Verslag tot 14 december 2014
In deze tijd van het jaar behandelen de scholen voor voortgezet onderwijs in het vak Maatschappijleer of Burgerschapskunde het onderwerp “Politiek”. Dat merken we als raadsleden goed, want we worden dan vaak gevraagd om gastlessen te geven. We hebben daarvoor een project ontwikkeld dat nu al een flink aantal jaren draait. Van begin af aan doe ik hier aan mee en hoewel lang niet alle klassen even geïnteresseerd zijn, vind ik het in het algemeen wel leuk om te doen. Deze geeft er de voorkeur aan om naar het stadhuis te komen en voor Scholen aan Zee gaan we naar de klassen toe.
Wat mij opviel was dat de leerlingen van het ROC over het algemeen aandachtiger publiek waren dan de leerlingen van het VWO van Scholen aan Zee. Nu kun je dat natuurlijk niet zonder meer generaliseren, maar er was in de klassen veel meer onrust en ongeïnteresseerdheid dan bij de klassen die we in het stadhuis ontvingen.
De week was door de vele activiteiten wel wat hectisch maar in het algemeen was ik wel tevreden met alle ontwikkelingen. Maandagmiddag na 2 klassen “Raadslid in de klas” met de fractievoorzitters van de coalitie op bezoek bij Rob Scholte. Er was behoorlijk wat ruis ontstaan en daardoor kon er geen voortgang plaats vinden. Het valt niet mee om enerzijds in gesprek te zijn met een wethouder over de voortgang van het museum terwijl tegelijkertijd de dwangbevelen en dwangsommen hem om de oren vliegen. Dit waren acties in het kader van handhaving openbare orde en veiligheid wat onder de burgemeester valt. Hierop had beter afgestemd moeten worden. Voor Rob Scholte was het belangrijk dat eerst schriftelijk bevestigd werd dat sluiting per 1 januari a.s. niet aan de orde was. Daar was haast bij, want er stond een clausule in een van de dwangbevelen dat als het museum op 1 januari niet leeg zou zijn, alles wat nog aanwezig was aan de gemeente zou toevallen.
Later in de middag hebben we onze bevindingen met de wethouders besproken. De brief die een einde maakt aan de dwangbevelen is geschreven en nu is er rust om in gezamenlijkheid de plannen op te stellen voor de toekomst.
Maandagavond was er alleen de commissievergadering Maatschappelijke ontwikkeling over de inrichting van de sociale wijkteams. Dit was het vervolg op de presentatie van de evaluatie van de pilots. In een eerder contact met de wethouder had ik aangegeven niet tevreden te zijn met de verdere uitwerking. De pilot was onder de vorige bestuurders opgezet met uitvoerenden in de zorg en dat was een absoluut verkeerd en ongewenst uitgangspunt. Evaluatie hiervan had dan ook geen enkele waarde, maar de aanbevelingen werden al snel feiten. Tijdens de commissievergadering bleek dat ik hierin lang niet alleen stond. Het overgrote deel van de commissie kon deze ontwikkeling niet waarderen, met name ook de rol die het Klant Contact Centrum hierin zou moeten spelen. De vergadering krijgt een vervolg maar de opzet is wel al een feit getuige de folder die verspreid is en waarin het KCC als toegang tot het kernteam wordt gemeld. Dit past absoluut niet in een laagdrempelige, toegankelijke organisatie.
Dinsdag opnieuw 2 gastlessen. Deze hadden een behoorlijke impact op zowel mijn collega-raadslid als mijzelf. De eerste klas was tamelijk ongeïnteresseerd, maar wilde af en toe nog wel de discussie aangaan. Na afloop werd hen gevraagd of ze het de moeite waard vonden en hierop reageerden ze positief. De 2e klas was enorm groot en alleen met zichzelf bezig. Na een ½ uur zei ik tegen de leerkracht dat ik veronderstelde dat ze ons niet zouden missen als we nu weg zouden gaan. Uiteindelijk nog een korte discussie met een paar geïnteresseerden. Mijn college vroeg ook deze klas of ze het de moeite waard hadden gevonden. Ik wist het antwoord eigenlijk wel, gezien de collectieve onbeschoftheid: ze vonden het maar niks en nee voor hen hoefde het allemaal niet.
Ik was uitgenodigd voor de lunch bij het Holland Gebedshuis, een nieuw initiatief in Den Helder. Het is gevestigd boven het CLC-kerkgebouw en geliëerd aan Katapult, het opleidingscentrum voor kinderwerkers. Wat een verademing na de enerverende morgen. Voordat ik verder kennis maakte met de organisatie van Holland Gebedshuis liepen we langs het opleidingslokaal: een groep jonge mensen enthousiast bezig met muziek en tekst als onderdeel van de opleiding. Gedreven mensen met een passie voor Den Helder, maar ook met oog voor de nood in de wereld. Het Holland Gebedshuis moet een plek worden waar in groepen uiteindelijk 7 dagen per week 24 uur lang voor de nood in de wereld wordt gebeden. Het initiatief vindt zoveel weerklank dat er inmiddels al zo’n 30 uur per week gebed is voor de stad en de wereld. Er komen mensen van buiten Den Helder naar toe om ook deel te nemen.
Dinsdagmiddag een werkbezoek gebracht aan Port of Den Helder. We hebben nog een stukje gevaren in de haven. Koud, maar erg leuk. Na de nodige presentaties en uitleg over de geplande ontwikkelingen hebben we met elkaar een broodje gegeten in Neptunus. Ik vind dat zo’n leuke gelegenheid.
Woensdag tegen de avond was er nog een coalitieoverleg waarin even terug geblikt kon worden op de ontwikkelingen van de afgelopen tijd. Ik heb op woensdag andere verplichtingen dus dit heb ik over geslagen. In plaats daarvan lekker met kleindochter op de ijsbaan geschaatst. Wat een mooie baan en wat was het er druk. Mooi initiatief!
Vrijdagmiddag nog 2 klassen ontvangen in het stadhuis in het kader van het project “raadslid in de klas”. Ik dacht dat de aandacht niet groot zou zijn, gezien het tijdstip. Dat viel alles mee. Deze leerlingen waren nog erg jong maar na de presentatie was er toch een behoorlijk inhoudelijke discussie waar ik erg van genoten heb. Ik blijf het leuk vinden om te doen.
Zaterdag hadden we een gezamenlijk actie met de coalitiepartners in de binnenstad. De Stadspartij had de bus gehuurd die ook gebruikt wordt bij de Tour de Lasalle, er was een mooie banner gemaakt en flyers gedrukt. De bedoeling van deze actie was om de coalitie aan het publiek te presenteren en in gesprek te gaan over de ontwikkelingen van het laatste ½ jaar. We hebben de nodige gesprekken gevoerd, opmerkingen aan gehoord en de teneur van dit alles was tamelijk positief. Dat vond ik plezierig om te merken. Er is immers nog veel werk te doen en ik vroeg me af of mensen al iets merken van de veranderingen die we voor staan. Daar is inderdaad sprake van. Daarom is het belangrijk om deze actie regelmatig, ook in andere wijken te herhalen. De overige coalitiepartners deelden deze mening, dus er komt wel een vervolg op.
De enigen die heel negatief zijn, zijn de ex-wethouders en andere politici op Twitter en andere sociale media. Het is onder nationale (ex)politici een goed gebruik om de eerste 2 jaar geen politieke uitlatingen te doen. Dit gentlemens agreement is nog niet tot in Den Helder door gedrongen en dat is jammer.
Er zijn vanaf nu geen politieke activiteiten meer gepland. De komende raadsvergadering gaat niet door wegens gebrek aan agendapunten. Dat biedt gelegenheid om veel achterstallig leeswerk in te halen, digitale grote schoonmaak te houden en ook weer eens gewone contacten te onderhouden. Bovenal is het de tijd van herdenken en vieren en daar ben ik gek op. A.s. zondag wordt in onze kerken het Heilig Avondmaal gevierd, hierbij gedenken we de dood van Christus.. Daarna mogen we Kerstmis vieren: gedenken dat Hij op aarde gekomen is, gestorven voor onze zonden en we mogen uitkijken naar Zijn Wederkomst. Een prachtig vooruitzicht. Tijdens de Oudejaarsdienst herdenken we degenen die het afgelopen jaar zijn gestorven. We hebben dit jaar een aantal lieve vrienden verloren. Op Nieuwjaarsdag mogen we het nieuwe jaar ingaan met God, een rijke zegen! Namens de ChristenUnie wens ik u gezegende kerstdagen en veel heil en zegen in het nieuwe jaar.
Tjitske Biersteker