Verslag tot 7 maart 2010

zaterdag 06 maart 2010 16:08

Wat een wonderlijke week, de afgelopen week. Van heel druk, naar gespannen afwachten en nu dan echte rust. We zijn dankbaar voor de uitkomsten en kijken al voorzichtig vooruit.

Zembla

Hoewel ik zelf geen tv heb, wilde ik deze uitzending van Zembla niet missen. Gezellig samen met de kinderen gekeken. Spannend hoe de documentaire er uit zien en of mijn bijdrage iets zou toevoegen.

Van tevoren had ik van verschillende kanten veel negatieve veronderstellingen gehoord."Het zou wel niets worden, vast een heel negatief beeld" enz. Ik vond de makers in elk geval heel zorgvuldig, ze hielden me op de hoogte van wat wel en niet gebruikt zou worden in de uitzending. Zodoende wist ik al dat in elk geval de brieven van Zeestad geen deel meer zouden uitmaken van de reportage.

Na afloop van de uitzending was ik blij met wat er van mijn bijdrage in de uitzending terecht gekomen was. Ik had geen moment het idee dat ik na afloop wat uit te leggen had. De reportage gaf inderdaad geen positief beeld van bestuurlijk Den Helder, maar dat zat hem volgens mij toch vooral in de uitspraken die bestuurders zelf deden.

Laatste debat

Maandagmiddag was er nog een politieke markt en debat georganiseerd op het Lyceum aan Zee. De belangstelling was best goed en de inbreng van de jongeren ook beslist inhoudelijk. Ik heb me wel geschaamd over de reacties van sommigen achter de tafel. Bestuurders hebben in mijn ogen een voorbeeld functie en als je zo ongegeneerd met elkaar ruzie maakt zonder je nog iets aan te trekken van de omgeving dan is dat zorgelijk.

Stilte

Dan is het ineens stil, je kunt en hebt niets meer te doen voor de verkiezingen. Ik heb maar wat opgeruimd en ben aan het werk gegaan. Daar telt dat politieke gedoe natuurlijk helemaal niet en zijn ze gewoon blij om je te zien: "breng jij mij vanavond naar bed?" is dan veel belangrijker. Het blijft op dit moment nog bij een nachtzoen omdat ik nog steeds te geblesseerd ben om volledig aan het werk te gaan, jammer. 's Avonds met een aantal mensen in gezamenlijkheid gebeden over zegen op het werk en vertrouwen in de toekomst.

Verkiezingen

De hele dag maar wat bezigheden gezocht, onrustig en blij dat het eindelijk 21.00 uur is. Je kunt maar beter weten waar je aan toe bent. Niet alleen de techniek bij het stemmen liet afweten, ook tijdens de eerste presentaties was de techniek niet optimaal en moest het van papier gelezen worden. De burgemeester rekte de pijn ook nogal. Toch waren de uiteindelijke uitslagen vlot bekend. Voor de ChristenUnie een bemoedigende uitkomst: ruim 300 stemmen meer dan in 2006 ondanks de lagere opkomst. We voelden ons rijk gezegend en vonden dit verhoring van gebeden. Voor de coalitie was de uitslag schokkend. De VVD kende nog minste verlies. Trots op Nederland/lijst Rita Verdonk kwam in één keer binnen met 5 zetels. De vorige keer was de SP zo'n spectaculaire winnaar. Degenen die gestemd hebben, hebben hiermee duidelijk aangegeven dat de coalitie op het verkeerde spoor zit. Desondanks lijkt het erop dat de gemakkelijkste weg om een nieuwe coalitie te vormen is: de oude coalitie + D66. Het programma van D66 vertoont veel overeenkomsten met dat van de coalitiepartijen. En dat is natuurlijk ook wel bijzonder: er is dus ook een groeiende groep mensen die dezelfde koers wil blijven volgen met wat andere accenten.

Dankbaarheid

Donderdags veel telefoon en felicitaties. 's avonds met elkaar na gepraat, gedankt en wat toekomstscenario's door gesproken. Om het succes vast te houden zullen we de komende tijd ook weer veel moeten investeren in deskundigheid en initiatieven. Hoewel we allemaal moe waren, hadden we er wel weer zin in.

Definitieve uitslag

Van verschillende kanten kwam de suggestie dat we mogelijk een 3e zetel zouden halen op grond van de reststemmen. Even zo velen suggereerden dat we dat net niet zouden halen. Die laatsten kregen gelijk: we kwamen zo'n 10 stemmen tekort voor de 3e restzetel. Die 3e zetel had onze groei zichtbaarder gemaakt, nu is dat toch een kwestie van uitleggen. Na het officiële deel moesten er weer de nodige handtekeningen gezet worden. Hierna konden we overgaan tot de orde van de dag. Lekker stoom afblazen door nu eerst eens grondig door het huis heen te rossen, dat was er nogal bij gebleven.

Zaterdag

Prachtig weer en lekker met mijn kleinzoon op stap. Op de markt aan alle kanten felicitaties en aangesproken op de afloop van de verkiezingen. Met zondag een paar bijzondere diensten in het vooruitzicht kan mijn dag niet meer stuk.

« Terug