Kort verslag tot 11 juli 2010
Voor zover te overzien is dit voorlopig het laatste verslag. Het zomerreces is inmiddels begonnen. Ergens eind augustus beginnen de eerste commissievergaderingen weer.
Deze laatste week kende opnieuw 2 vergaderingen, nu raadsvergaderingen. De besluiten die genomen moesten worden, hebben enorm veel impact op onze financiële huishouding en op de ontwikkelingen in de binnenstad. Van tevoren vond ik het nogal ambitieus, om niet te zeggen “drammerig” om te menen dat op deze wijze sprake kon zijn van behoorlijke besluitvorming.
Bovendien leek mij de agenda-opbouw tussen beide vergaderingen nogal onevenwichtig en ik wilde tijdens het presidium voorstellen om hierin in elk geval iets te wijzigen. De voorzitter van Trots vroeg echter steun voor zijn voorstel om het onderwerp “nieuw stadhuis” uit te stellen tot na het zomerreces. Dat vonden vooral de oppositiepartijen een nog veel beter voorstel. Dus zegde ik toe het mijne alleen achter de hand te houden voor het geval er onvoldoende steun zou zijn voor het voorstel van Trots.
De tijd tussen presidium en raadsvergadering was erg kort, maar is door alle vier de wethouders en 3 coalitievoorzitters gebruikt om Trots stevig onder druk te zetten (zie hiervoor ook de foto op de weblog van Prins voor behoorlijk bestuur). Dit was mij ontgaan, dus tot mijn verbazing bleef het stil van de kant van Trots tijdens de agendavaststelling.Mijn het voorstel om het onderwerp te verplaatsen naar woensdag haalde het niet. Toen heb ik om een schorsing gevraagd om in elk geval even stoom af te blazen tegenover Trots. Als je eerst om onze steun vraagt en vervolgens vergeet te melden dat je onder druk bezweken bent (en dit al voor de 2e keer, denk even aan de spreektijdregeling) dan zijn wat mij betreft de “rapen gaar”. Opnieuw wilde zich een wethouder voegen bij het overleg in de fractiekamer en een van de coalitie fractivoorzitters werd behoorlijk heftig mijn richting uit, maar het bleek voor Trots een gelukkig moment. Ze waren helemaal niet blij met de ontwikkelingen en vonden dat ze nu de kans kregen om de fout te herstellen. “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”, zullen we maar zeggen. Toen ze ook nog voor het amendement van Groenlinks stemden om de reserves voor de maatschappelijke organisaties veilig te stellen, hadden ze het wat mij betreft helemaal goed gemaakt. Dit amendement heeft het, tot mijn verrassing dan ook gehaald.
Versnelling van het Uitwerkingsplan
Het college meent dat de 1e fase van het Uitwerkingsplan versneld moet worden uitgevoerd en wil daarvoor de NUON-gelden aanwenden, die in feite bedoeld waren om 15 jaar lang de jaarlijkse begroting sluitend te maken. Na deze bestuursperiode is het geld voor de rest van de stedelijke vernieuwing op en mag de volgende ploeg bedenken hoe de volgende fase moet worden gefinancierd. Zonder deze versnelling hadden we gedurende 15 jaar jaarlijks €2, 5 mio in het stadshart geïnvesteerd en had de ontwikkeling veel geleidelijker gegaan met mogelijk meer kansen op bijstelling waardoor realistischer plannen ontstaan. Opnieuw zijn die zaken die door de bevolking als belangrijk worden ervaren verschoven naar een volgende periode, nl. het gezelliger aankleden van de Beatrixstraat, opknappen van Keizer-, Spoor- en Koningstraat.
Dit plan is alleen door de coalitie omarmd en dat zegt toch wel het nodige over het draagvlak, zeker als je bedenkt dat de totale raad niet eens op een meerderheid van de Helderse bevolking kan rekenen. Kortom, enige bescheidenheid en terughoudendheid in de plannen is wat mij betreft geboden.
Voor de vergadering van woensdag bleef toen nog over de kadernota en een motie vreemd aan de orde van de dag over de sluitingstijd van de café’s op zondag na de finale van het WK. Die vergadering heb ik echter niet bijgewoond, de energie is nog wat beperkt.
Wel ben ik nog even naar de afsluitende bbq geweest. Het weer was prachtig, het eten heerlijk maar de opkomst matig. Jammer, juist na dit soort heftige bijeenkomsten zou je de spanning kunnen opheffen door hier wel aanwezig te zijn. Wellicht volgend jaar beter.
Het weer werkt geweldig mee om een vakantiegevoel te krijgen, ook al ga je niet weg. Namens de fractie van de ChristenUnie wens ik u in elk geval een bijzonder plezierige vakantieperiode. Bij ons in de kerk is de vakantieperiode ook aangebroken en dat betekent: wekelijks de mogelijkheid bieden om met zomergasten even koffie te drinken, gezellig vind ik dat altijd.
Kortom het is vakantie (voor dringende zaken weet u ons vast wel te vinden).
Archief > 2010 > juli
- 14-07-2010 14-07-2010 18:09 - Schriftelijke vragen m.b.t. bouw nieuw stadhuis op stationslocatie
- 14-07-2010 14-07-2010 18:04 - Schriftelijke vragen m.b.t. investeringsvoorstel 1e fase Stadshart
- 10-07-2010 10-07-2010 21:14 - Kort verslag tot 11 juli 2010
- 03-07-2010 03-07-2010 20:22 - Verslag tot 4 juli 2010