Verslag tot 11 januari 2015
Na het reces langzaam opstarten! De eerste activiteit was de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente in samenwerking met anderen in de Brandweerkazerne. De locatie was leuk en de belangstelling groot. Hoogtepunt is de bekendmaking van de “Jutter van het jaar”. De beoordeling van de kandidaten gebeurt door eerdere Jutters van het jaar. Ze waren unaniem tot de conclusie gekomen dat het deze keer Saskia van Kuik moest zijn, vanwege haar verdiensten voor Den Helder. Saskia is eigenaar van de site “Ontdek Den Helder” met veel wetenswaardigheden over zowel de geschiedenis als het heden van Den Helder. Volkomen terechte winnaar dus.
Dinsdag waren de eerste commissievergaderingen. Bij SOB ging het over een meerjarige subsidie voor de Helderse vallei. Dit is een prachtig initiatief waar veel mensen van genieten. In die zin willen we dat als ChristenUnie ook graag subsidiëren. Voor ons zat het probleem in de contracten voor 4 jaar. We willen de komende tijd graag het subsidiebeleid herzien, er mogelijk meer prikkels inbouwen om zelf middelen te zoeken en als het beleid dan voor 4 jaar vast ligt valt er weinig meer te sturen in deze periode. We snappen ook dat het voor de instelling moeilijk is om beleid op te maken en daarom wat ons betreft niet langer dan voor 2 jaar vast. Daarna subsidie volgens nieuwe richtlijnen.
Bij de commissie Maatschappelijke ontwikkeling was de invoering van het kernteam het belangrijkste onderwerp. Met de decentralisatie in de zorg moet er ook een andere toegang tot de zorg worden gerealiseerd. In ons visiedocument en uitvoeringsdocument hebben we daarvoor kaders opgesteld voor de invoering van 4 sociale wijkteams. Na een, in onze ogen mislukte pilot, is er echter een heel andere keuze gemaakt en dit is al naar de burgers gecommuniceerd. Het is niet wat ons voor ogen staat en wijkt enorm af van de kaders uit de genoemde documenten. We hebben daarover verschillende keren overleg met de wethouder gehad en gevraagd om op voorhand met voorstellen te komen die meer passen bij de gestelde kaders. Ook omdat verschillende oppositiepartijen aangegeven hadden dit geen goede ontwikkeling te vinden. Naar mijn idee kun je dan beter aangeven dat je n.a.v. de signalen die je bereikt hebben tot aanpassingen bent gekomen. Dat is echter niet gebeurd en dan moet de discussie in de commissie gevoerd worden. Ik vind dat lastig: ik deel absoluut de mening niet van de wethouder, wil me niet in de rol van oppositiepartij laten dringen maar ook niet opgeven waar ik voor sta. Dus is de discussie stevig gevoerd in de commissie en heeft de wethouder toegezegd om zaken aan te passen. Ik verwacht dat dit binnen een maand geregeld is.
Verder heeft deze week in het teken gestaan van het geweld in Parijs. Het raakt veel mensen omdat dit geweld zo dichtbij lijkt te komen. Dezelfde soort terroristen maken in Arabische landen duizenden slachtoffers, maar daar wordt in het Westen toch minder massaal op gereageerd. Het zal ook wel te maken hebben met een gevoel van onveiligheid, wetend dat in een open democratie het moeilijk is om dit soort terreurdaden te voorkomen.
Mensen gingen massaal de straat op om hun medeleven te betuigen met de slachtoffers en deden dat door de tekst “je suis Charlie” mee te dragen. Dat laatste begreep ik minder. Is er dan alleen maar medeleven met de nabestaanden van de cartoonisten? Hoe zit het met de doodgeschoten agenten? Zijn die ook gestorven om de vrijheid van het woord of louter omdat ze hun plicht deden? Worden die geëerd met deze tekst? Ik vraag het me af. Betekent het massaal meedragen van de tekst “je suis Charlie” nu ook dat al die mensen hun leven zouden willen geven voor het vrije woord?
Ik vind het belangrijk om medeleven te uiten vooral als teken naar de nabestaanden. Daarvoor zijn condoleanceregisters misschien een meer geëigend middel. Daarnaast zullen we oog moeten hebben voor de mogelijke gevolgen van deze terreurdaad. Immers het lijkt er op dat men met een dergelijke daad tweedracht en angst wil zaaien. We gaan elkaar daardoor wantrouwen en dat maakt samenleven bijna onmogelijk. Ik hoop dat er de komende tijd veel initiatieven worden ontplooid om te laten zien dat we dat niet laten gebeuren. Dat er nog steeds de bereidheid is om een samenleving te vormen in alle verscheidenheid. Dat zouden we moeten willen laten zien, ook in Den Helder. De komende tijd hopen we hierin met anderen samen initiatieven te ontwikkelen.
“Ik ben Charlie” niet. Ik wil dat ook niet zijn. Het blad en de cartoons staan ver af van waar ik voor wil staan. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed, maar daar waar de vrijheidsdrang van de een de grenzen van de ander overschrijdt, houdt het voor mij op. Het lijkt er op dat kwetsen de nieuwe norm is en dat spreekt mij niet aan. Volgens mij wordt de wereld daardoor echt niet mooier en dat is toch wat veel mensen (ook) willen.
Vrijdagmiddag een overleg met van verschillende culturen in Den Helder, samen met een raadslid van de Stadspartij. We willen graag gezamenlijk optrekken in deze tijd. Goed gesprek gehad. ’s Avonds naar de Nieuwjaarsreceptie van de Stadspartij geweest. Gezellige ontmoeting.
Vandaag was het stormachtig en ik vind Den Helder dan erg mooi, ik hou wel van dit soort weer. Het moet wel heftig zijn geweest want de radar is van de vuurtoren gewaaid. Ik kan me niet herinneren dat dit ooit eerder is gebeurd. Dan heeft de natuur ook wel iets ontzagwekkends. Gods grootheid laat zich kennen in de natuur. Dat is een wat vrije vertaling van een Bijbeltekst waaraan ik moest denken vandaag. Ik pretendeer niet enig antwoord vanuit de Bijbel te hebben op alles wat er gebeurd is de afgelopen tijd, maar ik zoek er wel mijn Troost in.
Tjitske Biersteker