Verslag tot 15 maart 2008
Concentratie
In feite concentreert het politieke werk zich vaak op de maandag. Het is bij mij dan vaak hollen of stilstaan. Afgelopen maandag overdag naar Haarlem en ’s avonds zowel presidium als raadsvergadering. Aan de ene kant dus tamelijk hectisch aan de andere kant ook wel bijzonder zo vlak na de zondag. In veel kerken wordt tijdens de erediensten ook gebeden voor de verschillende overheden. Zo gezegend en gesterkt kan ik dan ook weer “man(vrouw)moedig” het politieke werk aan.
Emotie
Tot voor kort vond ik het provinciale politieke gebeuren afstandelijker, meer om argumenten gaan dan in de lokale politiek. Met het Wieringerrandmeer is dat dus wel veranderd. Staten- en commissieleden reageren fel op elkaar en worden soms zelfs persoonlijk. Dat had ik nog niet eerder mee gemaakt.
Rust
Het presidium ’s avonds verliep rustig. Er waren geen heel bijzondere onderwerpen aan de orde. Wat suggesties voor de evaluatie van het vergadersysteem, evaluatiegesprekken met griffier en burgemeester. Hoewel noodzakelijk heeft het ook wel wat naar binnen gekeerds. Dat zijn geen zaken waar de Helderse bevolking warm of koud van wordt, denk ik.
Belangstelling
De Helderse bevolking was behoorlijk vertegenwoordigd in de raadszaal, zowel vanwege een burgerinitiatief als vanwege de huurperikelen rond DSO.
Wellicht zijn de burgers wel teleurgesteld dat het deze avond alleen over de procedure ging en niet over de inhoud van hun initiatief. De raad kon ook niet anders dan instemmen met de inhoudelijke behandeling in de commissie.
De raad kon de moeite van DSO rondom de onderhuurkwestie begrijpen en in een motie werd de wethouder opgedragen om opnieuw in gesprek te gaan met DSO.
DSO heeft een nieuwe stek gekregen in de brede school aan de IJsselmeerstraat. De raad moest de financiering nog goedkeuren van het totale complex. Dat leverde op zichzelf geen probleem op omdat de middelen hiervoor al beschikbaar waren. Er zaten echter nogal wat haken en ogen aan de afronding van het project: er is onduidelijkheid over de plangrenzen. Wellicht dat dit wel financiële gevolgen kan hebben. Volgens PdH was ook verzuimd om een artikel 19 procedure te volgen die wel verplicht zou zijn. Uit hun berekeningen bleek ook dat de grond wel erg goedkoop overgedragen was. Hierop kwam weinig respons vanuit het college en ik vond het eigenlijk wel de moeite van opnieuw bespreken in de commissie waard. Het waren voor ons nieuwe gegevens. De rest van de raad vond gewoon dat het afgehamerd kon worden. OP grond van deze nieuwe gegevens en de onduidelijkheden die er zijn ontstaan, hebben we als fractie tegen dit financieringsvoorstel gestemd. Het project op zich vinden we heel erg geslaagd.
Heikele punten
Naast de ontwikkelingen rond de Brede school IJsselmeerstraat stonden ook bezoekerscentrum Mariëndal en de financiële afwikkeling rond de Brandweerkazerne op de agenda.
Wat betreft de brandweerkazerne kun je niet anders dan de strop maar dragen, want het gebouw staat er en je zult het moeten afwikkelen. Wel vind ik dat de gemeente een scherpere onderhandelingspositie had kunnen innemen. Afgesproken was dat in elk geval goed gecommuniceerd zou worden wat er fout gegaan was en hoe men dat in de toekomst dacht te voorkomen. We hebben het amendement van het CDA hierover gesteund.
Dit leek ons des te belangrijker omdat het bezoekerscentrum Mariëndal op voorhand al niet uitkomt met de begrootte middelen. De wethouder deed er nogal laconiek over:” ik kom nu tenminste vooraf met de gegevens”. Het betrof hier vooral een verhoging van de BTW kosten en dat vind ik niet zo competent omdat dit een gegeven is waar goed rekening mee te houden is. Er moet nog aanbesteed worden, dus de vraag is dan wel of het bij deze kosten blijft.
De fractie van de PvdA had een motie ingediend over de verregaande verpaupering in de stad. In hun motie gaven ze aan dat het mogelijk is om deze verpaupering een halt toe te roepen met beschikbare wettelijke middelen. Hoewel je natuurlijk cynisch kunt zeggen dat de gemeente eerst maar eens het eigen bezit moet opknappen, vond ik het wel een goede motie. De voorbeelden betroffen ook voor een deel bezit van vastgoed beleggers, die natuurlijk best aangepakt kunnen en mogen worden. De fractie van de ChristenUnie had dan ook de intentie om de motie te steunen. De voorzitter legde uit dat handhaving een kwestie is van keuzes maken en dat hij liever de discussie hierover breder gevoerd zag worden. Hij ontraadde de motie. Vervolgens wilde de PvdA deze motie aanhouden en hem op een later moment in stemming brengen. Volgens de voorzitter was dit geen optie. Er zouden maar 2 mogelijkheden zijn voor een motie: indienen of intrekken. Dit was voor de raad volkomen nieuw. Er bestaat zelfs een afhandelingsstempel met als optie: aanhouden. De voorzitter bleef echter bij zijn mening en accepteerde zelfs niet de toen gevonden constructie om de motie in te trekken, maar het onderwerp aan te houden.
Volgens mij is dit gewoon een afhandelingsafspraak die je als raad kunt maken en ook al vele jaren geleden hebt gemaakt. Er is niets mis mee om zulke afspraken eens tegen het licht te houden, maar wat mij betreft niet tijdens de bespreking van het onderwerp. Dan leidt zo’n procedure wijziging de aandacht af van de inhoud. Volgens mij is het presidium hiervoor de gelegenheid. Ondanks deze wijze van reageren blijft overeind dat we in een commissie de discussie over dit onderwerp willen voeren.
Tot zover nog even het verslag over de laatste raadsvergadering.
Archief > 2008 > maart
- 29-03-2008 29-03-2008 09:59 - Kort verslag tot 30 maart 2008-03-28
- 22-03-2008 22-03-2008 19:37 - Verslag tot 23 maart 2008
- 20-03-2008 20-03-2008 21:28 - Open brief aan de burgemeester nav berichtgeving rond de voedselbank
- 17-03-2008 17-03-2008 18:31 - Schriftelijke vragen betreffende de Stuurgroep Stedelijke vernieuwing, Zeestad BV/CV en de onderligg
- 17-03-2008 17-03-2008 18:29 - Verslag tot 15 maart 2008
- 08-03-2008 08-03-2008 08:16 - Verslag over de periode tot 9 maart 2008
- 08-03-2008 08-03-2008 08:14 - Verslag commissie SOB 03-03-2008
- 05-03-2008 05-03-2008 06:49 - Verslag van de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling van 3 maart 2008.
- 01-03-2008 01-03-2008 22:23 - Verslag van de week van 25 februari