Verslag tot 1 maart 2009
Vacuüm of oog van de orkaan
De afgelopen tijd leken we in een soort vacuüm te verkeren: alles wachtte op de uitkomst van het mediation-traject. Achteraf voelt het meer als een verblijf in het oog van een orkaan. Na een beladen vergadering was het de rest van de week moeilijk om weer gewoon de draad op te pakken in afwachting van de uitkomsten van het onderhandelingstraject dat nu ingezet is.
Debat
Zowel de burgemeester als de oppositie hadden graag het debat aangegaan binnen de raad. De coalitie vond dit echter niet nodig, hoewel zij altijd de mond vol hebben over "debat in de raad" en had vooraf gaande aan de raadsvergadering zijn standpunt al bekend gemaakt. Tevens deed de PvdA voorzitter een voorzet voor de afhandeling. Naar woensdag bleek, was dit het voorstel waarmee de commissaris van de koningin naar Den Helder was afgereisd.
Beslotenheid en stilte
Verder had de commissaris niet veel te vertellen tijdens het besloten deel omdat de inhoud van het mediationtraject onder de geheimhouding bleef vallen. Niemand had toestemming gegeven om de inhoud ervan openbaar te maken. We hebben vragen gesteld over de vervolg van dit proces opdat we hierover in het openbare deel met elkaar van gedachten konden wisselen.
Gauw wegwezen
Tijdens het openbare deel werd eerst de coalitie het woord gegund: zakelijk en weinig betrokken werd geconstateerd dat de burgemeester te veel fouten had gemaakt (PvdA), de wethouders volledig gesteund werden door de coalitie (VVD) en het vooral een persoonlijk drama voor de burgemeester, maar bovenal voor de stad was (CDA). Nu op naar de meest geruisloze methode om afscheid te nemen. Het voorstel van de commissaris van de koningin kon daartoe mooi als leidraad dienen, met dien verstande dat er nooit meer op het huis geboden zou mogen worden dan de huidige taxatiewaarde.
Incompetent bestuur
Namens de ChristenUnie heb ik het vooral gehad over de bestuurscultuur die er heerste (niet alleen in het stadhuis, maar meer als algemeen probleem) waardoor er ruimte geboden is voor zowel de hulpvraag als het declaratiegedrag. Hoewel ik dit geen van beide goedkeur, heb ik wel namens de fractie van de ChristenUnie betoogd dat beide zaken onder verantwoordelijkheid van het college vielen en dat zij daarmee politiek verantwoordelijk zijn. Er zijn wethouders om minder afgetreden, maar dezen bleven zitten en vanzelfsprekend ging de coalitie niet mee in moties die tot doel hadden het college (of individuele wethouders) weg te sturen. Ik vind dat zowel de individuele wethouders als het complete college erg incompetent heeft gehandeld. Ook zijn er onvoldoende zorgvuldig adviezen verstrekt, dan wel is er niet geluisterd naar adviezen.
Vertrouwensvraag
Dat de directie hierin ook een rol heeft gespeeld, bleek wel uit het feit dat wethouder Fritzsche toe moest geven dat de vertrouwensvraag niet als eerste vanuit het college is gesteld. Bijzonder was ook de vraag van een ambtenaar aan één van de raadsleden (in de wandelgangen) of hij degene was die de declaraties naar de pers had gestuurd. Die declaraties zijn op erg onzorgvuldige wijze aan de openbaarheid prijs gegeven. We hebben hierin vergelijkingsmateriaal met een zelfde vraag naar aanleiding van de waarnemingsperiode van onze vorige burgemeester. Toen duurde het ongeveer 3 maanden voordat er iets openbaar gemaakt werd. Ik ben een warm voorstander van openbaarheid van bestuur, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren. Nu heb ik de indruk dat dit declaratiegedrag en de suggesties die hieronder lagen een prima rookgordijn waren ter camouflage van het college-handelen.
Oude woorden
Ik ben mijn betoog begonnen met een citaat uit Jesaja over rechtvaardige bestuurders en eerlijke leiders. Dat was, naast een aantal steekwoorden, ook het enige dat ik had opgeschreven. Onderweg naar het spreekgestoelte vroeg ik me af wat ik in vredesnaam over de situatie zou moeten/willen zeggen. Toen ik klaar was, werd dit met applaus beloond maar ik vroeg me af wat ik nu exact gezegd had. We hadden van te voren dringend gebeden om wijsheid in datgene wat we aan zouden voeren. Ik heb me tijdens het spreken bijzonder geleid en gesteund gevoeld.
Bewogen
De burgemeester had graag met de raad in debat gegaan, maar omdat de uitslag al vast stond heeft hij hier van afgezien. Ik vond zijn optreden van een hogere kwaliteit dan dat van de wethouders en had beklag met zijn partner. Ook Kieskees.nl had hier oog voor en refereerde aan de tranen van Moniek, wat hem op een denigrerend gesnuif van mijn linkerburen kwam te staan.
Arrogantie van de macht
Al met al te triest voor woorden. D'66 had het over de arrogantie van de macht en ik deel die mening. De coalitie had geen enkele behoefte aan een debat of ingaan op argumenten. Ook iedere zelfreflectie ontbrak bij zowel de coalitie als het college. Ik kan me dan ook wel voorstellen dat SP en de Stadspartij verdere deelname aan de gemeenteraadsvergaderingen verloren moeite en tijd vinden. Toch is dat voor de ChristenUnie niet de weg. Wie zal dan nog het signaal afgeven dat het anders moet in het lokale bestuur als we als oppositie allemaal weg blijven? Zolang het me gegeven is, blijf ik als volksvertegenwoordiger het belang van deze stad verdedigen.. Dan maar als luis in de pels. J
PVV
(Volgens een artikel in de krant was de PVV van mening dat als zij deel genomen hadden aan de gemeenteraad er een andere uitkomst zou zijn. Volgens mij gaat het gewoon om meerderheden in de raad en hangt het dus gewoon af van het aantal stemmen/zetels. Vaak wordt gemord over het grote aantal kleine partijen dat geen vuist kan maken, maar de verhouding is gewoon 18 raadsleden voor de coalitie en 13 voor de oppositie, hoe die ook verdeeld zijn. De bedoeling is dan dat er in elk geval overleg is en dat standpunten van de oppositie op hun waarde gewogen worden en eventueel verwerkt worden. Deze coalitie heeft zich op het standpunt gesteld dat niets van de oppositie de moeite van het bespreken waard is. Vanuit die optiek is het veel belangrijker dat er de komende periode niet een paar grote partijen zijn die niet naar de rest willen luisteren, maar een flink aantal kleinere partijen dat inhoudelijk overleg noodzakelijk maakt. Dan is er pas sprake van democratie. Dat zou dan kunnen leiden tot een zgn. afspiegelingscollege. Daarmee is Den Helder, in mijn ogen, het beste gediend.)
VVD
Werkelijk groots vond ik de opstelling van 2 VVD-raadsleden aan het einde van de avond toen zij uitspraken zich vooral te ergeren aan de opstelling van het college en meer in het bijzonder aan de VVD-wethouders. Dat zij daarna niet meestemden met de moties tegen de wethouders en/of het college kan ik me ook wel voorstellen. Dat staat wel heel ver af van het fractiestandpunt.
Gewone politiek
Hoewel bijna niet voor te stellen, zijn er ook nog andere zaken die onze aandacht vragen.
We hebben een bijeenkomst gehad waarin we gesproken hebben over de volgende bestuursperiode. Het was een goede avond waarop we flinke stappen gezet hebben, op weg naar de toekomst. Hoewel die natuurlijk altijd ondergeschikt blijft aan onze hemelse Toekomst. We zien er vol vertrouwen naar uit.
Asielzoekers
Regelmatig hield ik u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het asielzoekersgezin, dat uiteindelijk toch Nederland moest verlaten. Via een zusterorganisatie proberen we hen enige bescherming te bieden in hun thuisland en af en toe is er contact. Het is moeilijk voor hen om weer een levenswijze op te bouwen. Alles is erg veranderd.
Het gezin is weg, maar de afhandeling hier in Den Helder is nog steeds geen feit. Samen met een aantal andere partijen hebben we hier als fractie schriftelijke vragen over gesteld en daarnaast was ik in overleg met Vluchtelingenwerk Nederland over een chronologisch feitenrelaas, door hen opgesteld, dat dan als onderlegger zou kunnen dienen om opnieuw vragen te stellen, dan wel een interpellatie te houden. Immers de uitbater moet wel betaald worden en mag geen slachtoffer worden van de gang van zaken.
Inmiddels heeft Vluchtelingenwerk Nederland besloten om terug te komen op haar schriftelijke toezeggingen en ons geen feitenrelaas te doen toekomen. Dat maakt het wel weer heel lastig om op een behoorlijke wijze onze bestuurlijke taken te volbrengen en belangen te behartigen. We zullen met de andere partijen overleggen hoe hier mee om te gaan.
Gemeentezijn
Morgen is het weer zondag en omdat het de eerste van de maand is, is er na afloop weer koffiedrinken. Op zo'n dag komen alle facetten van het gemeentezijn aan bod. Tijdens de eredienst als gemeente onder het Woord van God en na de dienst met elkaar aan het woord over van alles en nog wat. Een geweldig tegenwicht voor de hectiek van alle dag.
Archief > 2009 > februari
- 28-02-2009 28-02-2009 19:31 - Verslag tot 1 maart 2009
- 21-02-2009 21-02-2009 16:30 - Verslag tot 22 februari 2009
- 21-02-2009 21-02-2009 08:48 - Positie wethouder financiën Den Helder onzeker
- 14-02-2009 14-02-2009 21:44 - Verslag tot 15 februari 2009
- 13-02-2009 13-02-2009 19:39 - NIET GOED? GELD.....
- 07-02-2009 07-02-2009 19:45 - Verslag tot 8 februari 2009
- 01-02-2009 01-02-2009 01:00 - Verslag tot 1-2-2009