Verslag tot 14 maart 2010

zaterdag 13 maart 2010 22:35

Afkicken
Dat moeten we nu van alle drukte en spanning. Het kost weer even moeite om je draai te vinden. “Gelukkig” was er maandag meteen een overleg met alle fractievoorzitters over de gang van zaken de komende tijd. Kennelijk is dit het moment om veranderingen in te voeren, punten te benoemen enz. Ik vond het soms nogal dwingend overkomen terwijl over de meeste zaken de raad moet besluiten en niet de fractievoorzitters. De komende tijd moet dit, wat mij betreft echt anders.

Dat dwingende, sturende gold ook voor het boekwerk dat we kregen onder de titel “factsheets”. Een selectief gebeuren waarvan de inhoud ook vaak nog discutabel was. Iedereen is kennelijk erg bang voor veranderingen en probeert nu alvast zaken veilig te stellen. Wat mij betreft een tamelijk beperkte visie

Installatieraad
Donderdag werd er eerst afscheid van een aantal mensen genomen, ook van de Kritische Vrienden. Oud-burgemeester Hoekzema werd benoemd tot ereburger van de stad. Hij treedt nog steeds op als ambassadeur van Den Helder in Den Haag enz.

Na een gezamenlijke maaltijd werd de nieuwe raad geïnstalleerd. Na een stemming werd ik benoemd tot 1e vervanger van de burgemeester, spannend.
Hierna was er ruimte voor de fractievoorzitters om een evaluatie van de afgelopen tijd te geven. Die van mij vindt u apart op deze site.
De ene partij ontkent de verliezen, een andere partij kan oprecht spreken van succes maar de “uitsmijter” was toch wel de evaluatie van de PvdA: iedereen was schuldig aan het verlies dat de partij geleden had, behalve de partij zelf. Uiteindelijk bleek het college ook niet te deugen en had de fractievoorzitter verschillende keren op het punt gestaan om het college te laten “ploffen”, maar dat had de rust niet ten goede gekomen. Met enige verbijstering heb ik het aangehoord en in mijn reactie heb ik een paar opmerkingen toegevoegd richting PvdA. Ik zei dat ik het met hem eens was dat het college veel eerder had moeten opstappen (de fravo begon te glimmen) om te vervolgen met “dat hebben we dan ook verschillende keren gezegd, in tegenstelling tot de PvdA van wie ik dit nog nooit eerder heb gehoord. Op dit moment vind ik deze uitspraken echter volstrekt ongepast en hieruit blijkt dat er totaal geen zelfreflectie bestaat bij de PvdA”. De glimlach was toen verdwenen.

Moddergooien
Inmiddels is direct na de installatie het moddergooien begonnen. Volgens Boskeljon had hij 2 jaar geleden al een punt achter het college willen zetten vanwege de te ver gaande bevoegdheden van Zeestad. De voltalllige oppositie heeft deze hele periode continue gevraagd om openheid van zaken en inzicht in het financiele beheer van Zeestad. Dat is ons niet gelukt, vanwege de gesloten coalitie maar nu krijgen we dan achteraf gelijk en weten nog steeds niets. Volgens mij is dit het eerste van vele lijken in de kast. Dat gevoegd bij de slechte economische omstandigheden kon deze raadsperiode weleens niet zo eenvoudig maken.

Coalitie
Volgens de VVD is de meest wenselijke coalitie die van VVD, Trots, D66 en CDA. Volgens mij niet. Ik ben erg benieuwd of hier iets samenhangends van te maken is. SP heeft Trots nog maar eens herinnerd aan de eigen speerpunten omdat deze partij eigenlijk een eenling is binnen deze voorgestelde coalitie. Er is een wereld van verschil tussen Trots en de rest. Voor mij is het ondenkbaar dat 2 van de 3 voormalige coalitiepartners weer in een college zouden komen. De Stadspartij had de plek van het CDA in moeten nemen, logischerwijs.

Fractie
Voor ons breekt nu een wat rustigr periode aan en dat biedt gelegenheid om de eigen organisatie weer ter hand te nemen en te bezien hoe we die nog kunnen professionaliseren. We hebben er weer zin in, nieuwe mensen in de steunfractie en daarmee creativiteit en initiatieven. We zijn benieuwd wat we hiervan kunnen realiseren.

Lentemarkt
Het was nog niet echt lenteweer maar de lentemarkt in het gemeenschappelijk christelijk centrum de Verkenningston was een gezellig gebeuren, met fijne ontmoetingen,.

Morgen weer een nieuwe Ontmoeting met God en zijn gemeente, fijn.

« Terug