PERSBERICHT

dinsdag 26 oktober 2010 19:02

Statenfractie ChristenUnie-SGP:

“Investeren in Den Helder moet nu!”

Haarlem, 25 oktober 2010 – Op donderdag 21 oktober brachten twee Statencommissies een bezoek aan Den Helder. De afgevaardigden, waaronder ook het CU-SGP Statenlid Ab Roetman, bezochten onder andere Willemsoord en spraken over de ontwikkeling van Zeestad, de uitbreiding van de haven en het omliggende havengebonden bedrijventerrein. Roetman: “Als fractie pleiten we voor versnelde investeringen in het centrum van Den Helder, de uitbreiding van de haven en het bedrijventerrein. Ook als dat ten koste gaat van de investeringen in het Wieringerrandmeer.”

De aanwezige Statencommissies, Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid en Sociale Infrastructuur, werden rondgeleid langs diverse goedlopende projecten. In de afgelopen jaren is al veel geld gestoken in het renoveren en uitbreiden van Den Helder.

Minder inwoners

Roetman wijst op het rapport Deetman-Mans. In dat rapport staat dat het vijf voor twaalf is voor de marinestad. Het CU-SGP-fractielid is bezorgd: “Het aantal inwoners loopt al jaren terug en bedrijven overwegen om de stad te verlaten. Het is nu tijd om de handen nog verder uit de mouwen te steken. De provincie zal flink moeten blijven investeren in het centrum, de haven en de infrastructuur. Desnoods gaat dat ten koste van andere risicovolle projecten, zoals het Wieringerrandmeer. Nog langer wachten is de doodssteek voor Den Helder.”

Groen investeren

Het CU-SGP-raadslid Roetman is blij met de projecten die hij tijdens het werkbezoek in de Helderse haven heeft gezien. Hij blikt meteen vooruit naar de toekomst: “De haven is al sinds jaar en dag de belangrijkste economische motor van Den Helder. Daarom zijn blijvende (groene) investeringen hier van groot belang. Daarnaast biedt de uitbreiding van het havengebied prachtige kansen om te werken aan duurzaamheid door bijvoorbeeld het gebruik van windenergie.”

Infrastructuur

Bij uitbreiding van het havengebied hoort ook de verbetering en optimalisatie van de infrastructuur rondom Den Helder. Een haven is namelijk altijd onderdeel van een grotere transportketen. Roetman: “Het is zinloos om te investeren in de haven, als je niet investeert in verdere transportmogelijkheden. Zowel het Rijk als de provincie en gemeente moeten de totale transportketen faciliteren. Zo wordt werkgelegenheid, leefbaarheid en duurzaamheid in Den Helder gestimuleerd. Of zoals de Helderse burgemeester Schuiling zei: ‘Rijk, provincie en de gemeenten in de kop van Noord Holland moeten hierbij elkaars handen vasthouden.’ Die woorden krijgen mijn steun!”

« Terug