Schriftelijke vragen m.b.t. investeringsvoorstel 1e fase Stadshart

woensdag 14 juli 2010 18:04

Den Helder, 14 juli 2010

Inleiding
Op 5 juli jl. is ingestemd met het investeringsvoorstel 1e fase Stadshart. Deze instemming is alleen verleend door de coalitiepartners. Dit besluit is genomen ondanks veel onbeantwoorde vragen.

De fractie van de ChristenUnie meent dat het ondanks het inmiddels genomen besluit noodzakelijk is dat op onderstaande vragen alsnog antwoorden komen.

Algemeen
1. Het besluit m.b.t. het investeringsvoorstel kon alleen rekenen op de instemming van de coalitiepartners. Dit zegt naar onze mening iets over het draagvlak voor deze plannen. Zoekt u nog naar mogelijkheden om meer draagvlak te creëren?
2. De verhoudingen binnen de raad zijn ook terug te vinden onder de bevolking, mogelijk zelfs met een meerderheid die weinig positief is over de aard van de plannen. Hoe denkt u hier meer draagvlak te creëren?

Financiering
3. U wilt deze versnelling deels financieren door versneld te investeren vanuit de post strategische reserve. Het doel van deze bestemmingsreserve was: gedurende 15 jaar jaarlijks €2 mio bij te dragen aan de gemeentelijke exploitatie. In de meerjarenraming is hiermee rekening gehouden. Hoe denkt u na 2014 deze meerjarenraming /begroting sluitend te krijgen (nog even afgezien van de ongewisse kortingen)
4. In 2008 is afgesproken jaarlijks binnen de begroting ruimte te zoeken om €2,5 mio te kunnen investeren in het stadshart. Dat dit een moeizaam proces is, blijkt wel uit de meerjarenraming waarin rekening wordt gehouden met een bijdrage van €2 mio uit de strategische reserve. Hoe en waar denkt u na deze versnelling nog ruimte te vinden voor de afgesproken €2,5 mio?

Specifiek
5. Met deze versnelde investering wilt u ook specifieke projecten naar voren halen, zoals Schouwburg en Bibliotheek. U geeft aan dat met name een herinrichting van het winkelgebied verschoven wordt naar de 2e fase. Is het u bekend dat juist de ongezelligheid van het centrum 1 van de redenen is voor het Helderse publiek om uit te wijken naar Schagen en Alkmaar (naast de gratis parkeergelegenheden m.n. in Schagen)? Waarom hier opnieuw geen prioriteit aan gegeven?
6. Zowel bibliotheek als schouwburg zijn private ondernemingen. Om te kunnen verhuizen moet de bibliotheek bijv. wel haar eigendom hebben verkocht. Hoe realistisch is het om er vanuit te gaan dat de door u beoogde versnelling ook leidt tot daadwerkelijk versneld uitvoeren van met namen deze projecten?
7. Hoe is het traject afgesproken met de bibliotheek?
8. Wat is de reden dat we vanuit de gemeente/Zeestad willen investeren in dit project, anders dan de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn?
9. De beoogde verbouwing van School 7 heeft behoorlijke impact op de infrastructuur aan de zijkant van het gebouw. Zijn de kosten hiervan meegenomen in de berekeningen?
10. Past die uitbouw wel in de visie dat er zicht op de haven moet zijn vanuit het station/de Beatrixstraat? Wat is de invloed van de wijziging van de infrastuctuur op de verkeersafwikkeling in het algemeen en op de aan-, en afvoer capaciteit van het TESO verkeer in het bijzonder? Waar wordt de te verwachten parkeercapaciteit voor de functie van de bibliotheek na de verbouwing gerealiseerd, en waaruit worden de kosten daarvan gedekt?
11. Voor de schouwburg lijkt een ongedekt te kort te ontstaan van tenminste €17 mio. U gaat ervan uit dat dit gedekt wordt door de projectontwikkelaar(s) die de 1e halter gaan realiseren. Om zelfs maar zicht te hebben op een start in 2014 zou nu bekend moeten zijn wie de beoogde projectontwikkelaars zijn, welke initiatieven hier al voor ontplooid zijn. Kunt u ons dat inzicht geven? Heeft u harde garanties dat de 1e halter nog aantrekkelijk is als vestigingsplek?

Afsluitend
Het is al vele malen toegezegd, maar u begrijpt dat voor de fractie van de ChristenUnie de jaarstukken van Zeestad van wezenlijk belang zijn om te kunnen beoordelen of wij nog met een solvabele partner van doen hebben.

« Terug