Verslag tot 2 december 2012

zaterdag 01 december 2012 17:40

Iedere week probeer ik weer te geven wat er op politiek gebied gespeeld heeft. Standaard verstuur ik  het pas zo rond het weekend naar onze webmaster. Dat heeft ook een beetje als doel om de objectiviteit wat te waarborgen. Zo op het einde van de week kan ik het gebeurde meestal wel relativeren.

De toon van het vorige verslag was best wel wat “zuur”.  Kennelijk werkte mijn relativeringsvermogen toen minder. Ik vond het ook geen constructief gebeuren. De coalitiebreuk en de vervolggesprekken met de adviseur hebben hieraan ook wel bij gedragen, denk ik. 

 De burgemeester vond er waarschijnlijk wel legitimiteit in om deze week tijdens de commissievergaderingen de Stadspartij te kapittelen over hun taalgebruik. Asselbergs had verteld van zijn eigen “stevige” optreden tijdens zijn bestuurlijke periode en dat zou gewerkt hebben. De Stadspartij vond echter dat ze over haar eigen woorden ging. Nu waren zij ook niet bij dat gesprek met Asselbergs geweest, dus vandaar.

Tijdens de commissievergadering B en M ging het over de verzelfstandiging van de haven. Eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat dit een noodzaak is. Ook Amsterdam gaat deze beweging maken. Een zelfstandig havenbedrijf kan mogelijk slagvaardiger opereren dan een gemeentelijk bedrijf. Nu heeft de gemeente heel wat gronden/wateren in eigendom. Deze moeten over gedragen worden aan het havenbedrijf. Vanzelfsprekend niet voor niets. Het havenbedrijf heeft nog geen financiële middelen, dus moet er geleend worden en hiervoor moet de gemeente garant staan. Daar zit voor ons wel een probleem. Zowel Ernst en Young (onze huisaccountants) als een gemeentelijke Stresstest hebben uit gewezen dat Den Helder erg veel garantstellingen en achtergestelde leningen heeft uitstaan. Uitbreiding hiervan is dan ook eigenlijk niet verantwoord in het kader van een gezonde financiele positie. Als fractie van de ChristenUnie willen we maandag dan ook komen met een voorstel om hierin keuzes te maken en pas tot garantstelling over te gaan als op andere garantstellingen is afgebouwd zodat het risico per definitie gelijk blijft.

Ook de sluitingstijden in de horeca waren punt van aandacht. Het gaat slecht in de horeca en daar helpt deze sluitingstijdenverordening niet bij. Ook taxibedrijven hebben last van deze verordening, net als de “droge” horeca die nu moet sluiten voordat de kroegen enz. dicht moeten zijn. Hoewel het natuurlijk heel vervelend is dat mensen  hun broodwinning kwijt raken, kan dat toch niet het criterium zijn voor het horecabeleid. Het moet gaan over veiligheid en controle op jongeren. Daar schijnt dit beleid wel effectief in te zijn. Er volgt nog een uitgebreide evaluatie en dan zullen we daar meer over horen.

Dinsdagmiddag was er een kennismarkt in het Stadhuis over Schuldhulpverlening. Er was veel belangstelling voor en na de korte, heldere uitleg vanuit de ambtelijke organisatie was er een vorm van “speeddaten” opgezet in de kantine. Organisaties presenteerden zich en je kon met allerlei vragen terecht bij de verschillende afdelingen. De bijeenkomst was druk bezocht. Het onderwerp leeft wel, zo te zien. Ik had een soort dubbelfunctie: zowel als raadslid als bestuurslid van de Voedselbank volg ik de ontwikkelingen op het gebied van Schuldhulpverlening intensief.

Op donderdagavond stond er nog een oude afspraak met besturen van een aantal sportverenigingen. We zouden samen gaan badmintonnen. Ik had me ook enthousiast opgegeven, maar wegens een blessure moest ik me beperken tot supporteren. Jammer genoeg was de opkomst van de kant van de gemeenteraad bijzonder laag. De sporters die er waren, waren “bloed fanatiek” J en stonden hun mannetje/vrouwtje goed tegenover getrainde sporters. Het was ook gewoon gezellig en informatief.

OP vrijdagmiddag werden weer een aantal kinderlintjes uitgereikt. Dat evenement koesteren we omdat we zelf de initiatiefnemers zijn geweest. Willem zit al een aantal jaren in de jury en gewoonlijk woon ik de uitreiking bij. Deze keer  had ik andere prioriteiten dus kon  ik er niet bij zijn.

Inmiddels is er al het e.e.a. bekend geworden over de besprekingen met de adviseur. Inhoudelijk wil ik hier nu nog niet op in gaan omdat afgesproken was dat er een eindrapport van dhr. Feijtel zou komen. De gevolgen van alle perikelen zijn inmiddels wel duidelijk geworden: bij de PvdA heeft inmiddels een voorzitterswijziging plaats gevonden. Hoewel de ik gang van zaken rond om het voortbestaan van de coalitie absoluut beneden peil heb gevonden, vind ik  het wel positief dat er in elk geval binnen de PvdA sprake is van een “zelfreinigend vermogen”. Bij de VVD ervaar ik een dergelijke actie nog niet terwijl zij (in elk geval de fractievoorzitter) toch de initiatiefnemer waren om de bestaande coalitie op te breken ten gunste van een eventuele toetreding van de PvdA. Een complete misrekening.

Gedurende de hele week ben ik nog betrokken geweest bij een aantal zaken rondom de afdeling Publiekszaken: vragen over de betaaldatum van de uitkeringen en toekenning van een aanvraag bijzondere bijstand.

Daarnaast probeer ik nadrukkelijker ruimte te creëren voor lokale ondernemers tijdens het Sail 2013 gebeuren. Dat lijkt nog erg moeilijk te zijn. De organisatie werkt met een soort totaal concept dat ongeacht de havenplaats waar de Sail zich afspeelt uitgerold wordt. Dat biedt weinig perspectief voor lokale ondernemers, inclusief schepen met als thuishaven Den Helder en dat kan in mijn ogen nooit de bedoeling zijn geweest. Terugkijkend naar Sail 2008: dit werd vooral met lokale ondernemers georganiseerd en dat vond ik een groot succes.

Het was dus weer een drukke week niet alleen op politiek gebied. Ik had als afwisseling een buitenactiviteit gepland voor de zaterdag, maar dat moest ik herzien vanwege het weer. Toen werd het lekker binnen met een kaarsje aan en een goed boek. Beetje genieten van de “donkere dagen voor Kerst” feest van het Licht.

Tjitske Biersteker

« Terug