Verslag over de week tot 10 november 2007
Wie verschaft raad in de raad?
Klinkt dat cryptisch? Dat was het de afgelopen raadsvergadering ook en ik wist er niet goed raad mee.
Wat was er aan de hand? Al een tijd lang maakt de ChristenUnie zich zorgen over de eigen koers die ontwikkelaars van en op de ORW lijken te varen. De raad heeft uitgesproken voorlopig geen woningbouw hier te willen, maar projectontwikkelaars zien dikke kansen en dus flink geld. De ChristenUnie vindt dat eerst indringend onderzocht moet worden of woningbouw geen belemmering gaat vormen voor de economische en toeristische ontwikkeling van het havengebied. Nu de verantwoordelijke ontwikkelaars de synergie tussen de 3 deelprojecten dreigen los te laten, juist vanwege de complexiteit van de havenontwikkeling nemen onze zorgen toe. Vooral na een bijlage bij de HC waarin staat dat “we overeengekomen zijn dat er op bepaalde delen van de ORW voor 80% woningbouw mogelijk moet zijn.”
We wilden daar vragen over stellen en mogelijk met een motie komen. We informeerden ons over de beste procedure hiervoor. Zelf had ik een voorkeur voor een interpellatie, maar ik werd gewezen op de mogelijkheid van schriftelijke vragen met een mondelinge beantwoording. Hoewel dit al heel lang in de verordeningen staat heeft alleen de SP er, naar mijn mening, op onjuiste wijze een keer gebruik van gemaakt.
Hoewel het een goede aanbiedingsvorm leek, pakte het volkomen verkeerd uit. En zo coulant de voorzitter de vorige keer hiermee was, zo vasthoudend was hij nu aan de regelgeving. Door de commotie en zijn wil om snel verder te gaan, heeft de voorzitter ons wel de formele mogelijkheid van een behandeling aan het eind van de vergadering en het indienen van een motie ontnomen. We moeten ons er op beraden hoe hier nu mee om te gaan. Zeker omdat de antwoorden van de wethouder ook nogal opmerkelijk waren.
Rentmeesterschap?
De rest van de vergadering stond in het teken van de begrotingsbehandeling. Veel raadsleden en belangstellenden klagen over de onleesbaarheid van dit geheel. Zelf kost het mij ook de nodige moeite om volledig inzicht te krijgen en overzicht te houden. In feite leven we al jaren op te grote voet. Er moet jaarlijks een greep uit de algemene reserve worden genomen om de begroting sluitend te krijgen. (Algemene reserve is een fictief begrip. We hebben dat geld niet op de plank liggen). Ook dit jaar weer. Daarnaast worden posten niet op de begroting gezet waarvan men wel weet dat ze er aan komen: onderhoud kunstwerken en wegen, kosten voor de reorganisatie enz. Volgens de fractie van de ChristenUnie wordt zo de begroting functioneel sluitend gemaakt. We worden ook direct al geconfronteerd met een begrotingswijziging in het kader van de nieuwe reorganisatie. De oude reorganisatie is nog niet eens volledig afgerond en de terugverdieneffecten zijn ook nog niet volledig gerealiseerd. Dat weerhield de PvdA er niet van om voor te stellen om €450.000 die wel inverdiend was en die teruggestort zou moeten worden in de post “nieuw stadhuis” in te zetten voor leuke evenementen die Den Helder op de kaart zetten. Ze vonden hierin een meerderheidssteun. Eens hadden we een grote bestemmingsreserve voor een nieuw stadhuis als gevolg van een meevaller in de aandelensfeer. Dit bedrag is vrijwel verdwenen de afgelopen jaar. Voor een deel ingezet om de reorganisatiekosten te betalen. De efficiency-winst zou volledig teruggestort worden. Dat is tot op heden nog niet gelukt en nu wordt hierop al weer een voorschot genomen. Als fractie van de ChristenUnie denken we dat dit niet de juiste manier is om met de beschikbare middelen om te gaan. We wilden ons dan ook niet conformeren door de begroting vast te stellen.
Geen politiek
De rest van de week was er vooral provinciaal veel te doen. Ik heb de meeste bijeenkomsten afgezegd omdat ik niet fit was. Wel even naar de voedselbank. Voor de laatste keer vertrouwd inpakken in de Berea-kerk. Vanaf volgende week wordt dat een samenwerkingsproject met en op Noorderhaven. Het uitdelen blijft wel op de vertrouwde punten.
Kennelijk is er dit jaar opnieuw verwarring over de Sint Maarten viering. Daar word ik dan op aangesproken terwijl er vanuit de politiek geen besluit over wordt genomen. Zelf dacht ik dat het al goed geregeld was in Den Helder omdat ik verschillende bekendmakingen las over “keuvelkeuringen in buurthuizen” en een winkelcentrum dat hierin ook het voortouw nam. Vroeger werd zo’n signaal dan door anderen opgepakt. Daardoor was er in het verleden nooit verwarring over de dag waarop St Maarten gevierd werd. Het had een mooi onderwerp voor de goednieuwkrant kunnen zijn: “Helderse ondernemers en buurthuizen spreken af dat St Maarten op zaterdag gevierd wordt”. Zo is het niet gegaan en nu maar afwachten hoe het uitpakt.
Archief > 2007 > november
- 24-11-2007 24-11-2007 21:57 - Weekverslag tot 24 november 2007
- 20-11-2007 20-11-2007 18:41 - Onrust in de ChristenUnie?
- 18-11-2007 18-11-2007 12:42 - Het politieke werk in de week tot 17 november 2007
- 09-11-2007 09-11-2007 21:18 - Verslag over de week tot 10 november 2007
- 03-11-2007 03-11-2007 21:10 - Verslag over het politieke werk in de week van 29-10 tot 3-11