Verslag tot 8 februari 2009
Een Franciscaanse zegening:
Mag God je zegenen met ongerief,
Bij gemakkelijke antwoorden, halve waarheden
En oppervlakkige vriendschappen,
Zodat je diep vanuit je hart mag leven.
Mag God je zegenen met woede,
Bij onrechtvaardigheid, onderdrukking
En uitbuiting van mensen
Zodat je voor rechtvaardigheid, vrijheid en vrede mag opkomen......
Deze Franciscaanse zegening kent nog een aantal strofen, maar deze twee waren afgelopen maandag wel van toepassing tijdens de raadsvergadering. Een beetje cynisch kun je zeggen dat ik die avond rijk gezegend werd, want ik was toch boos!
De agenda van de raadsvergadering kende slechts 3 punten: verordening op de klachtafhandeling, de ontwikkeling van het Multifunctioneel centrum in Nieuw Den Helder en het (deel)bestemmingsplan kop Beatrixstraat en Californiëstraat.
Boos
Mijn boosheid richtte zich vooral op de afhandeling van dit laatste punt. Bij de commissiebehandeling was aangegeven dat het zwaartepunt van het debat over deze bestemmingsplannen de parkeerproblematiek betrof. Dat betekent niet dat er niet over andere onderdelen gesproken zou mogen worden tijdens de raadsvergadering. Een aantal fracties had wat andere opmerkingen en na een paar woordvoerders vond ineens een raadslid van de PvdA dat de bespreking gestopt kon worden en overgegaan tot stemming omdat het onderdeel "parkeervisie" toch uit het bestemmingsplan was gehaald en op een ander moment besproken zou worden. Hij deed een ordevoorstel hiervoor en de coalitie stond al met de vinger in de lucht om dit te accorderen. De voorzitter ging gelukkig in overleg met de griffie en toen mocht in elk geval de eerste instantie nog afgemaakt worden. Ik vond het ongehoord om op deze manier te proberen een democratisch proces ongedaan te maken. Ik werd er verschrikkelijk kwaad om, vooral omdat de fractievoorzitter wat bête lachend zijn schouders ophaalde en gebaarde dat hij geen invloed had op dit fractielid. Ik heb hem er als fractievoorzitter op aangesproken, maar dat deerde hem niet. Onderdeel van een bestemmingsplan moet zijn een exploitatieopzet. Die lag er nu onder en bestond uit 2 regels: "uitgaven €18 MIO en inkomsten derden €18 MIO). Ik vroeg nog aan Willem of hij deze exploitatieopzet gezien had, maar het kwam hem onbekend voor, wat mij niet verbaasde. Hij is gewend aan degelijker cijfermateriaal. Deze coalitie is zo gebrand op het zetten van "landmarks" dat de financiële onderbouwing voor hen van volstrekt ondergeschikt belang is en bij besluitvorming er niet toe doet. Volgens mij wordt onze lijfspreuk de komende tijd: "ook zonder internationale financiële crisis stevent Den Helder met dit bestuur wel af op een faillissement." Ik heb er wel moeite mee, ik gun deze stad een beter lot.
Soap
De komst van het multifunctionele centrum in Nieuw Den Helder is eigenlijk opnieuw een PvdA-soap. Eerst al in de commissie bestookte de PvdA de eigen wethouder met allerlei opmerkingen en verzoeken om zekerheidsstellingen voor na 10 jaar. Overigens zonder zich echt druk te maken over de financiering. Na gedegen antwoord van de directeur van WSDH waren de mogelijke financiële vragen wel beantwoord, maar tijdens de raadsvergadering mocht hetzelfde PvdA-lid de commissievergadering best overdoen met ongeveer gelijkluidende vragen. Het enige van belang was dat het college een garantstelling wilde verstrekken aan de coördinator van het MFC, de HVBWS. Het bedrag hiervoor is echter niet bekend. Garantstelling betekent risico lopen, dus je kunt pas besluiten als je weet voor hoe veel. Bovendien moet de gemeente bijdragen aan de financiering van de bouw (heel logisch), maar dat gaat via oneigenlijke middelen. Ook dat zou een punt van zorg moeten zijn. De invulling van het gebouw is voor de ChristenUnie punt van zorg. De oorspronkelijke opzet en doelstelling is volkomen los gelaten, nl. die van huiskamer van de buurt. In plaats daarvan wordt het een brede welzijnsinstelling waarin vooral plek is voor professionele organisaties. Kleinere groeperingen, zoals de Etnische minderheden, zijn afhankelijk van de ruimte die ze kunnen claimen bij de HVBWS en dat is volgens ons een verkeerde opzet. Nadat de PvdA zich behoorlijk duaal had opgesteld, besloot men alsnog, zonder duidelijke antwoorden, toch voor dit voorstel te stemmen. Als fractie van de ChristenUnie hebben we tegen dit voorstel gestemd omdat juist de financiering en de invulling punten van zorg zijn.
WMO
PDH probeerde via een motie de komst van een WMO-participatieraad voor 1 maart af te dwingen. Deze motie werd niet over genomen omdat het onderwerp binnenkort aan de orde is tijdens een commissievergadering o.a. op verzoek van het CDA en omdat het praktisch niet haalbaar is.
Vreemde motie?
Daarnaast was er een motie, vreemd aan de orde van de dag, opgesteld door de gezamenlijke oppositiepartijen waarin gelijkwaardige informatie werd bepleit voor zowel oppositie als coalitie t.a.v. het mediation traject en een informatietraject vooraf gaand aan bekendmaking door de CdK aan de pers. Na enige wijzigingen werd deze motie raadsbreed ondersteund. De pers was hier vanzelfsprekend niet zo blij mee, maar ik vond het wel noodzakelijk. Ik heb de situatie rond het Tops-rapport mee gemaakt en dat ongelooflijk beschadigend gevonden.
Oppositieoverleg
De motie was tijdens een bespreking van de oppositie vooraf gaand aan de raad tot stand gekomen. Deze bespreking was geïnitiëerd door de Stadspartij. In zijn aankondiging noemde de fractievoorzitter ook mogelijkheden om gehoor af te dwingen bij de coalitie. Bijv. een maandlang weg blijven van de raadsvergaderingen. Hoewel we onderkennen dat op dit moment er een duidelijke tweespalt is tussen coalitie en oppositie, vinden we dit als ChristenUnie onvoldoende reden om tot zulke drastische maatregelen over te gaan. Hoewel een kleinere partij, leeft bij ons het Calimero-gevoel niet erg. Onze plek in de raad is een gegeven en vanuit die positie geven we ons signaal luid en duidelijk af.
Actie
Volgens het commentaar in de krant zou massaal wegblijven een opvallende actie zijn, die beter "gehoord" wordt dan het tegengeluid van de oppositie in de raad omdat er toch maar een handvol mensen op de tribune zit. Ook het wegblijven zou dan immers alleen geregistreerd worden door diezelfde handvol mensen, dus blijft het voor ons hooguit een optie als al het andere faalt of wanneer we in gewetensnood komen en dat is toch situatie afhankelijk, niet standaard.
Nieuws
Politieke activiteiten leveren natuurlijk niet altijd aantrekkelijk media-nieuws op al valt het mij wel op dat ons verslag goed gelezen wordt. Ik krijg regelmatig reacties hierop. Deze week viel zelfs deze bron van berichtgeving enigszins weg omdat ik een hardnekkige computerstoring heb. via een by-pass kan dit bericht toch de deur uit.
Geheim
De CdK heeft gehoor gegeven aan de motie om de raad eerst in te lichten alvorens naar buiten te treden. Het was wel non-informatie, maar toch ...Immers hij had nog niets te vertellen en dat had ik ook niet verwacht. Ik verwacht niet eerder dan na 11 februari nieuws. Op die dag is er een groot havensymposium en dat wil je toch niet "bezoedelen" met de uitkomsten van het mediationtraject. Volgens de CdK is 3 á 4 weken een normaal tijdsbeslag voor zo'n traject. Dat had je dan toch ook van tevoren kunnen zeggen? Inmiddels is de naam van de mediator bekend geworden. We weten in elk geval zeker dat dit niet bij de raad vandaan komt, want daar was niet eens bekend dat het om een vrouwelijke mediator ging, laat staan hoe ze heette.
Vooraf gaande aan de besloten bijeenkomst was er onenigheid over de aanwezigheid van de fractieassistenten. Volgens de verordening hebben zij recht op dezelfde informatie als raadsleden. Het was dan ook niet terecht om hen weg te sturen. Ik kon daar alleen vrede mee hebben nadat de directie ook weg gegaan was, op initiatief van D'66. Ook dit was in feite niet terecht omdat ambtenaren ook aanwezig mogen zijn bij besloten bijeenkomsten. Ze hebben geheimhouding gezworen. Het college was ook niet aanwezig en dat was in elk geval winst.
Klucht
De motie waarin de coalitie verzocht om een soort hulpverleningstraject was verstrekkender dan een mediationtraject. De CdK bemoeit zich alleen met het mediationtraject. Alles wat daarbuiten valt moet de raad zelf oppakken. Daar lijkt weinig behoefte aan. Ik merkte dat men voor de microfoons al inzet op een schuldige en het vrijpleiten van anderen. Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling.
Gelukkig!
Als ik geen helder beeld zou hebben waar ik mijn (H)heil moet zoeken, zou ik er erg moedeloos en somber van worden. Nu verheug ik me op de zondag en de ontmoeting met mijn Heiland en mijn broeders en zusters.
Archief > 2009 > februari
- 28-02-2009 28-02-2009 19:31 - Verslag tot 1 maart 2009
- 21-02-2009 21-02-2009 16:30 - Verslag tot 22 februari 2009
- 21-02-2009 21-02-2009 08:48 - Positie wethouder financiƫn Den Helder onzeker
- 14-02-2009 14-02-2009 21:44 - Verslag tot 15 februari 2009
- 13-02-2009 13-02-2009 19:39 - NIET GOED? GELD.....
- 07-02-2009 07-02-2009 19:45 - Verslag tot 8 februari 2009
- 01-02-2009 01-02-2009 01:00 - Verslag tot 1-2-2009