Verslag tot 28 april 2013
Het blijven roerige tijden in de politiek. Door de vele extra bijeenkomsten blijft er weinig tijd over voor bijv. een bezoek aan een Wijkplatform. Dat vind ik jammer want daar hoor je wat er in de buurt leeft.
Maandagavond was de raadsvergadering. Er stonden vooral hamerpunten op. Ook het advies van de commissie beroep en bezwaar inzake het bezwaarschrift tegen nieuwbouw stadhuis stond als hamerpunt geagendeerd. Er was geen commissiebehandeling aan vooraf gegaan. Alleen in het vorige presidium was de gang van zaken uitgelegd. Zelf had ik pas laat tijd om mij er in te verdiepen en ik kwam een wonderlijke zin in het advies tegen. Hierin werd gesteld dat gemeenten niet verplicht zijn om een stadhuis te hebben en daarmee viel het besluit van 29 oktober onder het privaatrecht, waartegen geen beroep mogelijk is. Enig onderzoek leverde op dat overheden tamelijk willekeurig omgaan met de begrippen publiekrecht en privaatrecht. Dat mag ook wel, als bewoners hiervan geen schade lijden. En dat is natuurlijk maar de vraag als het bezwaar niet ontvankelijk wordt verklaard. Voor een gang naar de bestuursrechter zou het beter zijn als er op inhoudelijke gronden geoordeeld was. Omdat ik geen jurist ben, heb ik buiten de organisatie advies ingewonnen van een ervaren deskundige. Deze kon mij vertellen dat het besluit van 29 oktober een mix van zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke rechtshandelingen bevatte. Ook de zin, die mij bevreemdde was voor deze deskundige een wat aparte motivering en hij raadde mij aan om het stuk van de agenda te laten halen om nader te bespreken.
Dat was ook mijn bedoeling, maar op de achterhand had ik nog een amendement met een inhoudelijke onderbouwing om het bezwaar wel ontvankelijk te verklaren. Ook die heb ik even voorgelegd aan dezelfde deskundige en ik vond het wel bijzonder om te horen dat aan dit amendement “geen woord Frans was” te vinden. Ik heb het uiteindelijk toch niet ingediend. In het presidium werd er al erg kritisch gereageerd op mijn aankondiging van een ordevoorstel. Gesteld werd dat ik de burgemeester niet in diskrediet mocht brengen. Het was mij absoluut onduidelijk hoe dat zou gebeuren als ik of een ordevoorstel of een amendement in zou dienen. Het werd ook als ongepast gezien om het advies van deskundigen ter discussie te stellen. Wonderlijk hoor, volgens mij is dat nog steeds een taak van raadsleden: kritisch zijn of besluiten wel in het belang van de inwoners zijn. Omdat er maar heel weinig instemming was met het voorstel en de rest van de raad meende dat de inwoners gediend waren met het collegevoorstel, heb ik uiteindelijk het amendement maar niet ingediend.
Al weer een poosje geleden heb ik schriftelijke vragen ingediend over lokale ondernemers en Sail. De lokale ondernemers krijgen weinig voet aan de grond tijdens het evenement en dat vind ik een verkeerd uitgangspunt. Ik vind het dan ook nog steeds erg jammer dat men gekozen heeft voor een enorme cateraar, die in België is gehuisvest. Dat mijn bezwaren terecht waren bleek afgelopen week weer door klachten van ondernemers die op Willemsoord gehuisvest zijn en beperkt worden in hun mogelijkheden om tijdens Sail extra inkomsten te genereren. De uitspraak van de directie van Sail is hierin duidelijk: zonder Sail komt er geen publiek en zouden die extra inkomsten er ook niet zijn. Wie wil profiteren van de toeloop moet daarvoor betalen.
Tegelijkertijd met de klacht van de ondernemers werd bekend dat een politieke vertegenwoordiging Den Helder tijdens Sail aan wilde doen om aandacht te vragen voor de standpunten. Wat mij betreft geldt hiervoor hetzelfde als voor de ondernemers: wie denkt te kunnen profiteren van Sail moet daarvoor betalen. Een motie van die strekking heb ik ook ingediend, overigens niet met de bedoeling hem in stemming te brengen, maar om een signaal af te geven. Volgens de burgemeester is ieder woord dat je er aan besteed er één te veel. Ik vind het wel een dilemma: niets zeggen en alle ruimte bieden of toch het signaal afgeven dat vrijheid van meningsuiting ophoudt waar hij aan de vrijheid van anderen raakt.
Al met al dus toch nog wel een bewogen vergaderavond.
Dinsdagavond was er een dubbeling: in het stadhuis een raadsbrede bijeenkomst over de halfjaarrapportage van Zeestad en in het MFC een informele bijeenkomst voor raads- en commissieleden over het Sociale domein, georganiseerd door het college. Gewoonlijk bewaakt onze agendacommissie de bijeenkomsten van de gemeenteraad. Het college had hier niet zo’n boodschap aan en vond dat het moest kunnen. Ik geef er de voorkeur aan dat de agendacommissie gerespecteerd wordt want zij kennen onze vergaderdruk. Ik heb gekozen om naar de bijeenkomst over Zeestad te gaan. Er was een besloten deel, waarvan ik het nut niet direct begreep maar die lag hem erin dat de AVA de cijfers nog niet had goedgekeurd. De cijfers waren helder, de uitgevoerde projecten bekend en wat er nog op de agenda staat moet gefinancierd worden met hetgeen er nog is. Of dat lukt, blijkt natuurlijk pas aan het einde. De uitleg was duidelijk.
Woensdagmiddag ben ik samen met andere raadsleden naar Haarlem getogen voor een bijeenkomst over de Transitie van de Jeugdzorg. Het Rijk heeft besloten dat gemeenten voortaan verantwoordelijk worden voor het totale pakket Jeugdzorg, van preventie tot specialistische (en daarmee dure) 2e lijnszorg. Tot voor kort was de Provincie de uitvoerende instantie. Afspraak, in het kader van de “bestuurlijke drukte” is dat per beleidsveld niet meer dan 2 overheden zich er mee mogen bemoeien. De Provincie moet haar taken dan ook overdragen aan gemeenten. Loslaten is altijd erg moeilijk, kennelijk ook in dit soort situaties. De Provincie meende dat het mogelijk moest zijn dat zij over de schouder van gemeenten mee keken en ingrijpen. Bijzonder want daar wordt door het Rijk niet over gesproken. Na 3 verhandelingen over dit onderwerp keken we elkaar eens aan en zijn vertrokken.
Donderdag heb ik wat overleggen gevoerd met mensen uit onze achterban en ’s avonds hadden we steunfractiebijeenkomst. Ik wilde nog graag naar de Havenbijeenkomst, maar dat lukte me niet meer.
Vrijdagmorgen nog gauw naar het stadhuis om het plan van aanpak voor het onderzoek naar Willemsoord te ondertekenen, dan kon dat ook verspreid worden.
De komende week zijn er geen vergaderingen, dat biedt perspectief om verschillende stukken grondig te bestuderen. De komende tijd staan een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda: het visiedocument sociaal domein, de jaarrekening van de gemeente en de kadernota. Het vergadertraject ziet er de komende tijd ook weer indrukwekkend uit. Ik heb altijd begrepen dat het huidige systeem bedoeld was om gemeenteraadsleden meer gelegenheid te bieden om met bewoners en organisaties te overleggen maar dat valt zo nog niet mee.
Ik kijk wel uit naar de feestelijkheden van volgende week. Toch wel een bijzondere ervaring naar mijn idee. Eerst nog de zondag en daar ben ik blij om.
Tjitske Biersteker