Verslag tot 21-11-2010

zaterdag 20 november 2010 22:06

Na een inspirerende zondag was het maandag hard werken. Ik moest nog flink stukken lezen en wilde ook nog graag naar een afscheidsdienst toe. Uiteindelijk is het allemaal gelukt.

We begonnen de vergaderavond met het presidium. Hierin gaf ik aan dat ik een besloten deel wenste omtrent de benoeming van de nieuwe wethouder voor Trots. Volgens de voorzitter konden mijn (en andere) opmerkingen gewoon openbaar gebracht worden. Ik heb altijd geleerd dat als het over personen ging, je in beslotenheid vergaderde. Verder waren er vooral zakelijke onderwerpen aan de orde.

 

De raadsvergadering begon met het vragenkwartier. Als fractie hadden we hiervoor vragen in gediend over het verdwijnen van de nominatie “Jutter van het jaar” ten gunste van een nieuwe, nl. “ambassadeur van Den Helder”. Eigenlijk was hierop geen goed antwoord te geven, immers dit had niet zo abrupt gemoeten. (De vragen over het parkeerterrein van de vorige vergadering hebben in middels geresulteerd in het open stellen van het terrein de afgelopen week).

Hierna volgde de benoeming van de nieuwe wethouder. We hebben er als fractie voor gekozen om niet uitgebreid onze bezwaren te benoemen omdat we het onzorgvuldig vinden om dit openbaar te doen. We hebben het heel algemeen gehouden. Vervolgens werd er schriftelijk gestemd. De stembriefjes waren een verrassing: je kon alleen voor stemmen of iemand anders voordragen. Als je geen van beiden wilde en je liet de hokjes open dan was je stem ongeldig. De tegenstemmers hebben dit ingevuld op de plek waar je iemand anders kon voordragen. Een rare manier van doen waar in het presidium nog maar eens op terug gekomen moet worden. Met net voldoende stemmen is de nieuwe wethouder gekozen en benoemd.

 

Er waren de nodige hamerpunten die er snel door gingen, ook de besluitvorming rondom het zwembad omdat dit binnen de gemaakte afspraken is gebleven. Er werd nog een toevoeging gedaan, maar dat was het dan ook. Een belangrijk besluit had betrekking op het toekennen van de langdurigheidstoeslag. We zijn daar erg blij mee voor de mensen die hier belang bij hebben.

 

Als bespreekpunt was het burgerinitiatief van inwoners van de Californiestraat opgevoerd. Zij willen onze inspanning om het huidige uitvoeringsplan aan te passen aan hun wensen/zorgen. Het liefste zien zij hun alternatieve plan uitgevoerd. De raad werd voorgesteld om dit initiatiefvoorstel niet ontvankelijk te verklaren omdat er al besluitvorming over heeft plaats gevonden. Voordat we als fractie er wat van zeiden, hadden anderen al aangegeven dat ze het initiatief wel positief vonden maar niet konden steunen. Vervolgens een aantal mooie woorden over hoe ze naar de bewoners luisterden en in een spagaat zaten. Wij vonden echter dat er wel degelijk nieuwe argumenten waren op grond waarvan het mogelijk was om dit initiatiefvoorstel ontvankelijk te verklaren. Daarop vroeg Trots om een schorsing en na die tijd vroegen ze om aanhouding van dit punt omdat ze mogelijkheden zagen voor bemiddeling. Na een paar dagen vroeg ik verschillende keren hoe die bemiddeling er uit zou komen te zien. Dat bleef vaag, maar het belangrijkste was dat de bewoners er niet in gekend zijn en dat hoort wel als je meent te kunnen bemiddelen. Ik maak me zorgen dat dit niet goed gebeurd en er dan niets anders over blijft om alsnog het initiatiefvoorstel niet ontvankelijk te verklaren.

Een ander belangrijk bespreekpunt was de motie van SP en Groenlinks over de Stichting Herstelling. Die motie had onze sympathie maar kreeg geen meerderheid van de raad. Ook D66 en CDA kwamen met een motie, waarbij D66 een zinsnede uit de motie van SP/Groenlinks overnam. De rest van de motie kon onze goedkeuring niet wegdragen. De motie van het CDA was ontzettend betuttelend en eigenlijk net zo min zinvol als die van D66. We hebben met tegenzin voor gestemd omdat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat organisaties als Herstelling en Vakwerk niet omvallen. We blijven het schandelijke ontwikkelingen vinden. De opmerkingen van de wethouder dat het hier gaat om halve welzijnsorganisaties slaat ook nergens op, maar voedt wel de gedachten over deze organisaties.

 

Als laatste hadden we een motie ingediend om de nominatie “Jutter van het jaar” in elk geval voor komende nieuwjaarsbijeenkomst te behouden en niet over te gaan tot benoeming van de Ambassadeur van Den Helder. Deze motie werd unaniem overgenomen en om mensen te enthousiasmeren kandidaten voor te dragen kwam de Helderse krant al met een aantal ideeën. We kunnen best een keer alle lokale nominaties tegen het licht houden om tot een goede afstemming te komen, maar dat moet dan wel doordacht en niet zo ad hoc. Het college heeft toegezegd de motie over te nemen.

We hebben als (steun)fractie deze week ook weer even tijd genomen om onze eigen zaken door te nemen en plannen voor de komende tijd op te zetten. Bij uitstek ook even de gelegenheid om elkaar bij te praten. We hebben allemaal drukke werkzaamheden dus dit soort dingen schiet er nog wel eens bij in. In die drukte geniet ik telkens weer van ons wekelijkse rustpunt. Dat bemoedigt en geeft energie om de komende tijd weer aan te kunnen.

« Terug