Asielzoekers onder dak in Wienerhof/motel DenHelder

Vreugde na aannemen motievrijdag 09 juni 2006 13:26

Het asielzoekersgezin waarvoor we samen met de Christelijke gereformeerde kerk en de ChristenUnie actie hebben gevoerd mag uiteindelijk toch tijdelijk verblijven in Wienerhof/motel Den Helder. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering van afgelopen woensdag. Het was een spannende avond voor alle betrokkenen rondom dit gezin.

Het begon tijdens de raadsvergadering al verkeerd: er hadden zich 2 insprekers over dit onderwerp gemeld, maar de burgemeester wees er dringend op dat het niet geoorloofd was om in te spreken over een onderwerp dat niet op de agenda stond. De ChristenUnie was van plan om een motie over dit onderwerp in te dienen en dan zou het wel op de agenda staan. De burgemeester hield vol dat dan toch niet ingesproken kon worden omdat niet iedereen kennis had kunnen nemen van dit agendapunt. Het zou indruisen tegen ons democratisch bestel. De gehele coalitie ondersteunde deze zienswijze en er mocht niet ingesproken worden.

Even later moesten we als raad wel besluiten over een agendapunt dat we gisteravond laat via de mail hadden ontvangen; hier gold het democratisch principe veel minder. Groenlinks vroeg om “niet behandelen” en namens de ChristenUnie heb ik hiermee ingestemd.

De raad stemde wel in met het in behandeling nemen van de motie van de ChristenUnie, Groenlinks, D66 en SP. Daaraan gekoppeld mocht ik ook de mondelinge vragen stellen, die ik anders gepland had voor het vragenhalfuur. Nadat ik de achtergronden geschetst had, de vragen gesteld en de motie ingediend, reageerde de wethouder met een lang, vaag en algemeen verhaal waaruit moest blijken dat dit gezin niet aan de criteria voldeed. Het was opvallend dat geen van de coalitiepartijen gebruik maakte van de 1e termijn om te reageren. Ook in 2e termijn werd niet door hen gereageerd. Groenlinks benadrukte het stemgedrag van de landelijke PvdA, D66 legde de nadruk op de rechten van het kind en de ChristenUnie benadrukte nogmaals dat het gezin aan de criteria voldeed en dat de geweigerde inspreker dit met feiten had kunnen onderbouwen.

Na opnieuw een heel algemeen verhaal van de wethouder, wilde de fractie Prins-voor behoorlijk bestuur expliciet van de wethouder horen of dit gezin ja of nee aan de criteria voldeed. De wethouder kon of wilde geen ja of nee zeggen. De PvdA vroeg om schorsing. Na een lang beraad stelde de wethouder dat hij binnen een maand met een beleidsvoorstel zou komen maar dat in de tussenliggende periode dit gezin voor de duur van een ½ jaar in Wienerhof/motel Den Helder kan worden ondergebracht. Er is de hele avond een gebedsgroep actief geweest en we zien de uitkomst als pure gebedsverhoring.



Den Helder, 7 juni 2006

Motie

De gemeenteraad van Den Helder, in vergadering bijeen op 7 juni 2006

Betreffende:

-Uitzetting uitgeprocedeerde asielzoekers die “niet-verwijderbaar”zijn en een “buitenschuld”-procedure zijn gestart welke in Nederland mag worden afgewacht, maar niet in een AZC of vertrekcentrum.

Stelt vast dat:

-in de raadsvergadering van 05-06-02 is uitgesproken dat niemand (uitgeprocedeerde asielzoekers) op straat komt te staan;

-de raad op 05-09-2002 het (geamendeerde) initiatiefvoorstel van Groenlinks unaniem heeft overgenomen;

-uit de notulen van deze vergadering duidelijk naar voren komt dat de opvang vooral bedoeld is voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen;

-het college naar aanleiding van de evaluatie van de tijdelijke opvang (advies mei 2005) en overige (rijks)regelgeving van mening is dat de opvang in Wienerhof vooralsnog moet worden gehandhaafd (B en W besluit);

-in november 2005 nog steeds het uitgangspunt is: niemand (uitgeprocedeerde asielzoekers) op straat, ook bij het college (zie not. MW 23-11-2005).

Overwegende:

-dat het criterium “geen uitgeprocedeerde asielzoekers op straat”nog steeds het uitgangspunt van beleid is voor zowel college als raad;

- de raad niet besloten heeft tot wijziging van het beleid d.d. september 2002 (er heeft alleen een bespreking plaats gevonden in comm. MW 23-11-2005, niet gevolgd door een raadsbesluit. Zie ook vragen ChristenUnie 01-02-2006 en het antwoord van de wethouder dat het hier  gaat om een nadere uitwerking van het besluit uit 2002, waarbij de uitgangspunten niet gewijzigd zijn).

Draagt het college op:

-het uitgeprocedeerde asielzoekersgezin dat op 31 mei om 11.00 uur uit het AZC is gezet alsnog onderdak te verlenen in Wienerhof/Motel Den Helder;

-in voorkomende gevallen opnieuw volgens het besluit uit september 2002 te handelen

en gaat over tot de orde van de dag.

« Terug