Verslag tot 16-1-2016

Tjitske Bierstekerzaterdag 16 januari 2016 18:22

Het politieke leven komt langzaam weer op gang. Het is nog niet echt druk geweest deze week. Wel waren er commissievergaderingen, maar die werden in snel tempo afgehandeld om dat verschillenden naar de Nieuwjaarsreceptie van de HOV wilden. Daar ben ik een aantal jaren geleden mee gestopt. De avond is leuk tot aan de Nieuwjaarsspeech. Meestal krijgt de gemeenteraad onderuit de zak. De burgemeester heeft die rol ook op zich genomen tijdens de gemeentelijke Nieuwjaarsspeech en 1x vind ik wel genoeg.

De commissies hadden behoorlijk inhoudelijke onderwerpen: bij MO ging het over de jeugdwet en het onderzoek van de kinderombudsman, bij SOB over de visie op de stationslocatie en de brandveiligheid in de parkeergarage. Bij BenM ging het over de gemeenschappelijke regeling Cosensus en de rekenkamerbrief over garanties en leningen.

We hoeven nog niet direct moties en amendementen klaar te hebben omdat we de komende week een informele bijeenkomst hebben en pas over een week de raadsvergadering. Op zich vind ik dit wel een meer ontspannen systeem. Er zijn nog wel onduidelijkheden over de invulling van die avonden. Wie bepaalt de onderwerpen en wat is de inbreng van gewone burgers, hoeveel gelegenheid is er om in gesprek te gaan met belangstellenden enz. De onderwerpen die nu bekend zijn, zijn interessant genoeg.

De eerste keer gaat het over re-integratie. Dat is een belangrijk onderdeel van de Participatiewet. Als ChristenUnie hebben we daar, samen met andere politieke partijen en een aantal betrokken inwoners een visie op ontwikkeld, die we graag a.s. maandag in willen brengen. Door een aantal mensen wordt een facebookpagina beheerd met veel wetenswaardigheden over de mogelijkheden binnen de Participatiewet: facebook.com/groups/participatiewetgevingdenhelder. Het voorstel staat inmiddels op onze site.

De ChristenUnie probeert hier mee handen en voeten te geven aan het omzien naar mensen in benarde omstandigheden.

Er is vanavond een winterwandeling georganiseerd waar leden van de verschillende kerken aan mee doen.  Het weer is gelukkig ook winters. Daar hou ik wel van. Een andere manier van gemeente zijn. Morgen ontmoeten we elkaar ook weer in de verschillende diensten. Ik zie er naar uit.

Tjitske Biersteker

« Terug