Verslag tot 19-3-2017

20170314_100823zaterdag 18 maart 2017 22:40

Een drukke en spannende week ligt weer achter me. Er speelden veel zaken en de landelijke verkiezingen waren natuurlijk ook een belangrijke gebeurtenis.

Maandagmiddag samen met een aantal andere fractievoorzitters in gesprek met de burgemeester over zorgelijke omstandigheden van sommige uitgeprocedeerde asielzoekers.  In verschillende gemeenten nemen burgemeesters het op voor mensen die in zorgelijke omstandigheden verkeren. We zouden graag willen dat de Helderse burgemeester dat ook doet in voorkomende gevallen. Het gesprek heeft niet gebracht wat ik hoopte en dat vind ik jammer.

Maandagavond een bijeenkomst met ondernemers in de toeristische branche. Er komt binnenkort een nieuwe nota en daarover werd nu gesproken. Bij de plenaire terugkoppeling werd gesuggereerd dat hiermee de rol van de ondernemers was uitgespeeld. Maar als we als raad menen dat eerst de ondernemers iets moeten vinden van de nota dan spreken we dat gewoon af. Ondertussen wel een aantal opmerkingen gekregen over de kwaliteit van sommige voorzieningen en daar heb ik de betreffende wethouders vragen over gesteld.

Dinsdagmorgen een ochtend over de inkoopstrategie jeugdzorg voor 3 Noordkopgemeenten. Een hele interessante morgen. Ik heb verschillende workshops bijgewoond, die verder ook druk bezocht werden. Goede ideeën, direct contact tussen verschillende zorgaanbieders leverde afspraken op. Mooi. Het onderwerp: innovatie binnen de jeugdzorg had mijn bijzondere belangstelling. Er was sprake van een stevige organisatiestructuur, die wat mij betreft wel een stuk minder had gekund. Volgens de presentator was er sprake van zo’n 40 experimenten. Toen vroeg ze aan de volle zaal wie de organisatie kende en toen bleef het absoluut stil. Naar ik begreep was dit ook ’s middags het geval. Ik denk dat de organisatie zich nog maar eens achter het oor moet krabben of dit nu de juiste aanpak is. Het zou wat flexibeler mogen.

Dinsdagmiddag overleg met een ervaringsdeskundige op het gebied van de wachttijden binnen de participatiewet.

Dinsdagavond voedselbank vergadering. Het blijft een noodzakelijk fenomeen. Veel tijdelijke klanten hebben last van de lange beslistermijn die de gemeente neemt om eventueel bijstand toe te kennen. Mensen hebben niet voldoende reserves om 3 maanden te overbruggen.

Woensdag stond natuurlijk in het teken van de verkiezingen. Spannend! Even leek het er op dat we een 6e zetel zouden halen. Voor mij ondoorgrondelijke rekenmethodes met betrekking tot reststemmen maakten dat we hem uiteindelijk niet kregen. Ik hoop dat iemand het nog eens uit kan leggen. Wat je ook van de uitkomst vindt, het kan niet liggen aan de  opkomst. Die was ongekend hoog.

Donderdagmorgen een overleg met wethouder sociaal domein, samen met Groenlinks. Het ging over de vragen en de motie m.b.t. de wachttijden binnen de participatiewet. Ik blijf het triest vinden dat beleidsambtenaren iedere wijziging vanuit het Ministerie en/of de Nationale Ombudsman volledig missen en aangeven dat een wachttijd voor mensen ouder dan 27 jaar terecht is. Er zou sprake zijn van individuele situaties en daarom zou ik namen enz. moeten noemen. Dat vind ik lastig.

Donderdagavond bijeenkomst wijkplatform. Hier werd duidelijk dat de gemeente niets gedaan heeft met de aanbevelingen van de regiegroep over de kruising Ruyghweg. De variant die uitgevoerd wordt lijkt zeker niet de meest veilige optie voor fietsers. Daar waren vanuit de regiegroep andere voorstellen voor. Wellicht nog een zaak voor de raad om hier op te reageren. Algemene frustratie was er over de verrommeling van het straatbeeld als gevolg van de plastic zakken.

Het oppositieoverleg van vrijdagmorgen kon ik wegens andere afspraken niet mee maken. Maar zo is de week even goed aardig gevuld. ’s Middags voor de laatste keer geschaatst dit seizoen. Gezellig hoor, 3 generaties op het ijs.

Na alle drukte en spanning is het goed om nu te focussen op de ontmoeting met onze Heer en Heiland.

« Terug