'Highlights' 13 februari 2021

zaterdag 13 februari 2021 16:13

Terugblik op week 6: 6 - 13 februari.

De zaterdag is vaak een moment om terug te kijken op de afgelopen week en ik realiseerde me dat deze week weer snel is gegaan. En dat er ook veel is gebeurd in deze week:

Dan moet ik denken aan het bericht over het plotseling overlijden GertJan Nijpels, de burgemeester van Opmeer. Er wordt gezegd dat hij een rasbestuurder was, meer een burgervader dan een burgemeester. Opmeer mist z'n verbinder. Dat is mooi gezegd en ik moet zelf ook denken aan de negentiger jaren, toen hij in Den Helder wethouder was. Ook vanaf deze plaats, de nabestaanden sterkte gewenst.

Nog enkele opmerkzame berichten:

Schouwburg de Kampanje in Den Helder doet vanaf vandaag (10 februari) dienst als tijdelijk coronateststraat. Daarvoor is in het theater een walk-through ingericht. Dat meldt de GGD Hollands Noorden. De winterse omstandigheden maakten het onmogelijk in de reguliere teststraat aan de Handelskade te werken. Tot en met 2 maart blijft het testen in De Kampanje mogelijk

Een ander 'opmerkzaam' bericht: Escalaties, Veilig Thuis vreest effecten van avondklok.
Meer risico op geweld thuis. Er is in coronatijd meer risico op huiselijk geweld en kindermishandeling en de avondklok 'doet daar nog een schepje bovenop', volgens Veilig Thuis Noord-Holland Noord (NHN). Betrokken instanties en wethouders in deze regio maken zich zorgen over het effect van de avondklok op onveilige thuissituaties. In de eerste vier dagen van de avondklok, met ingang van 23 januari, kwamen er bij de politie NHN vijftien meldingen van huiselijk geweld binnen. Daarvan mondden er vier uit in een aangifte.

Wethouder Tjitske Biersteker-Giljou (Den Helder) stelt dat de betrokken instanties er 'juist nu' alles aan doen om de gezinnen waarbij het misgaat te ondersteunen. 'Vanuit de gemeente Den Helder is er structureel contact met de gezinnen die al eerder gedurende de coronacrisis in beeld waren'.

Nog een bericht uit de krant van donderdag 11 februari: Getroffenen 'toeslagen' in beeld.

Van de veertien huishoudens die in Den Helder waren gedupeerd door de toeslagenaffaire zijn er inmiddels dertien in contact gekomen met de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Peter de Vrij noemt hun toestand schrijnend. 'Ze waren in sommige gevallen echt tot armoede gebracht'. De gemeente hoopt de komende weken ook nog in contact te komen met het laatste slachtoffer.


Piet Bras

cu+sneeuwpop.jpg

« Terug