Terug van weg geweest

vrijdag 28 september 2007 20:51

Samen met echtgenoot genoten van 14 dagen Ierland bij bijna tropische temperaturen. Thuis gekomen merkte ik dat het in de landelijke politiek behoorlijk rommelde, maar dat het lokaal rustig was. Zo rustig dat er zelfs niet te vergaderen viel.

De nieuwe week begon met de viering van het Heilig Avondmaal in onze kerk. Een goed begin voor een nieuwe vergaderperiode.

Erfgoed à la carte
Smaakvolle geschiedenisleskisten. Daarover ging het maandagmiddag in Fort Kijkduin. De Groene Poolster kent zijn leskisten, maar nu zijn er voor het vak geschiedenis voor de basisschool ook leskisten ontwikkeld. Er zijn er al 3 klaar en er volgen er nog 6. De kisten bevatten per tijdvak ontzettend leuke onderdelen, zoals een “vertelplaat”, liedjes en een verhaal dat zich afspeelt in het betreffende tijdvak en in Den Helder gesitueerd. We kregen een voorproefje en het smaakte naar meer. Er is een website: www.erfgoedalacartedenhelder.nl

Historie of “story”?
Maandagavond was er alleen een SOB vergadering met een korte agenda. Toch leverde dat nog de nodige commotie op. Een onderwerp was subsidieverstrekking voor onderhoud historische panden/elementen. Een van de onderwerpen was de toren van de Waterstaatskerk aan de Weststraat. Er bestaat oude wetgeving dat torens op kerken eigendom zijn van de gemeente en daarmee is het onderhoud ook de verplichting van de gemeente. Volgens wethouder Boskeljon was dit slechts een “story”. Hij had dit dezelfde middag pas vernomen vanuit de ambtelijke organisaties. Desondanks werd het subsidieverzoek besproken. Het CDA gaf aan alleen over adequate besluiten te willen spreken en dit werd door de commissie overgenomen. Bleef natuurlijk wel de verbazing dat nu ineens de torens geen gemeentelijk eigendom zijn, terwijl de betreffende kerk ook geen eigenaar lijkt te zijn van de toren. Als die nu instort of omwaait kon er wel eens een vervelende discussie ontstaan. We hopen op snelle informatie.

Wijkschouw
Dinsdagavond werd er in de Schooten een  bijeenkomst georganiseerd voor bewoners en andere belangstellenden. Men kreeg uitleg over de werking van het beeldkwaliteitsplan voor het beheer van de openbare ruimte. Vervolgens ging men in groepjes op willekeurige plekken het geleerde in praktijk brengen. De uitkomsten hiervan worden geïnventariseerd en vergeleken met de doelstellingen vanuit de BOR voor dit gebied. De algemene tendens was dat de Schooten er zowel qua groen als technische staat van onderhoud goed uitziet.

Stadshart en zo
Woensdagavond was er een informele bespreking over de ontwikkelingen in het Stadshart. Zeestad BV/CV, Projectontwikkelaars en Riek Bakker hebben een gebiedsconcept ontwikkeld voor de prioritaire ontwikkelingsgebieden. Nu wilden ze van de raad weten of de hierin voorgestelde visie ook door de raad wordt gedeeld.
Als inleiding werd ons verteld dat:
-de raad wel verantwoordelijk is, maar dat de projectontwikkelaars de risico’s nemen. Als zij dat durven, moet de raad niet achter blijven
-de raad mag niet op detailniveau willen beslissen, dus niet zeuren over molens op het Molenplein

Het gebiedsconcept zoals dat nu is opgesteld gaat ervan uit dat Willemsoord een open, bruisend stadsdeel wordt met alle aspecten hiervan, dus inclusief wonen; het winkelbestand geconcentreerd wordt in het zgn. “haltermodel”en de stad intiem en groen moet worden.

Echter het stadspark lijkt er voorlopig niet te komen (2 à 3 jaar) en volgens de directeur van Zeestad BV/CV kan de brandweerkazerne het beste nog een poos blijven staan en verhuurd worden.

Het gebiedsconcept zegt niets over de havenontwikkeling. Het blijkt dat men dit als een erg complexe materie ervaart waarvoor een eigen traject gevolgd moet worden.

Na deze inleidingen volgden reacties. Voor de ChristenUnie is uitgangspunt voor de ontwikkeling de Structuurvisie, zoals vastgesteld. Dit moesten we uit onze koppen zetten, dat was achterhaald en men had uit de structuurvisie alleen de intentie gedestilleerd. Mevr. Bakker staat bekend om haar gespierde taal: het was mij wat te gortig.

De projectorganisatie lijkt weinig oog te hebben voor de genomen raadsbesluiten en heeft alvast stevige standpunten ingenomen. Uit de heftige reacties bleek dat men ook niet de behoefte heeft om e.e.a. aan te passen.

Vervolgens vertelden projectontwikkelaars dat ze wel wilden onderzoeken wat de belemmeringen voor woningbouw op de Rijkswerf zouden kunnen zijn. Deze belemmeringen zouden dan opgelost kunnen worden.
Ik ben veel meer benieuwd wat het effect van mogelijk woningbouw op onze havenontwikkeling is. Jammer genoeg gaat de samenhang tussen de haven en de beide andere gebieden ontbreken. Totdat hierover duidelijkheid is, zouden we absoluut geen woningbouw op de Oude rijkswerf moeten toestaan. Immers we hebben al een industriehaven verloren vanwege woningbouw, dit zou ons met de rest van de haven niet moeten overkomen. We hebben 1 haven en heel veel mooie plekken waar woningbouw te realiseren is, maar voorlopig niet op de ORW wat de ChristenUnie betreft.

« Terug