Verslag tot 3 juli 2011
Vanmiddag weer lekker hard ( nou ja, hard bij wijze van spreken dan) gelopen. Ik ervaar dan altijd een lekker opgeruimd hoofd en dat was na deze week ook wel echt nodig. Gewoonlijk vraagt politiek al de nodige inzet, maar deze week was er eigenlijk iedere dag wel wat. Daarnaast is het de bedoeling dat we als fracties onze visie op de kadernota geven middels de “algemene beschouwingen”. Die moeten dan natuurlijk ook wel geschreven worden. Ik probeer er aan vast te houden om in elk geval op zondag niets met politiek te doen, maar ik maak me wel een beetje bezorgd over het gebrek aan tijd dat ik daarmee ervaar.
Maandag waren weer de commissievergaderingen. We zaten wat krap in onze commissieleden, dus koos ik er voor om deze keer naar SOB te gaan omdat hier toch wel belangrijke onderwerpen aan bod zouden komen. Vooral het bestemmingsplan Stadshart was een heet hangijzer. Dat kwam vooral door het feit dat er 49 zienswijzen waren ingediend, die we als raadsleden niet gezien hebben. Het college meent dat de afdoening ervan een college bevoegdheid is. Als volksvertegenwoordigers willen we echter gewoon weten wat mensen bezwaart want dan kunnen we zelf een afweging maken of we die bezwaren delen. Daarnaast is het bestemmingsplan niet meer in overeenstemming met het Uitwerkingsplan. Volgens mij rechtvaardigt dit een herijking van het Uitwerkingsplan en pas daarna zou je het bestemmingsplan moeten vast stellen. Ik was benieuwd hoe de anderen hierover zouden denken.
Een ander probleem was het tijdpad voor de besluitvorming. In principe was er 1 commissiebehandeling voor gepland en dan de besluitvorming a.s. maandag in de raad. Dat geeft, wat ons betreft gewoon organisatorische problemen, want als er maandagavond veel onbeantwoorde vragen zijn, dan heb je geen tijd om daar zelf nog achter aan te gaan, gezien de agenda voor de rest van de week. Ik vond het nogal beklemmend, maar ook een herkenbaar fenomeen. Voor ieder reces zijn er belangrijke zaken die er nog even gauw door moeten terwijl we allemaal part-time raadsleden zijn en sommigen nog full time werken. Toen de Stadspartij dan ook aangaf dat ze het onderwerp van de agenda af wilden hebben, vond ik dat een goed plan. Dat gaf lucht en bovendien de zekerheid dat we er tenminste verschillende commissievergaderingen aan zouden kunnen wijden. Het bleek dat een ruime meerderheid dit plan steunde. De VVD vroeg nog om een eerste inventarisatie en de gelegenheid voor de insprekers om het woord te voeren. Dat vond ik ook wel een optie, maar dan moest er wel de zekerheid zijn dat het onderwerp niet op de raadsagenda zou komen. Die toezegging werd niet gedaan en toen heb ik gekozen voor het afvoeren van de agenda.
Dat kwam ons op veel onbegrip van de wethouder te staan, om niet te zeggen grote boosheid, evenals van verschillende belanghebbenden, waaronder beoogde projectontwikkelaars op de tribune. Dat voelde beslist onprettig.
Hoewel de wethouder ons verweet absoluut niet constructief te zijn, bleek bij het volgende agendapunt het tegendeel: voor 3 stedenbouwkundige plannen moest ontheffing verleend worden, tijdens de behandeling werd er nog een 4e aan toegevoegd. Dat is eigenlijk onbehoorlijk, maar we zijn haar terwille geweest en hebben ook dat plan mee genomen in onze advisering. Hierna was de vergadering snel af gelopen.
Dinsdagavond was er een workshop over Zeestad, georganiseerd door de Rekenkamercommissie. Hoewel ik dat erg interessant vond, ben ik niet heen gegaan omdat we woensdagavond opnieuw zouden vergaderen.
Woensdagmiddag was er een bijeenkomst van de werkgroep die de conferentie in september voorbereid. Gelukkig konden we snel zakendoen, want anders was er geen tijd geweest om te eten.
De woensdagavond was bestemd voor de raadsbrede commissievergadering over de kadernota. De tegenstellingen zijn duidelijk en lopen ook nog vrijwel tussen oppositie en coalitie. De vraag is dan ook over er nog enig licht tussen zit. Wat ons betreft is het ondenkbaar dat niet ook op de grote projecten een substantiële bezuiniging plaats vindt. Daar lijkt weinig animo voor te zijn. Andere onderdelen van het coalitieprogramma worden moeiteloos opgegeven zoals niet bezuinigen op sport en minimabeleid. Ik vond het triest. Eigenlijk is het houden, opschrijven van algemene beschouwingen bijna de energie niet waard die je er aan moet besteden. We zullen wel proberen de besluitvorming rondom de kadernota te amenderen.
Donderdag een eerste opzet gemaakt voor de algemene beschouwingen, toch maar.
Vrijdagmorgen was ik betrokken bij het project “klas in de raad”. Dit is een wat eenvoudiger vorm van het project “raadslid in de klas” en bedoeld voor leerlingen van groep 7/8 van het basisonderwijs. Ik had het nog niet eerder gedaan, maar vond het ontzettend leuk. Kinderen vinden het ook ontzettend spannend en we maken er ook een beetje een feestje van met limonade en wat lekkers. Ze mogen me hier vaker voor vragen, want ik vind het wel genieten.
Vrijdagmiddag aanwezig bij de opening van de kermis. Altijd heel erg gezellig en deze keer voor het eerst in gezelschap van de kleinkinderen. Ook andere raadsleden/ambtenaren waren vergezeld van hun (klein)kinderen en al met al was het een hele leuke middag. Je komt elkaar toch eens op een andere manier tegen.
Zaterdagmorgen even naar de agenda voor de komende raadsvergadering gekeken. Valt mee, dus niet te veel voorbereiding nodig. Gelukkig maar want toen kon ik nog naar het lunchconcert van de Marinierskapel en even over het haventerrein sjouwen. Het weer zat mee en ik vond het er razend druk.
Nou, wat mij betreft ben ik wel aan de rust van de zondag toe. Dat is ook het moment van opladen voor de komende tijd door te luisteren naar Gods Woord.
Tjitske Biersteker