Verslag werkbezoek Cynthia Ortega-Martijn, Tweede Kamerlid ChristenUnie op dinsdag 19 augustus 2008.
Afgelopen dinsdag stond behalve de extra raadsvergadering ook in het teken van het werkbezoek van Cynthia Ortega, In het afgelopen voorjaar hadden we als Helderse ChristenUnie al plannen om haar uit te nodigen, om verschillende (organisatorische) redenen kon dit niet doorgaan. Maar nu namen Cynthia Ortega en de Tweede Kamerfractie zelf het initiatief om in het zomerreces een werkbezoek te brengen aan Den Helder om zo meer informatie voor het werk in de Kamer te krijgen.
Cynthia Ortega heeft in haar portefeuille: Sociale Zaken en werkgelegenheid, Wonen, Wijken en Integratie, Economische Zaken, Nederlandse Antillen en Arubaanse Zaken.
Van uit het gemeentehuis was het goed geregeld en ondersteund. Om 11.00 uur begon het werkbezoek in het Veiligheidshuis en werd Cynthia met Tjitske Biersteker en Piet Bras van de Helderse ChristenUnie geïnformeerd over tal van zaken.
In de eerste plaats het Veiligheidshuis. Hier werken medewerkers van de gemeente, justitie, politie en jeugdzorg samen om mensen, met name Antillianen, te helpen met vragen en problemen op gebied van schuldhulpverlening, verslaving, (re)integratie etc.
Het was leerzaam om te horen over de goede samenwerking op dit gebied en de resultaten die vaak te zien zijn. Zo kwam later ook Marcelino, de Antilliaanse straathoekwerker vertellen over zijn werk. Wat me vooral aansprak was de duidelijke manier waar op hij hier over vertelde. Het valt niet altijd mee om het vertrouwen van de Antilliaanse jongeren te winnen, maar als ze je vertrouwen, kun je ze helpen om verder te komen. Ook de vertegenwoordiger van de politie en Evelien, de Antilliaanse contactpersoon, vertelden hier over.
Vervolgens kwamen enkele vertegenwoordigers van de New Song gemeente bij ons aan tafel.
Ze vertelden over hun christelijke gemeente waar voornamelijk Antilliaanse christenen komen. Zoals bekend zijn er nog steeds problemen met de huisvesting, maar ze gaan toch door met de activiteiten in hun gemeente en ook in de samenleving. Ze vangen kinderen en jongeren op die anders ‘tussen wal en schip’ terecht dreigen te komen. Het gaat allemaal zonder steun van de gemeentelijke overheid. Toch hopen ze dat de gemeente hier oog voor krijgt, want dit werk is van belang voor de hele (Helderse) samenleving.
Cynthia Ortega adviseerde om de kerkelijke activiteiten en al het werk in de samenleving te scheiden, zodat het laatste beter zichtbaar gemaakt kan worden.
Verder kwamen rond 13.00 uur enkele medewerkers aan het woord van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg. Ze vertelden aan de hand van enkele cijfers hoe met de doelgroep Antillianen in onze stad wordt omgegaan. Er is een speciaal Antillianenproject en hoewel het niet altijd meevalt, zijn er goede resultaten te zien.
Om 14.00 werden we ontvangen door burgemeester Hulman en gedurende een uur hebben we verschillende onderwerpen waar de belangstelling van Cynthia vooral naar uit gaat besproken.
Zoals de relatie met de Nederlandse Antillen en de Antillianen in onze stad, die Cynthia liever Caribische Nederlanders noemt. Het was goed om zo van beide kanten te worden geïnformeerd . Aardig detail: onze burgemeester is nog niet zo lang geleden afgestudeerd op een onderwerp betreffende het bestuur van de Antillen.
Tenslotte brachten we rond half vier een bezoek aan de Kinderhuiskamer, gevestigd aan de Scheldestraat 8 in Nieuw Den Helder. Dit is een project van Bureau Jeugdzorg, afdeling Lokaal Jeugdbeleid. Binnen de Kinderhuiskamer zijn een aantal projecten gevestigd:
We werden heel hartelijk ontvangen en er werd enthousiast verteld over alles wat gedaan wordt om de kinderen te helpen en te begeleiden. Ook mochten we even bij de kinderen kijken. Toen we later weer in de huiskamer waren, hadden zo’n acht Antilliaanse vrouwen zich bij ons gevoegd en zij konden kennis maken met Cynthia Ortega, vragen stellen en zo de problemen die ze tegen komen bespreken. Een bijzondere ervaring was het, vooral toen zij in hun eigen taal (ik meen papiaments) met Cynthia konden spreken.
Dit gesprek duurde wat langer en uiteindelijk ben ik zelf om ongeveer 17.00 uur naar huis gegaan. Aan de ene kant wat vermoeid, maar toch ook heel blij met het verloop van deze dag.
Piet Bras.
Archief > 2008 > augustus
- 30-08-2008 30-08-2008 19:28 - Verslag tot 31-08-2008
- 25-08-2008 25-08-2008 23:00 - Verslag commissie Maatschappelijke ontwikkeling 18 augustus 2008.
- 25-08-2008 25-08-2008 22:57 - Verslag werkbezoek Cynthia Ortega-Martijn, Tweede Kamerlid ChristenUnie op dinsdag 19 augustus 2008.
- 25-08-2008 25-08-2008 22:51 - Verslag 1 2008