Verslag tot 2 november 2014

Tjitske Bierstekerzondag 02 november 2014 12:22

Zoals verwacht duurde de commissievergadering B&M van afgelopen maandag niet heel lang. Al gaf het initiatiefvoorstel van fractie Vermooten nog wel stof tot discussie. Hij wil graag 2 commissieleden benoemd hebben om hem bij het raadswerk te ondersteunen. Dit zijn mensen die eerder commissielid bij HO! waren en met hem mee zijn gegaan. Tegenstanders wezen op de toename van kosten als er steeds meer commissieleden worden benoemd., maar die zijn er niet. Immers alleen de commissieleden die aanwezig zijn, worden betaald. Al wil je er 100 benoemen, per commissievergadering worden er maximaal 22 betaald. De kosten kunnen nog gedrukt worden als iedere politieke partij probeert om tenminste 1 raadslid naast een commissielid in te zetten. Dan blijven alleen de 1-mans fracties over die soms dubbel commissieleden in moeten zetten.

Het is een democratisch recht om je af te splitsen, wat anderen daar ook van vinden en vervolgens zegt de gemeentewet dat je in staat gesteld moet worden om je werk naar behoren te doen. Vanzelfsprekend zijn we als ChristenUnie niet gek van afsplitsingen, maar ik hou niet van termen als “zetelroof”. Dus moet  het ook gefaciliteerd worden, maar dan zo zuinig mogelijk. Fractie Vermooten vraagt ook het absolute minimum.

Na deze commissievergadering was er nog een coalitieoverleg over de begroting. We weten dat we nog maar kort bezig zijn, maar we willen graag zo snel mogelijk de zaken veranderd hebben die voor ons belangrijk zijn. Gezocht is naar extra ruimte binnen de begroting, naast de ruimte die al door het college gezocht is. Iedereen heeft nog te maken met soms verborgen erfenissen vanuit de vorige bestuursperiode. Dat moet eerst opgeruimd worden. Daarnaast natuurlijk de enorme klus die de 3 decentralisaties zijn voor alle gemeenteraden. Wij moeten ook zoeken naar zowel financiële ruimte als zicht op wat noodzakelijke zorg is. De gegevens komen vanuit het Rijk maar mondjesmaat.

Woensdagavond was er opnieuw een commissievergadering, nu specifiek over de begroting. De bedoeling was om vooral politieke vragen te stellen, of opmerkingen te maken. Technische vragen hadden al in een eerder stadium beantwoord kunnen worden. Toch was veel van hetgeen naar voren werd gebracht detaillistisch of technisch. Ik hoorde er weinig politieke keuzes in. Het college ook niet en dat was van invloed op de manier van beantwoorden. Daar is de raad nog niet aan toe, dus werd er kritiek geleverd op de inhoudelijkheid van het college. Maar wat moet je nu op zo’n avond met de opmerking dat de stranddouches kapot zijn. Het gaat wel over politieke keuzes. Beetje gemiste kans, maar het maakte wel dat het een latertje werd. De voorzitter was hierin niet erg duidelijk: hij vroeg naar dringende zaken en ging vervolgens een tweede termijn houden. Dat hadden we wellicht beter uit kunnen stellen tot maandagavond. Die raadsvergadering vervalt, dus dat had een mooi uitwijkmoment kunnen zijn.

Na zo’n lange bijeenkomst valt het niet mee om de andere morgen bijtijds weer op het stadhuis te zijn om 24 basisschoolleerlingen te ontvangen in het kader van “klas in de raad”. Dit project draait al jaren heel succesvol. Ieder schooljaar krijgen we de nodige aanvragen. Er is een vaste groep raadsleden die het leuk vindt om te doen. Nu moesten er natuurlijk nieuwe mensen in gewerkt worden, want de raad is voor een groot deel vervangen. Er is ook een variant voor middelbare scholieren “raadslid in de klas”. Binnen  het lesblok dat hierover gaat, gaan we dan verschillende keren naar scholen voor voortgezet onderwijs toe. Dit project geniet zelfs faam buiten de gemeentegrenzen. Ook in Schagen verzorgen we een les hierover. Toch weer een mooi voorbeeld van regionale samenwerking.

’s Middags was er een overleg met de wethouder Sociaal domein. Het is goed om regelmatig te overleggen om te leren goede coalitiepartners te worden. Daarbij zijn er de nodige zorgen over het Gemini. Eigenlijk op twee niveaus: het verschil in visie tussen NzA en zorgverzekeraars en het Gemini (en andere perifere ziekenhuizen) enerzijds en anderzijds krijgen we steeds signalen dat ondanks positieve toezeggingen er toch sprake is van het “uitkleden” van de zorg in het Gemini. Nu weer lijken de geestelijke verzorging en de kerkdiensten op zondag te moeten sneuvelen “ omdat op termijn het ziekenhuis in het weekend toch niet open is” . Dit lijkt te duiden op een veredelde polikliniek-functie in de toekomst. We proberen er grip op te houden, maar als men niet wil, is dat lastig te tegen te houden.

Nu had ik eigenlijk nog een 3e keer richting stadhuis gemoeten, vanwege Raad en Daad, maar de energie was op en dit heb ik af moeten zeggen.

’s Avonds was er een bijeenkomst in het Wijkhuis. Hiervoor was een select gezelschap aan raadsleden uitgenodigd. Wie daar niet bij hoorde moest behoorlijk moeite doen om aanwezig te mogen zijn. Die moeite heb ik niet gedaan.

Nu we geen algemene beschouwingen bij de kadernota hebben gehouden, gaan we dat tijdens de begrotingsbehandeling doen. Zo aan het begin van een nieuwe bestuursperiode is dat ook een goed moment om visie en kaders mee te geven. Ik heb er een deel van de vrijdag aan besteed. Ook heb ik gesprekken met verschillende mensen gehad over de brief die van de gemeente uit gegaan is, met alle nieuwe verordeningen opgesomd. Veel mensen begrepen niet goed wat er stond en waren bezorgd. Het is jammer dat die brief zo verstuurd is nadat we juist een motie van de Vrije Socialisten hadden aangenomen waarin stond dat ambtelijke brieven in gewoon Nederlands geschreven moesten worden.

Zaterdag vooral genoten van het mooie weer. Apart hoor in november nog zulke hoge temperaturen. Er is een rijke oogst uit mijn volkstuintje en ik vind dat telkens weer bijzonder. In de natuur, zelfs als die in de war lijkt, zie ik telkens weer Gods hand en zijn zorg voor de Schepping. We gaan Hem er morgen weer voor danken.

Tjitske Biersteker

« Terug