Enkele 'highlights' van de afgelopen week:
Informatieavond:
In de eerste plaats moet ik dan natuurlijk denken aan gisteravond. Al geruime tijd stond er in mijn agenda de najaarsvergadering van de Provinciale Unie in Amsterdam. Maar afgelopen dinsdag hoorde ik en natuurlijk alle leden van de ChristenUnie over de informatieavond over het regeerakkoord in Hilversum. De avond in Amsterdam heb ik donderdagmiddag i.o.m. de voorzitter geannuleerd. En zo kon ik vrijdag tegen de avond met een gerust hart met Hennie en Tine v.d. Kuijl naar Hilversum gaan. En het was heel mooi en heel bijzonder om op zo'n korte termijn met zo'n 300 leden van de ChristenUnie bij elkaar te zijn.
Piet Adema, de landelijk voorzitter van de ChristenUnie heette allen welkom en schetste in het kort het proces van de afgelopen tijd. Hij gaf vervolgens het woord aan Anne Westerduin die als gastvrouw de avond opende en de verschillende onderdelen presenteerde.
In de eerste plaats kreeg Gert Jan Segers het woord om het coalitieakkoord toe te lichten. Waarom we als ChristenUnie in deze coalitie zijn gestapt en welke idealen we dichterbij kunnen brengen en waarom we bereid zijn om lastige keuzes te maken en te dragen.
Hij deed dit aan de hand van de drie speerpunten: de toekomst van onze kinderen, het dichten van kloven of het overbruggen van afstanden in de samenleving en de vrijheid van godsdienst. Met een duidelijke stem en al samenvattend noemde hij een groot aantal punten die uit ons verkiezingsprogramma komen en nu in het coalitieakkoord staan. Daarbij voelde hij vooral dankbaarheid en verwondering. In die dankbaarheid betrok hij ook de fractie van de ChristenUnie en de medewerkers die steeds hebben meegedacht en meegewerkt in het proces.
Ook bedankte hij zijn vrouw en verder alle aanwezigen, die op deze vrijdagavond naar Hilversum waren gekomen. Een bemoediging voor Gert Jan Segers en allen die 'aan het front' staan om op te komen voor de idealen van de ChristenUnie.
Op de website van de ChristenUnie is alle informatie te vinden:
https://www.christenunie.nl/etalage
Woontijdag:
Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij de Woontijdag 2017, bij het NIOZ, op Texel.
Ter informatie: in Den Helder blijft Woontij 800 sociale huurwoningen exploiteren, gericht op de woonvraag van bijzondere doelgroepen zoals ouderen, bewoners met een zorgvraag of woonbegeleiding, vergunninghouders (vluchtgelingen) etc. Op Texel gaat Woontij, vanwege de grote vraag naar betaalbare huurwoningen, het woningaanbod uitbreiden van 1400 naar 1500 woningen.
Op deze middag sprak o.a. hoogleraar demografie Jan Latten. Hij noemde individualisering, vergrijzing, flexibilisering van werk, flexibilisering van relaties, participatiesamenleving, deeleconomie, patchworkgezinnen, klimaatveranderingen, hedonisme, recreatief wonen. Allemaal trends die gevolgen hebben voor het wonen vandaag. Jan Latten ziet een toekomst waar mensen vaker alleen wonen, maar toch sociale verbanden zoeken. Een langer leven alleen, maar met meer vraag naar sociale aspecten van het wonen.
Ook liet landschaparchitect Pepijn Godefroy de plannen zien die ontwikkeld worden voor buurtskap De Tuunen in Den Burg.
Tenslotte konden we een kijkje nemen en een rondleiding krijgen bij campus De Potvis. Dit is een woonproject in 't Horntje waar medewerkers van het NIOZ voor korte of langere tijd kunnen wonen. Campus De Potvis wordt inmiddels ruim tien jaar door Woontij geëxploiteerd en is voor Texel maatschappelijk zeer relevant geweest.
Tenslotte wil ik nog noemen vrijdag een week geleden: 6 oktober.
Toen was ik met Hennie aanwezig in de Eerste Kamer bij de boekpresentatie over het leven van oud-senator prof. dr. ir. Egbert Schuurman.
Het is een bijzonder jaar voor prof. Egbert Schuurman, emeritus-hoogleraar voor Stichting voor Christelijke Filosofie en mede-oprichter van het Lindeboom Instituut. Niet alleen is hij in juli 80 geworden, maar er verscheen begin oktober ook een biografie over hem in de boekenreeks van Stichting voor Christelijke Filosofie. Auteur is historicus en journalist dr. Remco van Mulligen.
Op vrijdag 6 oktober vond, in samenwerking met de ChristenUnie, in de Eerste Kamer de boekpresentatie plaats. De biografie werd aan Egbert Schuurman overhandigd door Remco van Mulligen in aanwezigheid van direct betrokkenen en financiers van het onderzoek voor dit boek. Ook gaven een aantal sprekers een persoonlijke impressie naar aanleiding van de biografie en hun relatie met Egbert Schuurman.
Het boek ´Alleen God kan ons nog redden’ kan worden besteld. Dit kan door contact op te nemen via info@christelijkefilosofie.nl. Het boek kost € 29,90, exclusief verzendkosten.
Het was mooi en ook een voorrecht om hierbij aanwezig te zijn!
Piet Bras
Archief > 2017 > oktober
- 21-10-2017 21-10-2017 22:52 - Woensdagavond 18 oktober 2017
- 17-10-2017 17-10-2017 22:58 - Verslag raadsvergadering 16 oktober
- 16-10-2017 16-10-2017 19:54 - Enkele 'highlights' van de afgelopen week:
- 07-10-2017 07-10-2017 23:54 - Verslag tot 8-10-2017
- 04-10-2017 04-10-2017 18:35 - Vervolgavond omgevingswet