Verslag tot 12 oktober 2014
zaterdag 11 oktober 2014 19:41
Voor deze week stonden verschillende dubbele vergaderingen gepland. Zowel commissie MO als de commissie B&M vergaderden 2x.
We hadden moeite met de vergadervolgorde binnen MO. Hier werden eerst de verordeningen behandeld die hoorden bij het Transitiedocument dat woensdag pas in behandeling zou komen. Dat leek niet erg logisch, immers eerst stel je beleid vast en dan bespreek je de juridische kaders die hiervan het gevolg zijn. De vraag is tijdens de commissievergadering ook gesteld door de ChristenUnie: is het niet beter om de volgorde om te draaien? De voorzitter roept daarna op om de bijdragen compact te houden. Hier werd stevig gestuurd zonder dat dit inhoudelijke gevolgen had. De hele commissievergadering had een rommelig karakter, veel onduidelijkheden en uiteindelijk zelfs een wat ge"irriteerde sfeer. Voor zo'n belangrijk onderwerp zeker geen gunstige ontwikkeling.
Bij B&M ging het een stuk voortvarender en inhoudelijk toe. De wethouder moest ook de portefeuille van haar collega waarnemen. Ze deed dit moeiteloos en overtuigde hierin ook. De sfeer was goed, alle commissieleden hadden waardering voor haar optreden en inhoudelijke reactie.
De gedachte achter de gekozen werkwijze binnen de commissie MO was dat de wethouder financiën aanwezig moest zijn bij de bespreking van de verordeningen. Dan kon hij woensdag aanwezig zijn bij de bespreking van de Turap. Eigenlijk was hij woensdag ook nodig in de commissie MO omdat dit ook gedeeltelijk over zijn portefeuille ging, nl. de Participatiewet.
Een rommelige situatie die eigenlijk alleen door de agendacommissie te voorkomen is.
Nadat we maandag al een vooroverleg hadden als coalitie over de gang van zaken en eventuele standpunten, zaten we dinsdagmiddag bij elkaar om het verloop van de commissievergadering van MO te bespreken. De combinatie van veel nieuwe commissieleden, een nieuwe voorzitter en een erg sterke FNV-bestuurder kwam de vergadering niet ten goede. Bovendien zijn nu wijzigingen aangekondigd, mogelijk via amendement of motie die op geen enkele wijze een inbedding hebben in het Transitiedocument. Niet sterk, denk ik.
Woensdagavond waren we minder sterk vertegenwoordigd en koos ik voor MO. Ik ging er van uit dat de Turap weliswaar belangrijk was, maar ook wel een beetje een gelopen race. De commissie MO had nu een andere voorzitter, die hier meer ervaring mee leek te hebben. Dat kwam de effectiviteit ten goede. Er vindt overigens wel een beetje komische rolwisseling plaats. De voormalige coalitie zoekt naar een goede invulling van de oppositierol. Dat is natuurlijk lastig, ook voor de nieuwe coalitie. We hebben ons voorgenomen om niet alles dicht te timmeren, maar ruimte te laten voor constructieve inbreng van wie dan ook. Lastig wordt dat als de nadruk gelegd wordt op uitstel van het Transitiedocument. Dat kan gewoon niet want dit moet voor 1 november vast gesteld worden. tijdens de raadsvergadering kan het wel aan alle kanten geamendeerd worden. Ik heb hiervoor nog geen voorstellen gehoord.
De wethouder heeft aangegeven dat na het Transitiedocument het Transormatieproces kan en ook moet beginnen. Hier binnen is beleidsvrijheid om specifiek lokale keuzes te maken. Daar reken ik in elk geval op, want tot op heden is de lokale invulling nog niet erg helder. Dat heeft alles te maken met de 2 documenten die vooraf gingen aan het Transitiedocument. Die zijn vast gesteld in de vorige bestuursperiode en we hebben er als ChristenUnie behoorlijk tegen geageerd en voorstellen gedaan om deze documenten te wijzigen. Dat is niet gebeurd. Bestuur is continu dus ook wij moeten nu dit 3e document op rij vast stellen vanuit de voorgaande 2 documenten. We willen nog wel proberen om tenminste in de participatiewet een aantal concretiseringen op te laten nemen. Hiermee worden een aantal verordeningen beter geborgd.
Ik vond het een inspannende week, met ook nog de nodige drukte in de privé-sfeer dus heb ik uiteindelijk de bestuurlijke uitwisseling van afgelopen vrijdag voorbij laten gaan. Zelf had ik de bedoeling om de komende herfstvakantie zoveel mogelijk vrij van afspraken te houden, maar het eerste overleg staat alweer gepland. Ik vind het soms allemaal wat hijgerig. Volgens mij moet er een systeem te bedenken zijn dat meer rust creëert en waarbij er tijd over is om ook de volksvertegenwoordigende rol goed op te pakken.
In alle hectiek is er toch steeds weer de zondag; Rustdag! Computer dicht en telefoon op stil, maar zelf opladen voor weer een nieuwe week door te luisteren naar Gods' Woord.
Groet Tjitske