Verslag tot 13 december 2009 (Tjitske)
Je kunt merken dat het einde van de bestuursperiode nadert. De agenda’s worden steeds voller met zaken die er nog even gauw “doorgejast” moeten worden.
Ik vind het nogal zorgelijk omdat aan veel van die zaken een prijskaartje hangt en dan is het zoeken naar bezuinigingsmogelijkheden straks een bijna onmogelijke opdracht voor een volgend gemeentebestuur.
Maatschappelijke ontwikkeling
Als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot jongeren en de arbeidsmarkt moeten een aantal verordeningen opgesteld worden en anderen gewijzigd. Opnieuw voelen de re-integratiebedrijven de problematiek weer. Er wordt veel gesproken in termen van “sancties bij niet voldoen aan..” terwijl je vaak met een moeilijke doelgroep te maken hebt, die wellicht meer gestimuleerd wordt door het creëren van kansen. Ook de toekenning van trajecten blijft een zorgpunt. We krijgen hierover nog een memo van de wethouder.
WMO-bestemmingsreserve
Er blijkt sprake van een onderbesteding v.w.b. de middelen binnen de WMO. Het college doet een voorstel om een aantal instellingen een extra bedrag toe te kennen. Opmerkelijk was dat voor sommigen dit ging om een aanvulling op te korten. Eigenlijk kan dit niet; ze moeten binnen budgetten blijven. De verklaring hiervoor was vaag. We kunnen ons vinden in de verenigingen die wat extra’s krijgen, maar denken dat er mogelijk nog meer initiatieven zijn die gehonoreerd hadden kunnen worden. De criteria zijn ook niet erg duidelijk.
Opmerkelijk vond ik de reactie van de VVD: ze hadden moeite met de toekenning van subsidie aan de van Harte resto, een initiatief om vereenzaming tegen te gaan door samen te eten. In de algemene statuten van de landelijke instelling wordt gesproken over het feit dat er 100% Halal gekookt wordt. Nu wil de VVD de extra middelen alleen toekennen als die bepaling geschrapt wordt. Ze hebben inmiddels hiervoor een amendement ingediend. Erg triest, vind ik. Als je begaan bent met slachtdieren, moet je vegetariër worden. Ook “gewoon” slachten is een pijnlijke zaak. Er staat veel vis en min of meer vegetarisch op het menu en ik weet niet zo goed hoe ik me dat voor moet stellen “het onverdoofd slachten van een vis” als bezwaar. Van Harte Resto’s beogen drempelverlagend te werken en het zou wellicht sommige groepen weerhouden om te komen, terwijl het anderen niets uitmaakt. Als het eten maar lekker is.
Bestuur en middelen
Hier moesten we reageren op een ingewikkelde grondtransactie tussen de gemeente en Zeestad. De tekst is dan ook nog zo opgesteld dat je heel veel moeite moet doen om te begrijpen wat er nu precies speelt. Het komt hier op neer dat we in principe 5500 m2 aan Zeestad verkopen voor €50 per m2 en 8100 m2 terugkopen voor €20 per m2. Deze 8100 m2 is dan volledig ingericht als openbare ruimte. Het voorstel van het college was nu om de 5500 m2 om niet aan Zeestad over te dragen omdat de inrichting zoveel geld kost dat ze anders toch om een extra bijdrage zouden hebben gevraagd.
Nu klinkt dit wel aardig, maar het gaat hier om gescheiden boekhoudingen, die transparant ingevuld moeten worden, dus daarom zou je zo niet moeten handelen. Bovendien is er gewoon de afspraak dat Zeestad die grond ingericht oplevert vanuit de middelen in het Structuurfonds. Zolang dat fonds niet uitgeput is, is er geen reden om extra middelen toe te kennen. Alleen op die gronden al kunnen we ons niet vinden in deze transactie.
Na afloop zaten PvBB en ik nog even over die ontwikkelingen te brainstormen en toen werd de ontwikkeling rondom die 8100 m2 toch ook wel typisch: immers dat is de totale lege ruimte aan het Molenplein. Wat is dan de rol van de projectontwikkelaars, gaan die nog betalen voor deze ingerichte ruimte. Er kan nooit sprake zijn van 8.100 m2 als er bebouwing opkomt enz. Doordat dit soort besluiten altijd in kleine porties komt, kun je heel slecht het overzicht bewaren en direct met dit soort afwegingen komen. Moeilijk.
Evaluatie brand Prins Willim
Omdat het hier om onomkeerbare problematiek gaat, lijkt het niet erg zinvol om hierover nog uitgebreid te spreken. Het schip is verbrand en is voor Den Helder verloren. Wel heb ik me verbaasd over de kwalificatie, nl. kelderbrand. Dan is er al iets mis gegaan in het voortraject, in de vergunningensfeer. Dat is ook erkend en men zal ook de overige vergunningen opnieuw bekijken of ze wel voldoen aan de geest en intenties rondom bedoelde bouwwerken.
De rol van het bestuur is wel uitgebreid besproken omdat we daar als raad wel overgaan. Als je als bestuurder aanwezig bent, dan zul je je verantwoordelijkheden ook op moeten pakken en niet alleen maar “brandje kijken”. Met dat de brand als kelderbrand is getypeerd ontbreekt ook iedere legitimiteit om bijv. de marinebrandweer in te schakelen. Neemt niet weg dat de brandweermannen zelf natuurlijk wel hun uiterste best hebben gedaan.
Verkiezingen
De eerste aanzet naar de verkiezingen vond woensdagavond plaats. Ook Den Helder krijgt een Stemwijzer. Daarvoor moet natuurlijk per partij wel veel informatie aangedragen worden. De opzet was erg leuk en dwong je ook nog eens goed naar je eigen uitgangspunten te kijken. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt.
Bijeenkomst fractie
Ook die stond in het teken van de verkiezingen en dan vooral voor wat betreft het campagne voeren. We hebben een jong en enthousiast campagneteam dus de creatieve acties vlogen ons om de oren. Ook de meer serieuze onderwerpen kwamen aan de orde, al met al een leuke mix en ik verwacht dat we ons op een positieve manier kunnen presenteren. We hebben ook gesproken over de wijze waarop Den Helder in het nieuws is gekomen met de documentaire Rauw en Puur. We zullen ook aanwezig zijn bij de navertoning.
Cursus
De kaderschool van de ChristenUnie organiseert een aantal cursussen en workshops met het oog op de verkiezingen. Ook vandaag (zaterdag) weer een inspirerende bijeenkomst bijgewoond. Veel geleerd en ook gewoon plezier gehad in de ontmoeting met geloofsgenoten. Toch altijd een stuk herkenning in de uitgangspunten en de manier waarop je met politiek bezig bent.
Volgende week
We nemen in de raadsvergadering afscheid van wnd. Burgemeester Vriesman. Het is een lange vergadering en we hebben zelf de nodige onderwerpen ingebracht. We willen in het vragenkwartier vragen of voor de nieuwe Riepel hetzelfde beleid t.a.v. zondagsopenstelling geldt als voor de rest van de stad. We hebben net een nieuwe verordening aangenomen die regelt hoeveel zondagen winkels open mogen zijn. Wat ons betreft zijn dat er natuurlijk te veel, maar daaraan tornen we niet, we willen handhaven op het toegestane aantal.
Daarnaast hebben we vragen over het informeren van de bewoners van de Californiëstraat. Tijdens de raadsvergadering van 30 november is hun informatie toegezegd, die ze tot op heden niet gekregen hebben.
Daarnaast overwegen we een motie van afkeuring richting de wethouder Welzijn vanwege zijn optreden rondom de participatie in het kader van de WMO. Na al die jaren is een goede participatie verder weg dan ooit. Desondanks worden we ineens weer geconfronteerd met een nota “diversiteit” waarin opnieuw participatie een grote rol speelt. Geen mens weet waar het idee van deze nota vandaan is gekomen en wat hiermee beoogd wordt. Een behoorlijke bestuursopdracht ontbreekt en het is een naschrijven van notities vanuit het rijk. Laat de wethouder de participatie eerst maar goed vorm geven, dan is zo’n nota waarschijnlijk overbodig.
Archief > 2009 > december
- 19-12-2009 19-12-2009 20:00 - Verslag tot 20 december 2009 (Tjitske)
- 19-12-2009 19-12-2009 15:31 - Verslag week 51 (Willem)
- 19-12-2009 19-12-2009 15:29 - Verslag week 51 Willem)
- 16-12-2009 16-12-2009 16:52 - ChristenUnie blij met discussie zondagsopenstelling De Riepel
- 12-12-2009 12-12-2009 22:19 - Kort verslag week 50 (Willem)
- 12-12-2009 12-12-2009 22:17 - Verslag tot 13 december 2009 (Tjitske)
- 10-12-2009 10-12-2009 06:43 - Verkiezingsprogramma ChristenUnie Den Helder 2010 - 2014
- 05-12-2009 05-12-2009 18:59 - Verslag tot 6 december 2009
- 02-12-2009 02-12-2009 17:51 - Persbericht