Terugblik en vooruitzicht naar 2007

zaterdag 13 januari 2007 13:16

De eerste week van het nieuwe jaar zit er al weer op. Politiek gezien zijn er nog geen nieuwe ontwikkelingen. Wel de nodige nieuwjaarsrecepties. Hier wordt meestal even terug geblikt, maar vooral ook vooruit gekeken.

Als lokale fractie van de ChristenUnie hebben we niet besloten tot het houden van een nieuwjaarsreceptie, maar terugblikken en vooruit kijken kan natuurlijk even goed.

Er valt met veel dankbaarheid terug te kijken op het afgelopen jaar. Zowel landelijk als lokaal hebben we als ChristenUnie veel zegen mogen ontvangen.  Landelijk is er positief gereageerd op onze inzet rondom het asielzoekersbeleid en, recent, op onze inzet voor de oudere werklozen. Hoogtepunt was vanzelfsprekend de geweldige verkiezingsuitslag en hieruit voorvloeiend onze mogelijke regeringsdeelname.

Ook lokaal is het ons de afgelopen periode goed gegaan.  Ondanks dat we de afgelopen periode meer tegenstand hebben ervaren dan in de vorige periode zijn er toch de nodige successen behaald. We hebben verschillende amendementen in stemming mogen brengen, die het ondanks de tegenstand van de voorzitter van de raad gehaald hebben. Dit gold ook voor verschillende moties. De laatste door ons ingediende motie heeft het net niet gehaald. Ook hier gold weer dat de voorzitter deze motie niet ingediend wilde hebben. Het indienen van extra agendapunten door de ChristenUnie was volgens de voorzitter onreglementair.

Zo terugkijkend op een jaar waarin de successen wat moeizaam behaald werden, lijkt het zinvol om voor het komende jaar extra energie te steken in het versterken van onze deskundigheid en manieren te vinden om relevant te blijven. We hebben het afgelopen jaar al ingezet op het oprichten van zogenaamde “denktanks” die zich vooral richten op specifieke onderwerpen om de fractie van informatie te voorzien. Het komende jaar willen we deze vrijwilligers mogelijkheden bieden om een training te volgen. Hiervoor zijn nu meer mogelijkheden vanwege de toegekende fractie-ondersteuningsgelden.

Veel verwachtingen hebben we ook van de invoering van het nieuwe vergaderstelsel. Dit creëert meer duidelijkheid en overzicht waardoor het wellicht ook eenvoudiger wordt voor betrokken leden om het politieke proces te volgen en hierin te participeren.  Ook de digitalisering van raadsleden kan hierin een positieve bijdrage leveren. Het kost nog wel enige moeite om het ook voor elkaar te krijgen, want als je kiest voor koop in plaats van leasen dan levert dat een berg aan papierwerk op en onduidelijkheid over het te volgen traject van uitbetalen. Het zoeksysteem behoeft ook nog wel de nodige aanpassingen, maar dat is vaak een wat langer lopend traject.

Er staan ons binnen het lokale bestuur ook nog de nodige veranderingen te wachten: we hebben sinds kort een nieuwe griffier en verwachten nog een nieuwe gemeentesecretaris en een nieuwe burgemeester. Volgens de krant zijn er hiervoor inmiddels 13 kandidaten, maar officieel weten wij dat  niet. Het lijkt vooral een provinciale aangelegenheid te zijn waarover de raad pas in latere instantie wordt geïnformeerd.

In economisch opzicht lijken er ook positieve ontwikkelingen te zijn: het bedrijvenloket is geopend, er is geld beschikbaar gesteld voor de havenontwikkelingen. We kunnen starten met onderzoek naar verplaatsing van de Teso en er zijn gelden beschikbaar voor stadsvernieuwing en herstel. Dit laatste is vooral bijzonder belangrijk voor een positieve uitstraling en beleving van de stad en beginnen met de uitvoering kan dan ook niet snel genoeg gebeuren. Hierin zit wellicht ook het venijn. Er worden de nodige stuur- en projectgroepen opgericht en er wordt veel overlegd. De uitvoering is nog niet op korte termijn te verwachten. Zelf ben ik reuze benieuwd naar de bevindingen van mevr. R. Bakker. Als adviseur voor het rijk heeft ze haar sporen op het gebied van stedenbouwkundige ontwikkelingen wel verdiend.

Minder positief zijn we over de ontwikkelingen op welzijnsgebied. Zo goed als er in de stad veel gesloopt wordt zonder directe nieuwbouw zo lijkt er op welzijnsgebied ook veel afgebroken te worden zonder dat er direct zicht is op “nieuwbouw”. We hopen dat hierin in het komende jaar ook de nodige opbouwende activiteiten zullen plaats vinden.

Kortom een nieuw jaar, nieuwe kansen en vooruitzichten. Voor de fractie van de ChristenUnie geldt echter: aan ’s Heren zegen is het al gelegen en zonder die zegen kunnen wij niet functioneren.

 

 

 

« Terug