Verslag over het politieke werk in de week van 29-10 tot 3-11

zaterdag 03 november 2007 21:10

Maandag vergaderdag

De raadsvergaderingen zijn nu natuurlijk  iedere maandag. Eigenlijk is dat wel bijzonder: op zondag wordt regelmatig gebeden voor de overheden, voor degenen die hierin verantwoordelijkheid dragen. Met de steun van dat gebed mogen we dan weer de (politieke) draad doordeweeks oppakken.

In de commissies ging het vooral over de begroting. Eventuele aanvullende vragen/opmerkingen kunnen dan mee genomen worden in het uiteindelijke besluit dat tijdens de raadsvergadering van 12 november wordt genomen.

Tijdens de raadsvergadering waren er 2 belangrijke punten: de verzelfstandiging van de schouwburg en de verordening op de bijzondere bijstand


Bijzondere bijstand

De gemeente Den Helder kent een verordening op de bijzondere bijstand. Hierin zijn de zaken geregeld met betrekking tot deze voorziening. Uit jurisprudentie is gebleken dat dit niet kan: regelingen m.b.t. bijzondere bijstand horen in beleidsregels te worden gevat omdat het om uitvoering van raadsbesluit gaat. Het college stelde voor om de verordening eenvoudig te laten vervallen en voortaan alleen te werken met beleidsregels. Voor Groenlinks was dit aanleiding om met een motie te komen. Men was bang geen kaders meer te kunnen stellen m.b.t. de reikwijdte van de bijzondere bijstand. In de motie werd verzocht om de verordening in stand te houden totdat er een kadernota over de bijzondere bijstand was verschenen. Dit leverde juridische problematiek op.

Namens de ChristenUnie stelde ik voor om de wethouder te verzoeken de verordening volledig over te nemen in beleidsregels en dan zo spoedig mogelijk met een nota te komen, dit om te voorkomen dat er een gat in de voorzieningen zou vallen. Na een korte schorsing bleken de fractie-voorzitters hiermee akkoord te gaan en ook het college had geen bezwaar tegen deze regeling.

Verzelfstandiging schouwburg

Na een 2e bespreking in commissieverband moest het dan nu tot een raadsbesluit komen. De raad kon overigens alleen wensen en bedenkingen inbrengen. De uitvoering ligt bij het college. Namens de ChristenUnie gaf ik aan bedenkingen te hebben tegen de overdracht van gebouwen, nu weliswaar tegen boekwaarde maar het zit er dik in dat in het kader van de herstructurering er andere plannen komen voor deze locatie. Of de Schouwburg krijgt andere plannen en dan moeten we misschien weer duur terug kopen. Verzelfstandiging vind ik prima, want een gemeentebestuur moet geen directe bemoeienis hebben met de exploitatie van een schouwburg, maar dat kan prima zonder de gebouwen te verkopen. Verhuren is ook een mogelijkheid. De schouwburg wil wel zelfstandig, maar 1 van de werknemers moet dan nog wel langdurig gedetacheerd worden vanuit de gemeente. Ook dit vond ik een bedenking. Als je zelfstandig wilt dan moet je alle lasten en lusten overnemen. Volgens de wethouder was dat echter onvoordelig voor de gemeente. In het normale zakelijke verkeer worden de kosten volgens mij gedragen voor de overnemende partij, kennelijk niet bij de gemeente.

We vonden geen meerderheid voor onze visie.

Provinciale en landelijke politiek

Verder vooral druk met provinciale politiek. Ik ben hier vooral actief in commissies die gaan over ruimtelijke ordening, natuur en milieu. Veel grootschaliger dan lokaal natuurlijk, dus ik moet me volledig opnieuw inlezen. Dat kost best veel tijd, maar het is wel interessant vooral ook door de werkbezoeken die er bij horen.

Ook de landelijke politiek vraagt onze aandacht. Ik ben blij dat mevrouw Lont haar motie (voorlopig) heeft terug getrokken. Dat betekent dat er weer ruimte is voor  debat. Bij een motie kun je alleen voor of tegen stemmen en het onderwerp rechtvaardigt een integere en intensieve bespreking. Voor mevrouw Lont is de toezegging dat die bespreking er komt voldoende om de motie niet in te dienen.

Zelf vind ik het jammer dat deze bespreking pas op gang komt na “een incident”. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om hierover met elkaar in discussie te gaan. Binnen de bandbreedte van de christelijke kerken wordt hierover heel verschillend gedacht.. Het varieert van: inzegening van homoseksuele huwelijken tot een afwijzen van de homoseksuele beleving. (Overigens nooit een afwijzen van de homoseksuele broeder of zuster als  persoon). Al deze stromingen hebben ook hun plek binnen de ChristenUnie. Ik hoop en bid dan ook dat er een vruchtbare discussie zal ontstaan waarbij (een vertegenwoordiging van) onze homoseksuele broeders en zusters niet mag ontbreken.

MAD-day

Make a difference-day betekent dit. Dat had volgens mij beter op zijn Nederlands gekund, aangezien het acroniem toch staat voor “gek”. Moet je soms gek zijn om vrijwilligerswerk te kunnen doen? Ik dacht het niet. Gelukkig wordt er al heel veel vrijwillig gedaan op allerlei gebied. Deze dag stond vooral in het teken van vrijwillig werken in de natuur. Verschillende raadsleden waren in de Grafelijkheidsduinen aan het werk, samen met andere vrijwilligers. Ik vond het leuk om in de Oranjerie aan het werk te gaan. Het was erg gezellig met veel goedmoedige spot en metaforen over het raadswerk. Een van de werkmeesters merkte verbaasd op: die raadsleden kunnen toch nog meer dan alleen maar …. Praten. We hebben heel hard gewerkt want tegen lunchtijd hadden we de klus geklaard.

« Terug