegaan, al beroept het college zich op formeel juiste procedures. Daarnaast heb ik mee gewerkt aan de aanstaande reportage van Zembla. Ik heb een positief beeld van de manier waarop met het onderwerp wordt omgegaan in tegenstelling tot vele anderen. Zembla heeft me uiteindelijk geconfronteerd met informatie die ze recent hadden gekregen over de verhoudingen tussen college en Zeestad. Het ging mijn bevattingsvermogen wat te boven dat volwassen mannen met een miljoenenverantwoordelijkheid op deze manier met elkaar om willen gaan en dan vervolgens tot boude uitspraken over elkaar komen. Dat kan nooit het proces ten goede komen. Dit had de raad moeten weten evenals de aanleiding tot de incidenten, nl. de aanwezigheid van zgn. “draaideurambtenaren” bij Zeestad. Dit zijn ambtenaren die eerst gedetacheerd zijn, vervolgens ontslag nemen, een eigen bureau opstarten en als externe deskundige weer aan de slag gaan bij Zeestad. Als raad moet je je controlerende taak goed uit kunnen voeren en daarbij heb je alle relevante informatie nodig.
Met Zembla heb ik overlegd dat ik deze informatie nu niet kon negeren om er vervolgens mee “te kijk te staan” in hun reportage. Dat begrepen zij en ik heb toen het college geínformeerd over deze kennis en in het presidium gevraagd om een extra raad na 28 februari om zowel de uitzending als de gevolgen ervan met elkaar te bespreken. Er waren geen medestanders voor dit verzoek. Wellicht omdat het kennisniveau niet gelijk was. Toen de burgemeester dit merkte, verklaarde hij de vergadering besloten waarop de aanwezige journalist moest vertrekken.
Na deze commotie gingen we in het presidium over tot de andere vergaderpunten. Het waren er velen als afronding van deze bestuurlijke periode. Het belangrijkste punt was wel de evaluatie van de afgelopen periode en de eventuele conclusies en voorstellen die er aan verbonden werden. Het stempel van de coalitie lag er nogal duidelijk op en die sfeer ademden de voorstellen dan ook Met Groenlinks waren we van mening dat dit objectiever geformuleerd had kunnen worden.
We maakten afspraken over de vergaderorde van de laatst vergadering. Er stonden zoveel punten op dat je zelfs met heel weinig woorden niet op alles kon reageren binnen de spreektijd. Bovendien zouden er nog de nodige amendementen en moties bijkomen.
Zelf hadden we ook nog de nodige bijdragen.
Mondelinge vragen
We hadden de nodige vragen bij de ontwikkelingen rond de Californiëstraat evenals anderen. De antwoorden zijn niet bevredigend maar op dit moment ontbreken de mogelijkheden om er nog verder op in te gaan.
Amendementen
Bij een aantal technische stukken hadden we amendementen ingediend. De ene haalde het, de andere niet. De ontwikkelingen rondom Noorderkwartier blijven we zorgelijk vinden, maar dat werd verder niet gedeeld.
Moties
De motie van de Pvda over het crossterrein konden we steunen. De motie over het rechtplaatsen van de nog te planten bomen op het Julianaplein hebben we ook gesteund, maar eigenlijk was dat een beetje balorig, want het was een oneigenlijke motie maar het signaal is wel duidelijk.
Zondagsopenstelling
De motie van de VVD over de zondagsopenstelling was al breed aangekondigd en werd door veel partijen ondersteund. Dit was voor de burgemeester aanleiding om te veronderstellen dat we wel direct tot stemmen over konden gaan. Ik vond dat ik het recht had om in elk geval ons standpunt naar voren te brengen. Natuurlijk is onze visie gebaseerd op de Bijbel. De wijsheid ervan kun je vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het argument ‘economisch aantrekkelijk” is niet van toepassing als alle winkels altijd open zijn. Dan is er geen sprake van inkomsten toename maar van inkomsten verschuiving, aldus ook het Centraal Planbureau. Ook waarschuwde ik tegen het effect van het wegvallen van de kleine, leuke zaken: iedere stad wordt een eenheidsworst van grote winkelketens en dat vindt de consument niet aantrekkelijk.
Kortom een zinloze en onnodige aantasting van de zondagsrust. Zoals te verwachten haalde de motie het royaal, waarna het commentaar van de ondernemers was dat ze nog niet zonder meer van deze gelegenheid gebruik zouden maken. Dus voor wie is dit nu gedaan?
MEE verkiezingscafé
Natuurlijk worden we ook voor veel debatten uitgenodigd. Het MEE-verkiezingscafé vond ik erg leuk in opzet. Er waren niet zoveel aanwezigen en dat was dan weer jammer. We hebben desondanks een fijne avond gehad.
Introductie
Woensdagavond werden alle kandidaten getrakteerd op uitleg over hun functioneren in de gemeenteraad. De burgemeester kon het wel humoristisch brengen. De overige sprekers hadden nogal wat woorden nodig voor hun uitleg waardoor de avond behoorlijk uitliep.
Vrij!?
Donderdagavond even geen activiteiten buiten de deur, maar het voelde niet als vrij. Veel werk blijft liggen dus dat moest nu afgehandeld worden.
Vrij(dag)
Dit was een bijzondere dag die helemaal in het teken stond van de verkiezingen. Ik heb er erg van genoten. Het verslag treft u apart aan.
Zaterdag
We hebben er voor gekozen om niet op elke keer op de markt te staan. Dus had ik wat tijd om een aantal dwingende zaken af te handelen en even te ontspannen.Toch kijk ik erg uit naar de zondag. Dan probeer ik echt rust te nemen en geen (politieke) activiteiten te ondernemen om vervolgen uitgerust en toegerust de nieuwe week in te gaan.
Tjitske Biersteker
Archief > 2010 > februari
- 27-02-2010 27-02-2010 21:51 - Een gezamenlijk verslag (Tjitske en Willem)
- 20-02-2010 20-02-2010 17:35 - Verslag tot 21 februari (Tjitske)
- 20-02-2010 20-02-2010 15:52 - Campagnedag 19 februari 2010 (Willem)
- 13-02-2010 13-02-2010 21:53 - Verslag tot 14-2-2010
- 06-02-2010 06-02-2010 20:33 - Verkiezingstijd!
- 02-02-2010 02-02-2010 16:32 - Gedeelde vreugd is dubbele vreugd! Jubileumfeest 10 jaar ChristenUnie
- 02-02-2010 02-02-2010 10:21 - Wat is het weer druk (Willem Koning)