Verslag tot 16 mei
dinsdag 17 mei 2005 22:29
Vanwege de voorjaarsvakantie is er wat minder politieke activiteit geweest. Het loonde dan ook niet de moeite om hiervan een weekverslag te maken. In dit verslag een korte samenvatting.
Vanwege de voorjaarsvakantie is er wat minder politieke activiteit geweest. Het loonde dan ook niet de moeite om hiervan een weekverslag te maken. In dit verslag een korte samenvatting. Als u meer informatie wilt, kunt u bellen of mailen naar: Henk Vos, email; h.vos@quicknet, telefoonno: 0223621998 of naar Tjitske Biersteker-Giljou, email: tjitskebiersteker@planet.nl , telefoonno.: 0223-613353.
Ontmoeting tussen JAR en een delegatie Zweedse jongeren
De JAR had een uitwisselingsbezoek georganiseerd met een groep Zweedse jongeren. De bedoeling was om van elkaar te leren. Maandags was er een ontmoeting met Helderse politici. Voor de Zweedse jongeren was het heel bijzonder dat de JAR zo'n goed contact heeft met de politiek. In Zweden is het jeugdwerk in buurthuizen heel goed geregeld, maar is er zelden rechtstreeks contact met de politiek. Het was leuk om met zoveel jongeren van gedachten te wisselen.
Vieringen
IN deze periode vielen natuurlijk de nodige feest- en herdenkingsdagen. Ik heb ze zoveel mogelijke meegemaakt. Bijzonder was de combinatie van Hemelvaartdag en Bevrijdingsdag. In de kerkdienst werd aandacht besteed aan het verschil tussen wereldse vrijheid en hemelse vrijheid.
Met Hemelvaartdag was er een toernooi van vooral Antilliaanse voetbalclubs. Er was een behoorlijke opkomst, dit tot verwondering van o.a. Sportservice. Deze hebben hier ogenblikkelijk op ingespeeld en sport en spelmateriaal beschikbaar gesteld voor andere toernooien; een leuk succes voor de stichting Karpatula.
Tempelbezoek
De commissie maatschappelijk welzijn was uitgenodigd voor een bezoek aan de Hindoetempel in Den Helder. Ook vond er een ontmoeting plaats tussen Sri Lankaanse bewoners van Den Helder. In het verleden heeft de commissie al verschillende allochtone groeperingen bezocht als voorloper op de ontwikkeling van een integratienota. De Hindoes gaven aan weinig problemen te ervaren met de integratie in de Nederlandse samenleving. Tijdens hun wekelijkse bijeenkomst besteden ze veel aandacht aan de Nederlandse cultuur en doen veel aan voorlichting. Het was een van de weinige bijeenkomsten waar geen sprake was van problematische situaties. Het enige dat ze erg graag zouden willen was een bijdrage in de aanbouw van een keuken voor hun sociaal-culturele activiteiten. Hun vorige aanbouw was uitgebrand.
Overige activiteiten
Voor de rest van deze periode heb ik vooral wat aan opruimen en bijwerken van stukken gedaan. Dat geeft altijd wel een prettig gevoel. Hier en daar ook nog een werkbezoek gebracht, o.a. aan de KNRM.
Voorlichting KNRM
Het senioresconvent was uitgenodigd voor een werkbezoek aan de KNRM. Omdat de fractievoorzitter van de ChristenUnie verhinderd was, heb ik hem vervangen. Er hadden zich verschillende mensen opgegeven, maar uiteindelijk waren we slechts met zijn 2-en. Ook de fractieassistent van Lijst Prins was aanwezig. Toch werden we uitgebreid geinformeerd en daarna mochten we mee in de reddingboot. Er stond een stevige wind (kracht 6) en de stroming was dwars op de wind. Dat leverde een spectaculaire tocht op. Gelukkig waren we met weinig, nu konden we allemaal op de navigatiestoelen plaatsnemen om te genieten van geweldige uitzichten. Omdat het een demonstratie betrof werd er ook geshowd wat de mogelijkheden waren van de reddingboot, dus scherpe bochten en snelle acceleratie. Ik heb er erg van genoten.
Den Helder en het nieuws
Er is natuurlijk genoeg gebeurd, maar inmiddels is dat voor een deel oud nieuws.
Het leukste nieuws was een fantastische foto van de gerestaureerde watertoren tegen prachtige voorjaarsluchten. Ik vind het een plaatje en had de laatste tijd voortdurend het gevoel dat er een cadeautje werd uitgepakt.
Vanwege de plannen van de ministers Verdonk en Pechtold waren de Antillianen ook weer in het nieuws. SBS 6 kwam weer met een reportage over Helderse Antillianen. Ik heb zelf geen televisie, maar de commentaren van mensen die het wel gezien hadden, waren niet positief.
Zelf vind ik het betreurenswaardig dat er opnieuw zo gestigmatiseerd wordt. Ook vraag ik me af hoe haalbaar deze plannen zijn gezien de bijzondere relatie die er is tussen Nederland en de Antillen. Vertaald naar de Helderse situatie levert het absoluut niets op: vorig jaar registreerde bureau Nieuwkomers 4 Antilliaanse nieuwkomers. Op dergelijke aantallen zou je geen beleid moeten willen maken, ook al ben ik een warm voorstander van maatwerk.
De problematiek in Den Helder betreft vooral armoede en schuldenproblematiek. Hulp zou dus vooral gezocht moeten worden in projecten als budgetteren en een goede schuldhulpregeling. Ook moet er aandacht zijn voor de vaak heel jonge alleenstaande moeders.
Natuurlijk is er ook sprake van criminaliteit, maar of dit een enorm probleem is, is absoluut onduidelijk. Het wordt in elk geval niet cijfermatig onderbouwd.
Binnenkort wordt hierin voorzien door een onderzoek door leerlingen van de politieacademie. Hopelijk zijn de onderzoekers wel van Antilliaanse afkomst. Immers de Antilliaanse cultuur kent een hoog schaamte gehalte. Tegenover buitenstaanders wordt zelden gesproken over de ervaren problematiek.
De fractie van de ChristenUnie heeft veel geinvesteerd in contacten met de Antilliaanse gemeenschap. Nu worden we af en toe geconfronteerd met de schrijnende armoede waarvan sprake is. Indien mogelijk proberen we te inventariseren en te begeleiden, dan wel door te verwijzen. Dit laatste is lastig omdat de schuldhulpverlening van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg niet optimaal functioneert. Het maatschappelijk werk van de stichting Triton voorziet ook niet altijd in hulpverlening op dit gebied.