Verslag tot 23 oktober 2005
zaterdag 22 oktober 2005 07:41
Maandagavond was er een extra fractiebijeenkomst om met elkaar te brainstormen over de begroting. Zijn die zaken benoemd die we als fractie van de ChristenUnie belangrijk vinden. Is daar ruimte voor in de begroting?
Politiek gaat met pieken en dalen. Vorige week een rustig weekje, nu een en al drukte.
Extra fractie
Maandagavond was er een extra fractiebijeenkomst om met elkaar te brainstormen over de begroting. Zijn die zaken benoemd die we als fractie van de ChristenUnie belangrijk vinden. Is daar ruimte voor in de begroting? Daarnaast hebben we uitleg gegeven aan de nieuwe kandidaten over de opbouw van de begroting en alles wat daar bij komt kijken. Ook hebben nog even kort gesproken over het conceptverkiezingsprogramma. Het nadert zijn voltooiing. De leden mogen zich er 3 november over uitspreken.
Nieuwe burgemeester
Dinsdagavond was er een korte raadsvergadering waarin de waarnemend burgemeester geïnstalleerd werd. Op onze site vindt U de welkomstwoorden uitgesproken door de fractievoorzitter van de ChristenUnie. Mevrouw Faber reageerde met duidelijke taal: erkenning van het primaat van de raad en de noodzaak om na besluitvorming ook eenduidigheid te betrachten. Ze geeft ook blijk van een stevige werklust: al veel projecten in Den Helder zijn bekeken. Het kost natuurlijk meer tijd om de sociale aspecten van het Helderse zichtbaar te maken en daarover heb ik haar dan ook nog niets horen zeggen.
Voorbereiding
Woensdag overdag nog veel stukken gelezen en informatie opgevraagd. Voor een deel hing dat samen met de vergadering van de commissie welzijn van dezelfde avond. Het was een lange en af en toe chaotische vergadering. Toch zijn er wel constructieve ontwikkelingen te benoemen.
Gezamenlijk initiatiefvoorstel
Allereerst de gezamenlijke actie van CDA, D66, PvdA, Groenlinks en ChristenUnie om een initiatiefvoorstel in te dienen met betrekking tot schuldhulpverlening.
Cliënten van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg hadden bij verschillende raadsleden aan de bel getrokken omdat hen gevraagd was om hun schuldsaneringstraject uit te mogen zetten bij een commerciële instelling. Mensen maakten zich zorgen over de kwaliteit maar voelden zich wel min of meer gedwongen om mee te werken omdat ze anders geconfronteerd werden met lange wachttijden.
De vertegenwoordigers van de verschillende partijen hebben met elkaar overlegd omdat deze gang van zaken haaks stond op de afspraken die gemaakt waren in mei tijdens een symposium over schuldhulpverlening.
De wethouder was voornemens om een aantal zaken bij wijze van “pilot” uit te besteden aan commerciële instellingen zonder enig kader of contract. Dit zou werkendeweg wel ontwikkeld worden. Als gevolg van het initiatiefvoorstel ontstond een stevige discussie waarbij uiteindelijk toezeggingen gedaan zijn dat er van te voren kwaliteitseisen gesteld worden aan de instellingen en dat gewaarborgd wordt dat cliënten geen risico lopen bij uitbesteding. Ook willen we inzicht in de financiering: het zou lonender kunnen zijn om extra personeel aan te stellen in plaats van uit te besteden.
Noodfonds energie en water afsluitingen
De fractie van de ChristenUnie had schriftelijke vragen gesteld over het afsluiten van energie en water in gezinnen met kinderen nadat in maart D66 dit probleem ook al via een motie had aangekaart. De beantwoording was niet tot onze tevredenheid: zowel de fractie als de vertegenwoordigende instelling werd verweten niet te weten hoe de gang van zaken was. De wethouder heeft echter in de media toezeggingen gedaan die tot op heden niet waar gemaakt zijn. Er zijn nog steeds huishoudens met kinderen die geen energie of water hebben. Ter ondersteuning van deze stelling was er een jonge vrouw die op dit onderwerp wilde inspreken: ze vertelde met 3 jonge kinderen al maanden zonder energie te zitten en met zorg de winter tegemoet te zien. Schokkend en ik ben er gewoon verlegen mee als ik zie hoe iemand met zichtbare moeite haar ellende openbaar maakt. Een extra reden om een regeling af te dwingen. Volgens onze fractie zou bijzonder bijstand hierin kunnen voorzien. Technisch gezien bleek dit alleen mogelijk als we een deel van de bijzondere bijstand apart bestemmen. We hebben nu een noodfonds gecreëerd waaruit energie en water schulden betaald worden bij (dreigende) afsluiting. Mensen moeten dan wel toestemmen in een vorm van inkomensbeheer. Toegezegd is dat dit voorstel heel snel voorbereid wordt en nog in de raad van november geagendeerd. Gezien de unanieme steun tijdens de commissievergadering wil men na de college vergadering van a.s. dinsdag het fonds al in werking laten treden.
Antillianenbeleid
De conceptnota Antillianenbeleid is niet besproken. De verantwoordelijke wethouder is nog niet beter en de inspraakreacties waren nog niet allemaal binnen. Het lijkt dan ook logischer om bespreking een maand op te schuiven. Als uitgangspunt voor de conceptnota diende een korte evaluatie van de bestaande projecten. Dit is vooral gebaseerd op dossierstudie. De fractie van de ChristenUnie wil ook deze evaluatie graag bespreken omdat we van mening zijn dat bepaalde cijfers en uitkomsten bijzonder geflatteerd zijn weer gegeven. In de gegevens die de gemeente aan moet leveren aan het rijk wordt bijvoorbeeld nog gesproken over 25 plaatsingen bij YMCA op jaarbasis. Over de hele projectperiode zijn het er nog niet eens 25. Deze cijfers vormen echter wel weer de onderbouwing van het komende Antillianenbeleid. Ons is toegezegd dat ook deze evaluatie onderdeel uit zal maken van de bespreking volgende maand. Overigens is de conceptnota niet aangeboden aan de stichting Karpatula, wel aan andere ketenpartners.
Te volle agenda
Een aantal agendapunten is doorgeschoven naar de volgende vergadering, o.a. de beantwoording van de schriftelijke vragen van de ChristenUnie over uitgeprocedeerde asielzoekers en de werkwijze van de afdeling werk, inkomen en zorg.
Vragen
D66 had vragen over het op straat zetten van een jongere uit het YMCA-project en over het feit dat het college de stichting Karpatula niet wilde betrekken bij de ontwikkeling van een voedselbank. Het college lijkt terug gekomen te zijn op deze laatste beslissing. Inmiddels is het stichtingsbestuur zo geprikkeld dat het maar de vraag is of ze nog wel willen deelnemen.
Opmerking
De vertegenwoordiger van de Stadspartij maakte de commissie opmerkzaam op een bericht uit Hoorn. Hier schijnt het raadsbesluit te zijn genomen om zwervers en dak- en thuislozen een treinkaartje richting Den Helder te geven om daar maar onderdak te zoeken in het Daklozenpension, want men achtte het niet wenselijk in eigen omgeving een dergelijke voorziening te creëren. Dit lijkt te ongelooflijk, maar er waren meerderen van dit bericht op de hoogte. Het laat dan in elk geval zien wat gewestelijke samenwerking waard is. Voorgesteld werd om dit op burgemeestersniveau te overleggen.
Integrale begrotingsbespreking
In het kader van de begrotingsbehandeling was er donderdagavond een bijeenkomst met alle raadsleden gepland voor een integrale, inhoudelijke discussie, ter vervanging van de besprekingen in alle commissies. De opkomst van raadsleden was tamelijk bedroevend. Eerst werd dit geweten aan het aanvangstijdstip (19.30) en werd er gewacht tot 20.00. Dit leverde weinig verbetering op. Dit in tegenstelling tot de vertegenwoordiging vanuit het ambtelijk apparaat. Ook nu voelde ik me hier verlegen mee, een soort plaatsvervangende schaamte.
Ongunstige wijzigingen
Wethouder Bais deelde mee dat de begroting in ongunstige zin moet worden bijgesteld als gevolg van de septembercirculaire (bijstelling van het financiële rijksbeleid). Dit kost ons 350.000 euro structureel als gevolg van een dalend inwonertal, dalende werkloosheid en ondervertegenwoordiging van jongeren. Daarnaast is er een extra heffing in het kader van veiligheidsrisicogebied van 101.000 euro en ook moet bekeken worden wat de wachtgeldverplichtingen worden van interim-wethouders.
Volgens de VVD waren deze bijstellingen zo ingrijpend dat men zich eerst intern wilde beraden over de eigen voorstellen. Meerderen dachten hier zo over en de vergadering werd met een ½ uur gesloten. Voor de fractie van de ChristenUnie had het inhoudelijke debat over de begroting wel plaats kunnen vinden. De bijstellingen hebben vooral invloed op de mogelijkheden voor nieuw beleid. Prioriteiten stellen in de huidige begroting had wellicht ruimte kunnen bieden. Die discussie zal nu wel begin november plaats gaan vinden.
Werkplancommissie
Vrijdag was er een eerste verkennende bijeenkomst van de werkplancommissie. De bedoeling hiervan is een voorstel voor te bereiden voor het bestuur van de komende periode. Het was een kort, constructieve bijeenkomst. We hebben de indruk dat we niet heel lang of heel veel hoeven te vergaderen. Er was veel eenduidigheid. Inmiddels zijn ook de fractievoorzitters bij gepraat door de informateurs. Ook hier wordt vlot gewerkt.
Mediabelangstelling
Er blijkt veel belangstelling vanuit de media voor de oplossingen rondom de energieafsluitingen. Zowel mensen die zonder energie of water zitten zijn geïnterviewd als betrokken raadsleden. De instanties die beschikken over gegevens van mensen zonder deze voorzieningen zijn echter met herfstvakantie. Het kan dus nog wel even duren voor er daadwerkelijk gesaneerd kan worden. Dat is jammer.
Archief > 2005 > oktober
- 31-10-2005 31-10-2005 18:23 - Algemene beschouwingen begroting 2006
- 31-10-2005 31-10-2005 18:17 - Verslag tot 30 oktober 2005
- 22-10-2005 22-10-2005 07:41 - Verslag tot 23 oktober 2005
- 19-10-2005 19-10-2005 20:56 - Welkomstwoorden bij de installatie van Burgemeester Faber.
- 17-10-2005 17-10-2005 18:40 - Verslag tot 16 oktober 2005
- 08-10-2005 08-10-2005 20:52 - Verslag tot 9 oktober 2005
- 06-10-2005 06-10-2005 22:28 - Afronding werkzaamheden Onderzoekscommissie ORW.