Verslag tot 5 oktober

WP_20141003_16_07_49_Prozaterdag 04 oktober 2014 21:33

Maandagmorgen begon met triest nieuws over een bewoner van de Golfstroom. De dreigende verhuizing uit haar appartement is een van de bewoners te veel geworden. We hadden er met een aantal raadsleden en de wethouder wel over gesproken of er een mogelijke rol voor de politiek was. Dat leek niet aan de orde, maar toch voelde het maandag heel ongemakkelijk. Triest ook voor de nabestaanden. De directeur voelde zich ook niet verantwoordelijk, al was hij wel aangeslagen. Er lijkt veel onrust te zijn en dat heeft natuurlijk ook te maken met alle veranderingen in de zorg. Of het dan handig is om in de krant ook nog eens te melden dat niet alleen de 10 appartementen, maar ook het lot van nog 16 appartementen onzeker is, weet ik niet.
Vergaderingen
De maandag werd vrijwel helemaal in beslag genomen door allerlei vergaderingen en overleggen. Eerst als coalitiepartners over Meerwerf. Behoorlijk bestuur had een motie opgesteld en daar was reactie opgekomen. We wilden even afstemmen over die reacties voordat we het overleg met de wethouders zouden aangaan.
Tijdens het overleg met alle fractievoorzitters en de wethouders komt een verschil van inzicht naar voren. Sommige  raadsleden lijken het verhaal van het interim-bestuur te accepteren en komen dan uit op 90% van de afspraken die gehaald zouden zijn. Anderen verwijzen naar  de tekst van de bestuursopdracht en dan is er geen enkel resultaat behaald. De gemeentelijke jurist schetst een doemscenario dat tamelijk ver van de bedoeling van de motie afligt. Uiteindelijk komdn we een aanpassing in de motie overeen waarbij verschillende onderzoeksopdrachten staan, maar waar wel nadrukkelijk overeind blijft de mogelijkheidmom afscheid van dit interim-bestur te nemen. Dez motie kan op een grote steun rekenen.
Na deze bijeenkomst is er eenoverleg met de Rekenkamer over de werkwijze en mogelijke onderzoeksonderwerpen. In de Rekenkamer zitten nu geen raadsleden meer. Het zijn allemaal externe professionals.
We zijn in het algemeen tevreden over de werkwijze van de Rkc en over de inhoud van de rapporten. De opvolging en de bewaking van de uitkomsten is vaak zorgelijker. We willen proberen om e aanbevelinven op te laten nemen in het systeem van opvolging van moties en amendemten. Dan heben we er meer zicht op.
Het presidium hierna werd ingekort doordat de presentatie over de raadsacademie kwam te vervallen. Het idee is ontstaan in Hollands Kroon en is bedoeld om nieuwkomers op te leiden en te ondersteunen. Dat blijkt vaak hard nodig omdat het radswerk steeds complexer wordt en raadsleden voor steeds meer zaken verantwoordelijk worden. Ook oudgedienden kunnen hier het nodige leren omdat de veranderingen snel gaan en je niet op de "automatische piloot" moet willen besturen.
De raadsvergadering zelf verliep redelijk vlot. De voorzitter was coulant tegenover een aantal raadsleden. Zij hadden hun vragen voor het vragenkwartier niet schriftelijk ingediend maar mochten ze wel stellen. Dat werd een betoog over de garantstelling voor het Gemini, waarbij  eigenlijk geen vragen werden gesteld. Een andere vraag betrof het indienen van een plan om een deel van de extra Rijksmiddelen voor huishoudelijke zorg binnen te halen. Dat plan moet voor 15 oktober aangekondigd zijn bij het Rijk. De vraag van het CdA op 29 september was of de wethouder de datum van 15 oktober gaat halen. Een vraag voor de buhne, want hetnis niet waarschijnlijk dat zo'n vraag ontkennend wordt beantwoord op dat tijdstip. Je houdt elkaar wel bezig op zo'n manier.
De motie over Meerwerf werd breed gedragen. De motie over het jeugdsportfonds van D66 ook, maar niet door de ChristenUnie. Dat heeft er niet mee te maken dat we niet sympathiek tegenover het voorstel staan, maar het hoort thuis bij de bespreking over de jaarrekening. Dan kun je positief resultaat hiervoor bestemmen. De wethouder wilde wel dat het bedrag van €40.000 uit de motie gehaald zou worden. Of dat nu zo gunstig is, is nog maar even de vraag. Het kan dan misschien wel veel meer worden.
We hebben het gehad over de kosten voor de veiligheidsregio. De verdeelsleutel is nu op basis van inwonertal. Nu de brandweer ook deel gaat uimaken van die regio en er hier en daar nog behoorlijk werk te verrichten is om de taken op orde te krijgen en te houden werd een andere verdeelsleutel voorgesteld om al te grote bezuinigingen bij de brandweer te voorkomen. In de commissie was mij niet duidelijk geworden waarom de verdeelsleutel op basis van inwonerstal niet ook voor de brandweer kon gelden. Ik heb er in de raad niets meer over gezegd. Inmiddels is bekend geworden dat er grote onenigheid is ontstaan onder burgemesters in de veiligheidsregio over deze verdeelsleutel. Het is te hopen dat de brandweer alsnog "gewoon blijft blussen".
Werkbezoek Noorderkwartier in Schagen
Op verzoek van de lden van de commissie MO vond dit werkbezoek plaats en dat werd erg gewaardeerd door de directie. Meestal moesten zij mensen uitnodigen, maar dit was de 1e keer dat het initiatief ergens anders lag. Goed om te horen. Ik maak tegenwoordig geen deel meer uit van de commissie, maar de commissielden van de ChristenUnie waren verhinderd en ik wilde toch graag een vertegenwoordiging hierin. Ik heb de werkplaatsen vaker bezocht en net is altijd weer goed om te zien met hoeveel enthousiasme mensen hun taken en verantwoordelijkheden op zich nemen. Ook innovatieve technieken worden hier toegepast waardoor sprake is van hoogwaardige kwaliteit van werk. De directeur vond het een minpuntje dat hij het schoonmaakwerk in het stadhuis niet mocht uitvoeren. In de andere regiogemeenten deden ze dat wel en ook dat hebben we even bekeken. Men was erg tevreden over de uitvoering. Tijdens een discussie bleek dat men de toekomst voor Noorderkwartier positief inzag. Weliswaar verdwijnt de term WSW maar de gemeenten hebben nog steeds de taak om mensen te re-integreren en te laten participeren. Hierin kan Noorderkwartier een rol spelen. Iemand betreurde het verdwijnen van de beschutte werkplaatsen. Volgens de directeur is dat in feite een misvatting: iedereen werkt in een beschutte omgeving, ingekaderd door de organisatie waarvoor je werkt. Je hoopt toch allemaal dat er oog is voor je omstandigheden, dat het werk leuk is en de organisatie plezierig om voor te werken, nou dat gold voor zijn werknemers niet minder.
Vrijdagmidag heel even gekeken bij het project van schoolkinderen voor hun "maatjes" heel ver weg. De Tres Hombres gaat turntoestellen vervoeren naar Brazilie en de kinderen gaven een wens mee door een schildering op een zeil dat nu bij aankomst in havens gehesen gaat worden. Een prachtig sociaal project van de organisatie "paint a future".
Inloopmidag over de 3D's in het stadhuis.
Afgelopen vrijdagmiddagmiddag was er een inloopmiddag waar gewone burgers terecht konden met hun vragen over alle veranderingen in het sociale domein. De middag was het initiatief van een aantal raadsleden dat meende dat het huidige college hierin tekort schoot en daarmee geen uitvoering gaf aan de noodzaak tot participatie en inspraak van de gewone burger. Of dat in dit stadium nog relevant is, is de vraag. De aanbestedingen zijn gedaan en de toekenningen volgen binnenkort. 
Er bestaan initiatieven om mensen te informeren zoals de zgn. Koplichtbijeenkomsten, een samenwerkjngsverband tussen de regiogemeenten en Zorgbelang. Hiervan zijn er inmiddels 6 geweest. Of die in een behoefte hebben voorzien weet ik niet, want ik heb ze niet bezocht.
Informeren blijft belangrijk en in dat licht kan zo'n inloopmiddag zinvol zijn. Ervaring leert wel dat het onderwerp dicht bij de mensen moet staan. De veranderingen in het sociale domein zijn als onderwerp erg groot en abstract. Er waren veel raadsleden, een paar vertegenwoordigers van organisaties die de weg al weten en helaas geen gewone burger. Ik denk dat we dit soort initiatieven moeten over laten aan mensen die ervaring hebben met de organisatie hiervan en zelf aan de slag moeten gaan met de uitkomsten. Ieder zijn "vak", denk ik maar zo. De Koplichtbijeenkomsten zijn nogal abrupt afgebroken door een omliggende gemeente. Misschien moeten we ze een lokaal vervolg geven.
Dierendag
Er wordt in de Helderse vallei uitgebreid aandacht aan besteed. Dat is nodig omdat er nog steeds veel dierenleed in de wereld is. Zelf houd ik mij vandaag vooral bezig met het leven in mijn volkstuintje. Deze tijd van het jaar vind ik altijd heel bijzonder, maar met dit prachtige weer is het toch wel heel speciaal. Juist in e natuur leer ik de grootheid van God steeds meer kennen.
Tjitske Biersteker

« Terug