Algemene beschouwingen van de fractie van de ChristenUnie bij de VJN 2007.

donderdag 21 juni 2007 19:03

Algemene beschouwingen van de fractie van de ChristenUnie bij de VJN 2007.

Bij verschillende gelegenheden het afgelopen jaar heeft de ChristenUnie zowel het college als vooral de coalitiepartijen opgeroepen om tot een gematigder en verstandiger financieel beleid te komen. Vaak waren verschillende oppositiepartijen het met deze oproep [G1] eens.

In dit licht bezien doet zich de vraag voor hoe zinvol het is om opnieuw een bijdrage te leveren en energie te steken in een financieel beleidskader. Daarbij waarschuwt de Prediker [G2] in hoofdstuk 12 dat je van veel lezen alleen maar moe wordt. Dit alles heeft de fractie van de ChristenUnie ertoe doen besluiten om de algemene beschouwingen  kort te houden.

De fractie van de ChristenUnie heeft als missie "de samenleving te dienen door haar meer te laten functioneren naar Gods wil" en dat proberen we politiek te vertalen. Ook als het gaat om financiële kaders en beleid.

Gemeentelijk financieel beleid hoort een evenwichtige verhouding tussen uitgaven en inkomsten te kennen, maar ook een evenwicht tussen financiering en reservering. Pas als hiervan sprake is met zicht op een positief meerjarenperspectief kun je spreken van een verantwoorde begroting. De VJN zou hier aan richting [G3] moeten geven.

De fractie van de ChristenUnie is van mening dat er van evenwichtigheid in deze VJN geen sprake is en dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen en begrotingsinitiatieven te benoemen.

Als gevolg van zowel de strategische visie 2020 als het strategisch plan "op eigen kracht" is de nadruk vooral komen te liggen op investeringen in de 3 prioriteitsgebieden. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar we hebben al veel financiële inspanningen geleverd om het fonds "Stedelijke vernieuwing" te vullen, terwijl er voorlopig nog geen sprake is van zichtbare ontwikkelingen. Daar komt dan nog de financiering van de ORW bij. Toch meent het college dat er nog meer in deze gebieden geïnvesteerd moet worden en komt met voorstellen om extra financiële middelen te besteden aan deze gebieden. Deze wens lijkt ten koste te gaan van vrijwel alle welzijns- en cultuuractiviteiten.

Om ruimte te creëren voor "de stenen" moet de cultuurpas [G4] wijken, wordt geen geld vrij gemaakt voor "kunst voor [G5] je kiezen" of worden er middelen vrij gemaakt door af te zien van reserveringen zoals bij het zwembad of  door het beperken van het beheer openbare ruimte. Ook het autonome deel van de OBD-middelen moet worden afgeschaft en  wijksteunpunten moeten worden opgeheven. Kortom de bezuinigingen [G6] treffen heel nadrukkelijk het welzijn van de burger. Heel eufemistisch wordt in deze VJN gesproken over een sluitende begroting en meerjaren perspectief. Dit kan echter alleen door verschillende jaren lang nog een "greep" uit de algemene reserves te doen. We hebben het dan nog niet gehad over de behoefte aan extra middelen voor nieuw beleid de komende jaren. Het college lijkt deze strategie te willen blijven volgen ondanks de zorgen die al door de provincie zijn uitgesproken over de ontwikkelingen van ons meerjarenperspectief. Hiermee is dan gelijk bewezen dat het betrekken van de provincie bij onze stedelijke vernieuwingsopdracht niet impliceert dat we financieel zijn afgedekt.

Het grote financiele [G7] tekort noopt ons tot het maken van keuzes. Naar de mening van de fractie van de ChristenUnie is deze discussie al te lang [G8] uitgesteld. Het is goed dat nu nadrukkelijk gekeken wordt naar de staat van onze bezittingen met mogelijkheid tot verkoop. Ook  het onderzoek naar meer verhuuropbrengsten is een goede zaak.

De nog steeds stijgende economie lijkt, in de ogen van het college, de financiering van allerlei ambitieuze plannen te rechtvaardigen waarbij er geen oog lijkt te zijn  voor mogelijk veranderende [G9] tijden. Bovendien is in deze VJN opnieuw geen rekening gehouden met een aantal voorzieningen die onontkoombaar zijn. Hetgeen betekent dat we nog wel een aantal tegenvallers te wachten hebben het komende jaar. Ook in deze tijd is het nog steeds heel lucratief om te sparen of (in boekhoudkundige termen) te reserveren [G10].

De fractie van de ChristenUnie pleit voor een degelijke, behoudende opzet van de gemeentebegroting. De bezuinigingen moeten niet gezocht worden in de welzijns- en cultuuractiviteiten maar in het temporiseren van de (extra) investeringen in de 3 aandachtsgebieden.





 [G1]Te denken valt hierbij aan bijv. de financiering van het fonds Stedelijke vernieuwing en de financiering van de ORW

 [G2]Bijbelboek uit het Oude Testament

 [G3]De eerste programmarapportage laat een zorgelijke ontwikkeling zien die in tegenspraak is met hetgeen in 2006 is afgesproken

 [G4]We willen dit amenderen

 [G5]We willen dit amenderen
 
 [G6]Buit de kwetsbaarheid van de arme niet uit, Spreuken 22)

 [G7]Is deze ontwikkeling in overeenstemming met bijv. de meerjarenraming horend bij de programmabegroting 2007

 [G8]De boxendiscussie moet hierin een belangrijke rol spelen. We hebben al verschillende keren dergelijke discussies gevoerd en  het was dan ook onvoorstelbaar te merken dat m.n. de nota uit 2005 hierover onbekend was.
 
 [G9]Ieder mens wil wel graag goed doen, toch kun je beter bekennen arm te zijn dan loze beloften te doen, Spreuken 19

 [G10]Het voortdurend aangaan van leningen zorgt voor een enorme financieringslast, inmiddels al >€8MIO.



 

« Terug