Verslag tot 23 februari 2014

lijsttrekkersdebatzaterdag 22 februari 2014 21:27

Wat een intensieve week is dit geweest. Het gebeurt me niet vaak maar ik heb zelfs afspraken vergeten door de hoeveelheid werk en overleg. Volgende week maar eens de balans op maken.

Raadsvergadering

Afgelopen maandag kon ik pas laat aanwezig zijn bij de raadsvergadering vanwege familieomstandigheden. Toen ik het stadhuis binnen kwam, was de vergadering al bijna beëindigd. Het leek me niet zinvol om hier nog aan deel te nemen. De uitkomst was voorspelbaar maar daarom niet minder droevig. Hier is met recht sprake van een Pyrrhusoverwinning (overwinning die heel veel verliezen kost). Het bestemmingsplan moet  nu immers 6 weken ter visie gelegd worden. Voor die tijd kan van een aanbesteding geen sprake zijn. Dat is dus ruim na de verkiezingen. De reden om dit besluit nu te willen nemen was dat het dan geen verkiezingsitem meer zou zijn. Dit lijkt mij tamelijk naïef: partijen die een duidelijk afwijkend standpunt hebben zullen dat juist uitdragen met als belofte dat de eerste daad na de verkiezingen zal zijn het genomen besluit terug te draaien. Kortom het is een besluit van niks. Ik vind dat de voorzitter hierin een relativerende rol zou hebben moeten spelen. Hij wordt geacht boven de partijen te staan.

Zowel bij het referendum als bij het bestemmingsplan heeft hij zich gemengd in een politieke discussie. Bij de referendumverordening heeft hij de portefeuillehouder tegen gesproken door te menen dat er geen rechtsgrond was voor het houden van dit referendum. De portefeuillehouder heeft verklaard dat dit wel kon, maar het afgeraden.

Bij het bestemmingsplan beriep de voorzitter zich op artikel 19 van de gemeentewet om het toevoegen van het agendapunt “bestemmingsplan stationslocatie” te legitimeren. Artikel 19 spreekt over spoedeisende zaken. Een onderwerp waar al jaren over gesteggeld wordt kan geen aanspraak maken op die titel vind ik. Hiermee is de raadsvergadering tot een blamage geworden naar mijn mening.  Daar doet het weglopen van de oppositie-partijen niet veel aan toe of af. Dat was bedoeld als duidelijk signaal van verzet tegen de gang van zaken. De uitkomst van de stemming kon door hen toch niet beïnvloed worden.

Regionale samenwerking

Dinsdagmiddag een overleg met 4 regiogemeenten over “slim samenwerken”.  Het Rijk stoot taken af naar de gemeenten. Die kunnen dat niet alleen aan en zoeken naar samenwerkingsverbanden. Gebruikelijk is dan om dat te organiseren in Regionale uitvoeringsdiensten of regionale samenwerkingsverbanden. Probleem daarbij is dat gemeenteraden financiële middelen afstaan maar weinig zeggenschap overhouden. Er zijn ook voorbeelden van andere vormen van samenwerking waarbij de controlerende taak van gemeenteraden beter beschermd wordt. Daarvan hebben we deze middag en avond verschillende voorbeelden gezien. Het is nu aan de stuurgroep om met voorstellen te komen voor een verdere uitwerking. Het was een goede, positieve bijeenkomst.

Overleg Woningstichting

Woensdagmiddag met een flink aantal kandidaat raadsleden van de ChristenUnie een overleg met Woningstichting bij gewoond. We kregen informatie over de positie en werkwijze van Woningstichting. Nuttige informatie voor alle kandidaten.

Commissievergaderingen

Om één of andere duistere reden moesten de uitgestelde commissievergaderingen op woensdagavond ingehaald worden. Er was eigenlijk geen enkele spoedeisende zaak te bekennen en de komende week is het vakantie, dus behandeling in de raad is ook niet aan de orde. Er was een presentatie over het evaluatieonderzoek naar de Rekenkamercommissie. Daarna kwam het raadsvoorstel aan de orde om te komen tot een regionale rekenkamerfunctie. Hierover was al eens een bijeenkomst geweest. De commissie was niet overtuigd van het nut om te komen tot een regionale rekenkamerfunctie. De mogelijkheid om dan lokale zaken te onderzoeken zou mogelijk onder druk komen te staan. Eén van de belangrijkste voordelen voor een regionale rekenkamerfunctie was de mogelijkheid om onderzoek te doen naar `verbonden partijen´. Inmiddels is de wetgeving hierop veranderd en kunnen lokale rekenkamercommissies dit soort onderzoeken ook doen. Op dit moment vinden we regionalisering een `brug te ver´. Eerst maar eens de ontwikkelingen op het gebied van de regionale samenwerking afwachten, was het devies.

Ook de gedragscode politieke ambtsdragers en ambtenaren kwam voorbij. Het is een wettelijk voorschrift om zo´n verordening te hebben. Als het gaat om ambtenaren kun je nog denken aan sancties. Voor politieke ambtsdragers is het een zinloos document, aangezien er geen sanctiemogelijkheden zijn bij wanprestaties. Alleen ingeval van het plegen van misdrijven zijn tegen politieke ambtsdragers sancties mogelijk en daarin voorziet de wet. Kortom regelgeving om de regelgeving. Als het gaat om integriteit dan zou de Bijbelse notie hierover voor iedereen moeten gelden, nl. ` …een ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle overtuigd ….´ (Rom. 14:3). Zelf vind ik de uitspraak van Ien Dales (o.a. burgemeester van Arnhem in de jaren ’90) nog steeds valide: “een beetje integer bestaat niet” maar ook daar wordt tegenwoordig anders over gedacht want instituut BIOS propageert dat je kunt groeien integriteit middels cursussen. Verwarrende tijden.

Lijsttrekkersdebat

Donderdagavond was de aftrap voor wat betreft de verschillende lijsttrekkersdebatten. Bijzonder was dat de avond plaats vond in de Morgensterkerk. Eerder was daar al een bijeenkomst gehouden over politieke binding. Die bestond kennelijk  niet meer zo, want de opkomst was toen mager. Nu was dat anders. Er was een behoorlijke belangstelling en na afloop hoorde ik ook veel positieve geluiden over de opzet van de avond. Een bijzonder geslaagde aftrap met een aantal hilarische momenten, maar ook prikkelende uitspraken. Ik hoop dat de volgende debatten ook een dergelijke opzet kennen.

Tussendoor

Veel overleg over de zorgen rondom het Gemini-ziekenhuis. Mooi om te zien dat we als raad wel degelijk samen op kunnen trekken. Hierin verschillen we absoluut niet van mening over wat in het belang van de stad is.

En nu is het weekend, met in het vooruitzicht een weekje geen politieke bijeenkomsten. Dat vind ik heel plezierig want dat geeft even ruimte om wat zaken op een rijtje te zetten en vooral mijn pc eens op te schonen, want hij loopt af en toe vast. Echt uitzien doe ik naar morgen: we zijn dan te gast in een kerkelijke gemeente waar onze jongste kleindochter wordt opgedragen. Bijzondere dienst en bijzondere Ontmoeting.

Tjitske Biersteker

« Terug