Verslag 1 2008
Hoewel er ‘zomers nog genoeg gebeurt op politiek gebied, kies ik er voor om in de zomerperiode geen verslag te schrijven. Het plezierig om af en toe wat afstand te nemen. Nu het zomerreces afgelopen is moet het er maar weer van komen. Ik heb nog een beetje moeite om weer in het gareel te komen.
We zijn als steunfractie al weer bij elkaar geweest om het nieuwe seizoen bij God te brengen en er een zegen over te vragen. Daarna hebben we de verschillende politieke items besproken. We zijn dankbaar dat we nog steeds op deze wijze actief kunnen zijn en dat we ons ook door onze achterban gedragen weten.
Ook de afgelopen zondag ging het in de preek over dankbaarheid en dat sloot dan ook mooi aan. Daarna konden we weer goed van start.
Er stond de eerste vergaderdag niet echt veel op het programma. Het belangrijkste was wel de beleidsnota WMO. Hiervan vindt u een apart verslag op de site. Bij de commissie SOB hadden we de nodige vragen bij de ontwikkeling van een bouwplan rondom de Zeemeeuw en de afspraken die er al dan niet liggen rondom de afwikkeling van Andromeda. Door het aan te kaarten krijgen de inwoners ook gehoor. In de betreffende antwoordbrieven stond telkens dat de raad er niet over ging en dat het afgehandeld kon worden door hetzij het college, hetzij ambtelijk.
In bestuur en middelen werd eerst een overzicht van de organisatie rondom de Tall Ship races gegeven. Daarna stond het opheffen van de commissie beroep en bezwaar op de agenda. Hierin lijken toch echt inschattingsfouten gemaakt te zijn door het college: de commissie was heel pertinent en eenduidig in haar reactie. Men wilde dit beslist niet. Vervolgens meende de burgemeester er goed aan te doen de commissie mee te delen dat het college best een andere mening kon hebben en daarnaar, voor wat betreft bezwaren over collegehandelingen, handelen. Dit leverde ook niet direct positieve geluiden op om het maar zachtjes uit te drukken. Het college zal zich hierop verder beraden. Ook het opheffen van de klachtencommissie werd niet breed gedragen. Dit idee wordt aangehouden totdat duidelijk is wat uitbesteden van dit werk kost.
Dinsdag was er een werkbezoek van Cynthia Ortega, tweede kamerlid voor de ChristenUnie. Hierover vindt u apart een verslag.
Ook was er een extra raadsvergadering geheel gewijd aan de eventuele verhuizing van het racecircuit van Zandvoort naar Den Helder. Deze vergadering is op initiatief van de ChristenUnie, gesteund door handtekeningen van . de PvdA, SP, PDH, Groenlinks en PvBB uitgeschreven. In eerste instantie leek alleen de lokale en regionale media hieraan aandacht te besteden. Vanaf maandag werd ik ongeveer plat gebeld met verzoeken om interviews en voelde ik me een beetje overvallen door alle aandacht. Dat maakte me ook wat bezorgd over het verloop van de vergadering en hoe dat over zou komen. Na afloop van de bijeenkomst kreeg ik verschillende complimenten over het verloop van het raadsdebat: men had het elders wel eens anders gezien. Een hele opsteker voor alle betrokkenen.
Maar waar ging het nu om? De provinciale structuurvisie moet herzien worden en in dat kader zijn er vanuit provinciale werkgroepen mogelijk verschillende min of meer wilde ideeën gelanceerd. Overigens zonder directe betrokkenheid van belanghebbenden, dit in tegenstelling tot de huidige structuurvisie die met heel veel inspraak tot stand is gekomen. Eind vorig jaar werd een van die plannen heel nadrukkelijk gelanceerd door de betreffende gedeputeerde en dat was een mogelijke verhuizing van het circuit. In eerste instantie had iedereen zoiets van: luchtfietserij enz. Hij herhaalde het nog maar eens en kondigde aan dat er onderzoek verricht zou worden. Spannend werd het toen het Helderse college met verschillende meningen naar buiten kwam. Ik begon me steeds meer te verbazen omdat de eerste die over dit soort plannen zou moeten gaan de gemeenteraad is. Die was echter op geen enkele wijze betrokken bij dit plan. In het kader van het dualisme vond ik het toen belangrijk dat de raad zijn positie in zou nemen en aangeven hoe ze tegen deze situatie aankeken.
Hoewel D66 aan het begin nog probeerde om de vergadering af te gelasten en de VVD en het CDA ook vonden dat de vergadering te prematuur was omdat er geen stukken onder lagen, werd het voorstel van D66 niet gesteund. Na een paar insprekers, waarvan 1 voorstander en een 2-tal inleidingen door o.a. dhr. Bonfrer, voorlichter van het circuit heeft de raad in ruime meerderheid aangegeven dat de structuurvisie voor Den Helder/Julianadorp zoals die is vast gesteld nog steeds geldend is en daarin is geen ruimte voor een circuit. Met deze boodschap weet het college opnieuw en nadrukkelijk wat de visie van de raad is en kan en moet dit ook in de verschillende organisaties uitdragen. Het is ook een helder signaal richting de gedeputeerde.
Tot zover de principiële discussie. Veel mensen vroegen zich af of de plannen toch niet gewoon door gaan. Mogelijk dat de gedeputeerde meent dat er een circuit tussen DH en J’dorp zou moeten komen. Dat betekent nog niet dat hij een verhuizing vanuit Zandvoort bedoelt. Mogelijk denkt hij aan een 2e circuit in Noord Holland. Immers: het circuit in Zandvoort is een private onderneming. Geen enkele overheid kan een bedrijf dwingen om vanuit de ene plaats te verhuizen naar de andere. Vergelijk bijv. Philips, daarvan wordt toch ook niet gezegd dat het beter in Oss of Groningen kan gaan zitten. Daar gaan overheden niet op die manier over. Als Zandvoort het circuit kwijt wil, dan kan men onderhandelen of onteigenen enz. Vervolgens bepaalt het circuit zelf waar het zich zou willen vestigen en probeert dan tot overeenstemming te komen met de betreffende overheid. Uit zichzelf zal het circuit niet naar Den Helder komen omdat ze meer belemmeringen ervaren dan in Zandvoort.
Voor Zandvoort zit het probleem in het aantal “lawaaidagen”. Men zou die graag uitgebreid zien tot 12. Hierover gaat het Rijk omdat dit verandering van wetgeving met zich mee brengt en dat heeft niets te maken met het oprekken van geluidsnormeringen. Als die wetswijziging plaats vindt, geldt die voor alle circuits en is verhuizen voor Zandvoort niet nodig. Komt die er niet dan blijven die 5 dagen ook gelden voor een nieuw circuit en is verhuizen zinloos.
Vanaf woensdag is Den Helder in feeststemming en is het puur genieten geblazen op en rond de haven. De Tall Ship races finishen in Den Helder. Hier rondom is zowel door de provincie als door de gemeente een aantal activiteiten georganiseerd, vooral gericht op duurzaamheid. Samen met vertegenwoordigers van natuurorganisaties, ATO en IMaris en de windmolenstichting “de Eendragt” hebben we gefietst bij het Kuitje en inzicht gekregen naar onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Ook hoorden we op de visafslag over de plannen en mogelijkheden op het gebied van duurzame visserij.
Verder heb ik gewoon geprobeerd om zoveel mogelijk op en over de haven te zwalken en zoveel mogelijk van de programma’s mee te maken. Hoogtepunten waren, wat mij betreft: de Crew parade en de Parade of Sail. Vanuit de provincie was ik met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld uitgenodigd om mee te varen op de MIR. Het werd een lange middag want in plaats van om 17.00 konden we pas om ruim 20.00 uur van boord. Ik vond dat absoluut niet erg want het was ook nog eens prachtig weer.
De mensen die ik gesproken heb waren allemaal vol lof over de organisatie en over wat er allemaal te doen was. Logistiek verliep het ook heel behoorlijk. Er was alleen sprake van een overmachtsituatie bij de NS als gevolg van een ongeluk. Hiermee heeft de organisatie bewezen dat Den Helder een prima plek is voor dit soort evenementen en ik hoop dat er nog vele mogen volgen.
Tjitske Biersteker
Archief > 2008 > augustus
- 30-08-2008 30-08-2008 19:28 - Verslag tot 31-08-2008
- 25-08-2008 25-08-2008 23:00 - Verslag commissie Maatschappelijke ontwikkeling 18 augustus 2008.
- 25-08-2008 25-08-2008 22:57 - Verslag werkbezoek Cynthia Ortega-Martijn, Tweede Kamerlid ChristenUnie op dinsdag 19 augustus 2008.
- 25-08-2008 25-08-2008 22:51 - Verslag 1 2008