Verslag tot 15 maart 2015

2015-03-14 11.50.11zaterdag 14 maart 2015 21:28

Politiek gezien een rustige week, dus tijd om wat andere zaken aandacht te geven. We begonnen de week met een bijeenkomst van onze steunfractie. We vergaderen tegenwoordig terwijl we ondertussen even wat eten, voor af gaande aan de commissievergaderingen. Dat scheelt weer een vergaderavond. We hebben deze keer nagedacht over de rol van de kerken in het veranderende zorglandschap en wat de politiek daarin kan betekenen. Tegenwoordig worden kerken als voorliggende voorzieningen gezien, terwijl die ternauwernood betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de decentralisaties. We hebben bevlogen mensen in ons midden die hiervoor ideeën uitgewerkt hebben.

Er was maar één commissievergadering, nl. SOB. Hieraan vooraf gaand was er nog de aftrap van de monitorgroep sociaal domein. Hier maak ik wel deel van uit, maar het viel samen met onze vergadering. De SOB commissie stond in het teken van het ambitiedocument voor de binnenstad. Hoewel er nog de nodige vragen waren, was men in het algemeen positief over het document. Wel met de aantekening dat veel nog nader uitgewerkt moet worden, inspraak daarbij goed geregeld moet zijn en de financiën op orde. De vergadering was bijtijds afgelopen.

Toen ik dinsdagmiddag de stad in fietste werden de eerste borden die verwijzen naar het ambitiedocument en de samenwerkingspartners al geplaatst. Er had dus geen kink in de kabel moeten komen anders was dit een rare actie geweest. Grenzeloos vertrouwen in de afloop, denk ik dan.

Er wordt veel gebouwd in de stad, ook aan de wegen wordt veel onderhoud gepleegd. We hebben langs de Bassingracht een hele mooie steiger gekregen. De vernieuwing van de Jan in ’t Veltstraat leverde daarentegen nogal wat problemen op. De aannemer was in eerste instantie van plan om het deel tussen Fabrieksgracht en Stakman Bossestraat onaf achter te laten waardoor hij onbegaanbaar was. Daar is gelukkig verandering in gekomen. Het zou dan met de opgebroken Ruyghweg heel moeilijk zijn om de buurt nog te bereiken.

Woensdagmorgen het verhaal aangehoord van iemand die veel problemen heeft met de WMO-uitvoering. We inventariseren ook vooraf gaande aan de raadsvergaderingen, maar soms willen mensen gewoon thuis hun verhaal doen. Het zijn meestal geen vrolijke verhalen, hoewel het wel vaak om sterke mensen gaat. Ze zien alleen door de bomen het bos niet meer en dat is schrijnend.

Woensdagavond wordt in onze kerken “Biddag voor gewas en arbeid” gevierd. Hoewel de term ouderwets aan doet, is de noodzaak nog heel nadrukkelijk aanwezig: er is nog steeds een toenemende werkloosheid, vooral ook onder ouderen en er gaat ook het nodige mis in onze voedselketen. Ik kon niet heen, was te laat thuis. Later op de avond nog wel even de zanggroep bedankt die mee gewerkt heeft aan de Preek van de Leek. Dat was heel gezellig. Het repertoire van de dames is breed. Ze zingen net zo graag christelijke liederen als bekende hits en oefenden alvast voor de Dag van de Muziek.

Donderdag was de slotmanifestatie van de FNV-actie “Strijd voor zorg”. Het werd het Zorgtribunaal genoemd. Verhalen die de afgelopen tijd waren verzameld werden voor gelezen en een groepje “wijzen” mocht daarop aanbevelingen formuleren. De zaal was vol en nadrukkelijk aanwezig. Mensen waren van ver gekomen. Er werd al snel om “actie, actie” geschreeuwd. Welke actie was nog niet zo duidelijk. Ik vond het af en toe wel een beetje al te heftig, maar ook gezocht: men was in Den Helder neer gestreken vanwege de suïcide in de Golfstroom. Tijdens dit Zorgtribunaal werd aan de directeur gevraagd om een convenant te tekenen tegen gedwongen verhuizingen. Hierover was in december jl. al overeenstemming bereikt. Ik vond het dan ook wel stoer van de directeur om dit convenant nog een keer te tekenen. Het leek mij tamelijk overbodig. Eén dame in de zaal, niet eens uit Den Helder werd wel erg emotioneel en persoonlijk. Daar voel ik mij ongemakkelijk bij. De aanbevelingen waren vooral voor het Rijk bedoeld. Ik heb ze niet afgewacht.

Zaterdag was weer de traditionele politieke markt vanwege de Provinciale Staten verkiezingen. Iedere keer als we zo’n markt hebben werkt het weer niet mee. Ook vandaag niet: het was enorm koud met een harde wind. We stonden niet gunstig. De animo van de voorbijgangers was mager, evenals van de verschillende politieke partijen. Van de 15 deelnemende partijen heb ik er maar 5 gezien.

Verkiezingen kunnen mensen zenuwachtig of teleurgesteld maken: zorg om de politieke toekomst of de persoonlijke toekomst na een eventueel niet gekozen zijn. Er is ook een Bijbelse Uitverkiezing: God roept mensen om Hem te volgen. Ieder die antwoord geeft op die roep hoort tot Zijn Uitverkorenen. Daar gaat het zondag weer over in de kerken.

Tjitske Biersteker

« Terug