Verslag tot 21 april 2013.
Het is de laatste tijd wel erg druk met vergaderingen en bijeenkomsten. Ik vind het wel belangrijk om zoveel mogelijk bij te wonen om het raadswerk serieus te kunnen doen. Donderdagavond had ik mijn grens echter wel bereikt en heb ik op het laatste moment een extra bijeenkomst over Handhaving afgezegd. Het zou eerst een raadsbrede commissievergadering zijn op verzoek van het college, maar de agendacommissie vond het meer het karakter van een workshop hebben. Het maakte mij niet uit, ik wilde een avond thuis zijn.
Maandagavond waren de commissievergaderingen. Bij bestuur en middelen was het belangrijkste onderwerp de 2e halfjaarrapportage van Willemsoord. Hieraan gekoppeld was ook het collegebesluit om de voorziening van €5,6 mio nu daadwerkelijk betaalbaar te stellen aan Willemsoord. Omdat we 100% aandeelhouder zijn van Willemsoord komen de verliezen voor rekening van de gemeentebegroting. Als voorzien wordt dat een “verbonden partij” zoals Willemsoord niet in staat is de verliezen zelf te dragen dan vraagt de begrotingssystematiek van de gemeente om een voorziening te treffen: binnen de algemene reserve moet dan een vastgesteld bedrag gereserveerd worden voor het verlies. We reserveren niet 100% van het verlies, er van uitgaande dat een deel altijd wel vanuit de verbonden partij komt. Dat is bij Willemsoord niet aan de orde: het verlies is groter dan de voorziening en het ziet er niet naar uit dat de rest wel door Willemsoord kan worden opgebracht. We moesten de voorziening betaalbaar stellen, mede vanwege de hoge rentelasten. Als wij het bedrag overgeboekt zouden hebben zou dat positief invloed hebben op de jaarlijkse rentelasten. Hiervan blijkt niets uit de prognoses, stomweg omdat er meerder leningen zijn en er niet aan aflossen wordt gedacht. Een zorgelijke zaak. Ik had het bovendien eleganter gevonden als het college gewacht had met dit besluit totdat de aanbevelingen van de onderzoekscommissie Willemsoord bekend zouden zijn.
Bij de commissie Maatschappelijke ontwikkeling was de nota Lokaal gezondheidsbeleid het belangrijkste onderwerp. Het wordt bijna standaard, maar ook deze nota is terug gestuurd naar het college voor een betere onderbouwing. Het wil niet erg lukken met al deze maatschappelijke nota’s.
Dinsdagavond had ik een overleg met mogelijke kandidaten voor de komende verkiezingen. Hoewel nog een jaar te gaan, zijn de voorbereidingen al een poosje geleden gestart.
Woensdagmorgen kwam de werkgeverscommissie voor de griffie bij elkaar. Ik ben daarvan de voorzitter. Dit zijn opbouwende bijeenkomsten; de griffie loopt goed en voldoet ook goed. Daar zijn we blij mee. ’s Avonds was er in mijn kerkelijke gemeente een ontmoeting met vrouwen uit verschillende buurgemeenten. Erg inspirerend.
Donderdagmorgen deed ik weer mee aan het project “klas in de raad”. Basisschoolleerlingen uit groep 8 komen naar het gemeentehuis voor een praatje met de burgemeester en voor het naspelen van een raadsvergadering. Iedere keer vind ik het weer verrassend hoe goed de leerlingen zijn voorbereid. Ze stellen leuke vragen aan de burgemeester en zijn erg enthousiast over het naspelen van de raadsvergadering in de raadszaal. De raadsleden die hieraan mee doen zijn zelf ook altijd enthousiast over dit project.
Zoals gezegd ben ik donderdagavond thuis gebleven, ook omdat ik nog de nodige voorbereidingen had te treffen voor andere bijeenkomsten, waaronder de onderzoekscommissie. Vrijdagmiddag was er een kennismakingsbijeenkomst met vertegenwoordigers van de nieuwe gemeente Hollands Kroon. Omdat we steeds meer willen gaan samenwerken en dat ook wel moeten vanwege de complexe problemen die op ons afkomen, zoals de decentralisatie van de Jeugdzorg is het goed om elkaar eerst eens te leren kennen.
De ontmoeting was in Den Helder en verschillende facetten van het defensie gebeuren werden aan de vertegenwoordigers uitgelegd. Veel inwoners uit Hollands Kroon werken ook op een of andere manier voor defensie, maar de gemeenteraad heeft vaak geen idee waar het allemaal om gaat.
De mensen uit Hollands Kroon waren behoorlijk onder de indruk van de grootte van het Marine bedrijf. Daarnaast was het natuurlijk gewoon spannend, want wie maakt het nu mee om even binnen in een onderzeeboot te mogen kijken. Wat ik zelf vooral leuk vond was dat alle rondleider zo ongelooflijk enthousiast zijn over hun onderdeel van het bedrijf, of dat nu het Marine bedrijf is of de reparatie en onderhoudsafdeling, de lichtversterkingseenheid of Venko: we troffen allemaal bevlogen mensen die trots zijn op wat ze doen. We hebben een geweldige middag gehad, met daar tussen door ook goede gesprekken met de vertegenwoordigers van Hollands Kroon en van Defensie. Het leek onze nieuwe gemeentesecretaris wel een idee om de Helderse gemeenteraad een poosje op een onderzeeboot te laten verblijven, allicht kom je dan tot een vorm van samenwerking. Ik vond het prima: vrouwen zijn toch niet toegestaan, dus sturen we alleen de mannelijke raadsleden onder water.
Zaterdag moest ik kiezen tussen een uitstapje met gezinsleden of mijn volkstuintje. Ik koos voor het eerste maar zo wordt het natuurlijk nooit wat met mijn prei en andijvie. Volgende week maar proberen, nu eerst toeleven naar de zondag. Het belooft een bijzondere dienst te worden over genezingen. Daarna gaan we er met elkaar over in gesprek onder het genot van een kopje koffie. Ik kijk er naar uit.
Tjitske Biersteker