Nieuwsbrief 11 juni

maandag 13 juni 2005 19:38

Roerige tijden
Zoals u zult begrijpen zijn het weer roerige tijden. De situatie rondom Cape Holland houdt de gemoederen, terecht, erg bezig.

Roerige tijden
Zoals u zult begrijpen zijn het weer roerige tijden. De situatie rondom Cape Holland houdt de gemoederen, terecht, erg bezig. Als fractie van de ChristenUnie verdiepen we ons in de nu beschikbaar gestelde gegevens en proberen we met elkaar zicht te krijgen op de feiten en gevolgen daarvan.
 
Cape Holland
Naast juridische afwegingen zal  ook de raad  moeten overwegen of er sprake is van integer handelen  door het college. Gezien alle commotie en beeldvorming in de media, bestaat al gauw de neiging om te komen tot drastische maatregelen. Als fractie van de ChristenUnie hechten we er aan om eerst kennis te nemen van alle feiten, ook de juridische, alvorens tot een definitief oordeel te komen. We konden ons dan ook vinden in het voorlopig uitstellen van een vergadering rondom Cape Holland totdat alle gegevens bekend zijn.
 
Enquêtecommissie
Nu maken we ons niet wijs dat we ooit  de hele waarheid van deze complexe materie boven tafel kunnen krijgen. Het lijkt me wel interessant om de verhalen van meerdere kanten te horen. In dat verband kan het voorstel van de Lijst Prins voor een soort van parlementaire enquêtecommissie wel meerwaarde hebben. Probleem is natuurlijk wel dat hiervoor deskundigen binnen de raad nodig zijn.  Het is een moeizame en zware klus, waarbij het ook op de eigen integriteit van de raad aankomt.
 
Bestuurlijke vernieuwing
De rol van een aantal politieke partijen in deze zaak is ook opmerkelijk. Twee partijen zijn al langere tijd in bezit van vertrouwelijke informatie en hebben er mee ingestemd deze informatie niet aan andere raadsleden ter beschikking te stellen. Tijdens de senioresvergadering is dit ter sprake gekomen en is de toezegging gedaan dat ook de anderen kennis kunnen nemen van deze vertrouwelijke informatie (het moest wel vertrouwelijk blijven). De andere dag stond het verhaal in geuren en kleuren in de krant. Vervolgens krijgen de fractievoorzitters van de fractievoorzitter van D'66 allemaal persoonlijk zeer vertrouwelijke informatie overhandigd, waarna de fractievoorzitter deze ook ter beschikking stelt aan de krant.
 
Fractieberaad
Naast de  affaire Cape Holland zijn er ook nog andere politieke activiteiten. We hebben ons afgelopen maandag tijdens de fractiebijeenkomst vooral bezig gehouden met de komende verkiezingen. We hebben met elkaar de ideeen van de werkgroep besproken en er is enthousiast op gereageerd. Verheugend is ook de deelname van jongeren aan activiteiten in de komende periode.
 
Triton
Woensdag was er een overleg met Triton naar aanleiding van onze kritiek op het functioneren van deze instelling als het gaat om Antillianenbeleid (zie ook de notitie Antilliaanse risicojongeren op onze site). Het is een indringend gesprek geweest waarbij we onze waarnemingen nadrukkelijk aan Triton hebben meegedeeld. Afgesproken is dat de fractie van de ChristenUnie binnenkort ook met een medewerker van Triton de wijk in gaat. Wellicht met meerdere raadsleden samen.
Later in de week bleek uit een artikel in de krant dat er ook op ander gebied problemen lijken te zijn bij Triton.
 
Raadsvergadering
's Avonds was er de maandelijkse raadsvergadering. De Stadspartij wilde dat er voordat andere agendapunten aan de orde zouden komen een debat over Cape Holland zou worden gevoerd en dreigden anders op te stappen. Bij de vaststelling van de agenda bleek de meerderheid van de raad hier niet voor te zijn, waarna ze inderdaad de raadszaal verlieten. Onduidelijk is nu wat ze met deze actie beoogden. Je zet jezelf hiermee immers volledig buiten spel.
 
Herziening verordening WVG
Vervolgens bleek dat ze de rest van de vergadering via de radio hadden gevolgd. Een van de leden wilde tijdens de vervolgavond alsnog de discussie aangaan over de herziening van de WVG. Toen hem gemeld werd dat deze discussie al had plaats gevonden en er nu alleen nog besloten moest worden over de herziening van een tweetal artikelen, gaf hij aan dat ook wel te weten, maar alsnog zijn zegje te willen doen. Tijdens het eerste deel van de raadsvergadering werd de verordening besproken en als fractie van de ChristenUnie maakten we bezwaar tegen het uitsluiten van bepaalde voorzieningen, louter omdat ze ook in gewone winkels te koop zijn. Sommige voorzieningen zijn voor mensen met beperkingen noodzaak, maar liggen buiten het bestedingsbudget. De raad was het hiermee eens evenals met het voorstel van D'66 om bij woningaanpassingen af te schouwen en zowel de bewoner als de uitvoerder voor goedkeuring te laten tekenen. De wethouder zegde toe deze wijzigingen de andere dag te laten inpassen, waarna definitieve besluitvorming tijdens de uitloopvergadering kon plaatsvinden. Dit is ook gebeurd.
 
Regionaal havengebonden bedrijventerrein
De raad heeft positief besloten  over de komst van een regionaal havengebonden bedrijventerrein maar pas overeenkomsten aan te gaan op het moment dat hiervoor de weg vrij is.
 
Dakplan
Er waren  2 agendapunten die betrekking hadden op de huisvesting van het Helderse basisonderwijs. Over beiden is positief besloten. Tegelijkertijd kregen we alvast van de wethouder een schriftelijk overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot Dakplan. Dit is een positief verhaal; er zijn substantieel minder middelen mee gemoeid dan geraamd en we zitten behoorlijk op schema. Dit gaat in elk geval goed.
 
Huisduinen
Het bestemmingsplan Huisduinen 2002 is vastgesteld, inclusief de opbouw van het Beatrixhotel.
 
Noordwest 8
Veel discussie ontstond er over het lidmaatschap aan de vereniging NW8. De raad maakt zich zorgen over de veelheid aan gewestelijke organisaties waarvan de democratische legitimering vaak onduidelijk is. Nu betreft het hier een vereniging met als doelstelling:  "lobbyen bij provincie en rijk ten behoeve van de regio Noord West Noord Holland". Het gewest is begonnen als uitvoeringsorganisatie voor een aantal gezamenlijke regelingen, inmiddels eigent dit zich ook steeds meer beleidsmatige zaken toe. Dat risico wilde men niet lopen. Uiteindelijk heeft  de raad ingestemd met het lidmaatschap voor een proefperiode.
 
Motie over Antillianenbeleid
D'66 had een motie ingediend over herziening van het Antillianenbeleid.  Een van de raadsleden is ook al jaren actief op het gebied van hulp aan Antillianen. In 1993 is ook een notitie van D'66 verschenen, die nu nog valide zou zijn. Hierin wordt een lans gebroken voor acties op de Antillen om de instroom te beperken. Naar aanleiding van de speciale Antillianenavond en de eigen ervaringen vond men nu dat er onderzoek gedaan moest worden naar de effectiviteit van middelen en organisaties.
Als fractie van de ChristenUnie hebben we veel samen gewerkt met D"66 op dit gebied en veel informatie gedeeld. De ervaringen van de ChristenUnie tijdens een wijkbezoek werden ook door D'66 onderschreven. De motie had dan ook gezamenlijk opgesteld en ingediend kunnen worden, wat ons betreft. Hoewel we er wat door overrompeld werden, hebben we de motie van harte ondersteund. Wel had het ons consequenter geleken als D'66 haar wethouder er van weerhouden had om in te stemmen met de bestuurlijke arrangementen (ze had die voorafgaand aan de raadsvergadering in Den Haag ondertekend). Immers we hebben nu nog steeds geen inzicht in de plannen met betrekking tot het lokale Antillianenbeleid.
 
Voorjaarsnota
De behandeling van de Voorjaarsnota en de eventuele benoeming van een raadscommissie inzake onderzoek naar ontwikkelingen rondom Cape Holland werden pas laat behandeld tijdens de uitloopvergadering. De andere dag moest ik de trein van 6.30 uur hebben, dus om 23.00 ben ik naar huis gegaan. Ik heb de besluitvorming hieromtrent gemist.
 
Training ChristenUnie
Vrijdags was er een training in "Overtuigend Spreken" (spreken met een boodschap)  bestemd voor ChristenUnie-leden, in Garderen. Het was een boeiende dag, heel leerzaam en met concrete handvatten om een betoog goed op te bouwen. Ik hoop u de komende tijd te overtuigen van het nut van deze dag.
 
Wijkmanifestatie
Zaterdag ben ik nog even naar de wijkmanifestatie in Nieuw Den Helder geweest. Het was er gezellig druk en het weer zat later ook nog even mee. Veel bekenden gezien en geluisterd naar wat men vond van de ontwikkelingen in de wijk. Ik hoorde mensen vooral zeggen dat ze de manifestatie op zichzelf zo gezellig vonden. Dit moest vaker gebeuren, zo’n tent op het grasveld, muziek en hapjes. In feite gebeurt het nu ook al regelmatig, maar dan kleinschaliger. In de aanloop naar het Kwakoe festival in Amsterdam wordt er ieder weekend op het veld geoefend en ook dan is er een hapje en muziek.
 
Den Helder en het nieuws
Soms lijkt het onwaarschijnlijk dat er naast politiek ook nog een ander leven is. Deze week heeft dat andere leven prioriteit gehad en ik heb bijna geen krant gelezen, dus u krijgt van mij geen informatie hierover.

« Terug