Politiek verslag week 38
Rustig
Lekker rustig was het op deze maandagavond aangezien er geen commissievergaderingen waren. Het kan dus ook zonder haastwerk, ware het niet dat ik nog een late vergadering van m’n werk had en evengoed me dus moest haasten. Maar goed, half tien ving de raadsvergadering aan. Meteen ook weer wat punten van kritiek hierop gehoord waar ik me wel in kan vinden: Of de raadsvergadering in zulke voorkomende gevallen niet vervroegd zou kunnen worden naar een uur of acht. Dat zal iets voor de voorbereidende commissie (agendacommissie?) zijn.
Kadernota detailhandel
Belangrijkste punt van de avond was de detailhandelnota. Hierin wordt, al dan niet betuttelend, de (hoofd!)lijnen weergegeven met betrekking tot de detailhandel. Titel van het stuk refereerde aan de gewenste kwaliteit en dynamiek van de detailhandel in Den Helder. Iets waar de Nota zelf niet echt in uitblonk als ik eerlijk was. Kwaliteit en dynamiek kun je alleen leveren als je dat met een voldragen doel doet. Dit was in deze nota niet echt het geval. Er waren nog teveel spanningsvelden en onduidelijkheden, ook in mijn ogen. Daarom ook, mede gesteund door de samenvattende uitspraak van de commissie waarin deze nota behandeld was, verzocht ik dan ook om verwijdering van dit stuk van de agenda met de voornoemde motivering. Dit werd oppositiebreed gesteund, maar helaas vond de coalitie dit niet. Argument was dat het een goede nota was….. dat is in mijn ogen geen argument, maar goed, dit is politiek en in dat opzicht telt het recht van de meerderheid. Dat is democratie! Gelukkig had ik daar wel op gerekend, dus ook een verwoording van mijn bezwaren en bevindingen over deze nota had ik opgetekend.
Als we kwaliteit willen en eisen, en levendigheid voorstaan, dan moeten we daar ook voor gaan. Of het nu voor de reeds gevestigde ondernemers is, of voor diegenen die hier graag een onderneming willen beginnen. Deze nota voorziet hier grotendeels in, echter, er zijn nogal wat tegenstrijdigheden terug te vinden. Tegenstrijdigheden die vooraf al voorkomen dienen te worden en niet halverwege het uit te voeren beleid aangepast behoren te worden. Als er op het moment van bespreking in de commissie al duidelijk is dat zaken elkaar tegenspreken of onvolledig dan wel niet duidelijk zijn, dan moet daar NU actie op ondernomen worden. Niet later. Een stuk ligt bij de Raad ter vaststelling. Je geeft daarin aan voor of tegen te zijn. In dit geval kon ik niet anders dan tegen zijn daar het stuk niet voldragen was.
Krek, dat is ‘t!
Dat is volgens mij de slogan van het “kamperen bij de boer”, maar bij niemand van de politieke partijen bemerkte ik eenzelfde gevoel als het ging om de Nota Kamperen bij de Boer. Want deze nota was meer van: Krek, dat is ’t niet!
En waarom niet? Boerencampingeigenaren wensten graag de 25 kampeerplaatsen die de Stichting Vrije Recreatie adviseerde, een stichting die in mijn ogen kijk op dit soort zaken behoort te hebben. Het college stelde 15 plaatsen voor, gebaseerd op… niets.. De coalitie kwam met een amendement dat voorzag in 20 plaatsen: Krek, dat is ’t bijna! zou ik haast zeggen. Doe nou gewoon die 25 plaatsen, want het enige argument van de gemeente was dat het dan te grootschalig zou zijn en een camping zou worden in plaats van een boerencamping met kleinschalige kampeermogelijkheden. Wat is grootschalig en wat kleinschalig is dan de vraag. Nergens kwam überhaupt een (verdere) motivatie naar voren over het waarom van de 15 of 20 plaatsen. De wethouder nam het amendement van de coalitie zondermeer over.
Dat kamperen bij de boer gereguleerd dient te worden lijkt mij duidelijk, en daarom was ik ook niet tegen het voorstel op zich. Het amendement van een deel van de oppositie voor 25 plaatsen steunde ik dan ook van harte, maar op mijn vraag of de coalitie hier dan ook in mee wilde gaan werd niet of ontkennend geantwoord, wat ook weer tot uiting kwam in bij het indienen van het amendement.
Kortom: Krek, wat was ‘t! (voor wat betreft dit agendapunt)
Prinsjesdagontbijt
Dinsdag traditiegetrouw al weer voor de vierde keer het Prinsjesdagontbijt. Sinds het ontbijt in 2004 voor het eerst georganiseerd werd is de animo met stijgende lijn toegenomen. Dinsdagochtend om zeven uur was het onderdek van de Schorpioen met ca. 55 man en vrouw flink bemand. Een ochtend met informatie, zang, gebed en natuurlijk ontbijt! Zoals elk jaar weer fantastisch verzorgd door De Kampanje en uitstekend georganiseerd door het Comité Prinsjesdagontbijt. Bent u volgende jaar ook van de partij? U bent van harte welkom. Meer informatie kunt u eventueel via ons verkrijgen.
Nieuwbouw bezoekerscentrum Mariëndal
In de raadsvergadering van 27 augustus jl. kwam naar voren dat de nieuwbouw van het bezoekerscentrum Mariëndal verschoven was. Ik heb naar aanleiding hiervan toen enkele vragen richting college gesteld. Deze zijn echter op de een of andere manier nooit aangekomen aldaar. Dus deze week maar opnieuw verstuurd. Tot mijn verbazing trof ik een of twee dagen daarna een uitgebreid artikel in de Helderse Courant aan hierover. Hoofdzaak was dat de bouwkosten enorm gestegen waren en dat men bang was dat bij openbare aanbesteding de raming ruimschoots overtroffen zou worden. Dat zou inderdaad het geval kunnen zijn indien er een verzadigde (bouw)markt zou zijn. Het kan dan namelijk voorkomen dat bouwbedrijven een overvolle orderportefeuille hebben en alleen inschrijven op een werk met een behoorlijke kop op de werkelijke kosten. Een werk wordt over het algemeen, met de huidige veelgebruikte aanbestedingsvormen, aangenomen op basis van de laagste inschrijfprijs. Hoe hoger je prijs, hoe lager de kans dat je het werk aanneemt en dus maken mag. Door de prijs hoog in te zetten loop je als drukbezette bouwer minder kans om het werk gegund te krijgen. En mocht dit onverhoopt wel het geval zijn, dan heb je er in elk geval een hele goede prijs voor staan! Dat is de marktwerking. Helaas ken ik de ins en outs niet als het gaat om bouwkundige projecten, maar ik kan me wel enigszins verplaatsen in de gedachtegang om de aanbesteding uit te stellen. Vraag is natuurlijk alleen: voor hoelang en zullen de kosten afnemen als we het op een later tijdstip aanbesteden? Er is immer geld voor verstrekt door de gemeenteraad en bij een reeds op voorhand te verwachten hogere kostprijs zal de gemeenteraad opnieuw een voorstel voorgeschoteld moeten krijgen ter goedkeuring. Ik moet me er in ieder geval nog goed in verdiepen om mijn mening hierover te kunnen vormen. Daarover hopelijk later meer!
Nieuwe week
Aankomende maandag, 24 september, zal er slechts één commissievergadering gehouden worden, en wel van de commissie Stadsontwikkeling en Beheer. Hierin zal onder andere besproken worden over het al dan niet verlenen van een tweetal kredieten ten behoeve van het onderhoud van gemeentelijke monumenten. Tevens ligt er een voorstel ter bespreking van Progressief Den Helder omtrent het verharden van een aantal wandelpaden in De Schooten. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur. Er zijn dus geen overige commissies en er zal ook geen raadsvergadering zijn!
Terug van weggeweest
Na enkele weken zonder een teken van leven van Tjitske weer van haar vernomen dat zij en haar man veilig en wel, en hopelijk heerlijk uitgerust, teruggekeerd zijn van hun welverdiende vakantie!
Dat betekent dat we weer dubbel bemand/bevrouwd zijn! Kom eens langs op een avondje “Helder Beraad” om kennis te maken met bestuurlijk Den Helder en haar raadsleden. Dat kan door gewoon langs te komen op een maandagavond of door u aan te melden als “Gast van de Raad” via de website van de gemeente Den Helder. U kunt ons meestal voorafgaand aan de commissie- of raadsvergaderingen vinden in kamer 008 in het stadhuis (tegenover het digitale informatiepaneel).
Introductiecursus ChristenUnie
Als u lid bent van de ChristenUnie dan zal een dezer dagen een flyer bij u op de mat vallen met daarin een uitnodiging om een introductiecursus ChristenUnie te volgen. Deze zal gehouden worden op 27 oktober a.s. en zal de meeste basisvragen omtrent (christelijke) politiek proberen te beantwoorden. Hoe werkt lokale politiek in het algemeen? Wat is christelijke politiek? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen het CDA, de SGP en de ChristenUnie? Onze eigen burgemeester, Dhr. S. Hulman, is bereid gevonden als gastdocent op te treden en daar zijn wij hem natuurlijk zeer dankbaar voor! Van het landelijk partijbureau van de ChristenUnie zal Erik van Dijk als docent optreden.
Van half tien tot half vier bent u van harte welkom, voor een lunch wordt gezorgd, maar meldt u wel via onze secretaris aan want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!
Kijk op onze website of in de folder voor meer informatie!